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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
Core Practice Model Guide and Medi-Cal Manual for Intensive Care Coordination 

(ICC), Intensive Home Based Services (IHBS) & Therapeutic Foster Care (TFC) 
Services  

August 14, 2014 

1. Question: Who can claim for a Child and Family Team (CFT) meeting when
multiple providers are participating?

Answer: As specified in the Medi-Cal Manual pages 11-12, and in accordance with, 
Title 9, California Code of Regulations (CCR), Chapter 11, Section 1840.314(c), 
multiple providers∗ may claim for their time and participation at the CFT meeting. 
Participation at the CFT meeting should be claimed as ICC since this is the service that 
is being provided. Each provider may claim for the time he or she contributed to the 
meeting, up to the length of the meeting, plus documentation and travel time in 
accordance with Title 9, CCR, Chapter 11, Section 1840.316(b)(3). Any time claimed, 
which may include active listening time, must be supported by documentation showing 
what information was shared and how it can/will be used in providing, planning or 
coordinating services to the client (i.e. how the information discussed will impact the 
client plan).    

2. Question:  Can ICC and IHBS be provided at the same time by different
providers?

Answer:  Yes, ICC and IHBS may be claimed for at the same time when provided by 
different individual qualified providers* to or on behalf of the same client. The following 
is an example of appropriate claiming during these instances. Example: During a CFT 
meeting Johnny becomes upset, Johnny and his IHBS provider leave the room and the 
IHBS provider applies an intervention to calm Johnny. Meanwhile the CFT meeting 
continues.  In this example, the IHBS provider may claim for IHBS services provided to 
Johnny while, for example, the care coordinator may also claim to ICC for time at the 
CFT meeting (which is occurring to discuss/plan the care of Johnny). In this instance, 
IHBS and ICC would be claimed for at the same time by different qualified individual 
providers* for the services provided to or on behalf of the same client (Johnny).         

Services to or on behalf of the client provided at the same time must be appropriately 
documented. Documentation must clearly support the service to be claimed. In the 
above example, the IHBS individual provider must clearly document the time claimed 
as ICC (while at the CFT meeting, see the response to question 1 for more information) 
and the time claimed as IHBS (when applying the intervention).  In addition, as required 
by Title 9, California Code of Regulations (CCR), Section 1840.314(c), when services 
are being provided to or on behalf of a client by two or more individual providers* at one 
point in time, each provider’s involvement shall be documented in the context of the 
mental health needs of the client. 
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3. Question:  Can you claim for ICC and TBS at the same time? 
 

Answer:  Yes, ICC and TBS may be claimed for at the same time when provided by 
different individual qualified providers* to or on behalf of the same client. The following 
is an example of appropriate claiming during these instances. Example: During a CFT 
meeting Johnny becomes upset, Johnny and his TBS provider leave the room and the 
TBS provider applies an intervention to calm Johnny. Meanwhile the CFT meeting 
continues.  In this example, the TBS provider may claim for TBS services provided to 
Johnny while, for example, the care coordinator may also claim to ICC for time at the 
CFT meeting (which is occurring to discuss/plan the care of Johnny). In this instance, 
TBS and ICC would be claimed for at the same time by different qualified individual 
providers* for the services provided to or on behalf of the same client (Johnny).                                                                                                                                        
 
Services to or on behalf of the client provided at the same time must be appropriately 
documented. Documentation must support the service to be claimed. In the above 
example, the TBS individual provider must document the time claimed as ICC (while at 
the CFT meeting, see the response to question 1 for more information) and the time 
claimed as TBS (when applying the intervention).  In addition, as required by Title 9, 
California Code of Regulations (CCR), Section 1840.314(c), when services are being 
provided to or on behalf of a client by two or more individual providers* at one point in 
time, each provider’s involvement shall be documented in the context of the mental 
health needs of the client. 

 
4. Question: Can you claim for services (i.e. ICC and IHBS) provided at the same 

time by the same provider to or on behalf of the same client?  
 
Answer: No, services (i.e. ICC and IHBS) provided at the same time by the same 
individual qualified provider* to or on behalf of the same client are not reimbursable as 
a single provider* cannot be performing more than one distinct service at the same 
time. Please see the responses to Questions 2 and 3 for examples of services that may 
be claimed at the same time when provided by different individual qualified providers* 
to or on behalf of the same client.  
 

5. Question:  For a Katie A. subclass member that is already receiving Specialty 
Mental Health Services, is the existing client plan grandfathered in, or do you 
need to develop a new client plan? 

 
Answer:  As with any other Specialty Mental Health Service, a client plan is required. 
An existing client plan may be updated to include the need for ICC and/or IHBS 
consistent with the requirements as specified in the State Plan and in the contract 
between the Mental Health Plan and the Department of Health Care Services including 
but not limited to documentation of the beneficiary’s or legal guardian’s participation in, 
and agreement with, the updated client plan. In these instances a new client plan would 
not be required. The ICC coordinator is responsible for working within the CFT to 
ensure that plans from any of the system partners (child welfare, education, juvenile 
probation, etc.) are coordinated to comprehensively address the identified goals and 
objectives and that the activities of all parties involved with services to the child/youth 
and/or family to support and ensure successful and enduring change. 
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∗ Please note that the term “provider(s)” in the context of these response refers to the individuals that are 
providing the services and not to the agency/organization that employs individual providers.  


