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       PPL No. 10-005 
 
TO:  Local Governmental Agencies (LGA) 
  Medi-Cal Administrative Activities (MAA) and 
  Targeted Case Management (TCM) Coordinators 
 
SUBJECT: LGA Claiming Reimbursement for Fiscal Year (FY) 2009-10  
 MAA/TCM Participation Fee  
 
 
 
This Policy and Procedure Letter (PPL) is to advise LGA that twenty-three percent 
(23%) of the LGA participation fee for FY 2009-10 may be claimed to the County-
Based MAA (CMAA) Program.  Specifically, the portion of the participation fee not 
used to pay Department of Health Care Services (DHCS) expenditures or 
compensation for the LGA Executive Committee and Host Entity is an allowable 
expenditure claimable for reimbursement.  
 
LGAs seeking reimbursement for the participation fee for the first time must amend 
their CMAA Claiming Plan to include specific reference to the participation fee as a 
cost under the activity: “MAA/TCM Coordination and Claims Administration.”  This 
reference is to be included in the LGA response to Question No.1, “Individually list 
each type of allowable MAA/TCM Coordination and Claims Administration 
performed…” (reference Section 3-23 of the provider manual).  Submit amendments 
to the CMAA Claiming Plan before or during the quarter in which the cost will be 
claimed.  These amendments are effective the quarter in which the amendment is 
submitted to DHCS.  Failure to submit the required amendment to the CMAA 
Claiming Plan shall result in the prohibition to claim the participation fee for 
 FY 2009-10, and subsequent fiscal years.  
 
These costs must be claimed in Section 3 of the Direct Charges Worksheet on the 
CMAA Invoice and identified as Participation Fees in the description column. The 
LGA claimable amount should be claimed in the quarter in which the payment was 
made to the Host Entity. The total amount of the fee paid is entered in the “Other 
Costs” column.  A discount factor of twenty-three percent (23%) for FY 2009-10 
should be entered in the column labeled “Medi-Cal/Certified Time Factor.” 
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If you have questions, please contact Ms. Linda Hayes, Chief, CMAA Unit, at 
Linda.Hayes@dhcs.ca.gov or by telephone at (916) 341-3969. 
 
Sincerely, 
 
ORIGINAL SIGNED BY GERI BAUCOM 
 
Geri Baucom, Acting Chief 
Administrative Claiming Local and 

Schools Services Branch 
 
cc: Mr. Patrick Sutton 

LGA MAA/TCM Consultant 
221 Encounter Bay 
Alameda, CA  94502 
  

 
 
 
 
 


