
 

 

Attachment 1 

Frequently Asked Questions (FAQ’s) for Child and Family Teams  

The California Department of Social Services (CDSS)  and the D epartment of  Health 
Care Services  (DHCS)  recognize the unique needs of children and youth in the  child  
welfare and probation  systems (hereinafter referred to as  the placing agency)  as well as  
children and youth receiving Specialty Mental Health Services (SMHS).  Below you will 
find the most  frequently asked questions specific to the child and family teaming  
process.   If you do not  find an answer to your question,  please contact  CDSS at  
CWSCoordination@dss.ca.gov  or DHCS at  KatieA@dhcs.ca.gov.  
 
1.)  When is  a child or  youth in the child  welfare system  required to have a Child 
and Family Team  (CFT) meeting?   
 

After January 1, 2017,  a c hild or youth is required to have a CFT within the first  
sixty (60)  days of  entering into the child welfare or probation foster care 
placement.  As defined in Welfare and Institutions Code,  Section 16501,  a  CFT is  
also required for those  children and youth residing in a group home or  Short-
Term Residential  Therapeutic Program (STRTP) placement with an existing case 
plan.   Best practice dictates  that meetings should occur as soon as  possible for, 
but  not limited to,  case planning  purposes, placement  determination, 
emancipation  planning  and/or safety planning.    
 
The  CFTs should also be in place for children and youth receiving  certain 
Specialty Mental Health Services (i.e. Intensive Care Coordination and Intensive 
Home Based Services).   
 

2.) How frequently does the CFT meet?  

For children or  youth in placement who are receiving Intensive Care 
Coordination (ICC), Intensive Home-Based Services (IHBS), or 
Therapeutic Foster Care  (TFC), a CFT meeting must occur at least every  
ninety (90) days.  Children and youth in the child welfare or probation systems  
are required to have a CFT  meeting at least once every six  (6) months.  Meetings  
should  occur  on an as-needed basis.  For example,  CFT  meetings  could occur  
once per  month, depending on the needs  of the child,  youth,  or family.  In other  
instances, meetings  may occur less often as  agreed upon by the CFT.   
 
For  children and y outh receiving  Specialty Mental Health Services (SMHS) that  
require a CFT (ICC, IHBS,  and services  provided through the  TFC  services  
model), the CFT should reassess the needs  of the child or youth, and adapt the 
plan to address changing needs in a timely  manner, but not  less than every  
ninety (90)  days.   
 
Urgent  issues, such as safety concerns, risk of  placement  disruption, and/or  
ineffective support services,  should be addressed immediately.   
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3.) Who initiates  and schedules a  CFT meeting?   

The first  CFT meeting i s  initiated and scheduled by the placing agency. 
Subsequent  CFT  meetings can be initiated by the child, youth,  family,  or another  
team member.   
 
If the child or youth is  dually involved, both the child welfare social worker and 
probation officer should have a conversation to identify and clarify the individual  
(social worker or probation officer) responsible for initiating and scheduling the 
first  CFT meeting.    
 

4.) What  if my county has an existing team  meeting  process already in place?  

As long as  the  teaming  process is  based on the values and principles  of  
strengths-based, family-centered care and follows the guiding principles outlined  
in the  attached All County  Letter  16-84 and Mental Health Substance Use 
Disorder Services Information Notice 16-049, the county  placing agency should 
support the existing team  processes  and incorporate  efforts to ensure the current  
needs and services of  the child, youth,  and family are being met.  Examples of  
some alternate teaming processes are:   Multi-Disciplinary Teams (MDT’s); Safety  
Organized Practice (SOP)  Family Teams; Family Group Decision Making  and 
Wraparound  Child and Family Teams.  The intention of the state’s  practice is to 
have one  gathering that addresses the child or youth’s needs in an efficient  
manner that also  avoid confusion for the child, youth,  and  family.     
 

5.) Can CFT meetings  occur  in conjunction with  other  processes  or address other  
areas of need not  already included in the  CFT goals and/or  objectives?  
 

Yes.   In order to help reduce duplicative efforts and leverage existing activities, 
the CFT meeting  can occur  in conjunction with other  regularly scheduled 
meetings, when appropriate.   Some examples  are:  
 
•  Team Decision Making   
•  Case Planning/Permanency  Review  Meetings  
•  Transitional Independent Living  Planning Meetings  

 
6.) Does the CFT process end  after  one  specific goal has been  attained?   

No.   As long as the child or youth is in foster care the  process  does not  end after  
one goal is  attained  because  new goals are developed to address the  child,  
youth,  and family’s  changing and evolving  needs.  Goals  are continually  
assessed  and transition plans are established.   
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If all goals are met and the  family has a solid  post-permanency plan  in place  with  
natural supports, the  CFT  may  recommend that the family is  able  to transition out  
of formal  services.   
 

7.) If a CFT has been held, does the county still need to complete an interagency  
placement meeting?  
 

Local county agreements and policies will determine if and how an  interagency  
placement meeting will  be held  and  whether  it is necessary even with  a CFT  
meeting  occurring.  
 

8.)   Do all CFT's look  the same?   
 

No.   Each CFT is unique and will build upon each child, youth, and families’  
strengths,  values, and goals.   In addition, the teaming pr ocess must also reflect  
the culture(s) and preferences  of the child, youth, and family.   

9.)  How  are CFT meetings scheduled?  

The placing agency worker is responsible to ensuring that the initial  CFT  meeting  
is  scheduled and  coordinated with all  CFT members  to s chedule time and  
location.   Subsequent  meetings are often scheduled at the end of each meeting 
when participants are  present.   Child,  youth, family or team  members may  
identify additional support members to be included.   The facilitator  will create  
plans with team  members  for inviting additional participants.  

 
10.)  Who facilitates  CFT  meetings?  

Facilitation is  a set of  activities that supports  the process of  the Pathways to  
Well-Being Core Practice Model.  It includes but is not limited to an initial  
identification of  the needs and strengths  of the child or  youth and family  through 
initial engagement  activities; ensuring a comprehensive shared plan is developed  
and implemented that  builds on strengths and identifies intervention necessary to 
address their  needs.  The facilitator may  also manage  the logistics of the  
meeting, including  scheduling, ensuring participation of  all team  members,  
accountability for tasks and activities between meetings, and high levels of  
communication between members as required.  Local county practices may  
differ, but  the important point of  facilitation is to ensure that  CFT meetings  are 
productive and inclusive.    
 
The facilitation  is typically  done by the placing agency  worker, however, local  
practice could contract this role to a community  provider,  or the CFT members  
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may decide that  an i nformal support  or  team member  can facilitate on-going 
meetings.   Facilitation training  can be made available through  CDSS.   
 

11.) Where  should  CFT  meetings be  held?  

The  CFT meetings are held in a location that  is most convenient for  the child,  
youth, and family.  Best practice indicates that family homes are the preferred 
location, but the team  must also take  into consideration the needs of other team  
members.  
 

12.)  How are meetings scheduled?  

The  placing agency  or assigned facilitator coordinates with all team  members  
when  scheduling  meeting time(s)  and location(s).   Agenda items can be sent  to 
the facilitator prior  to a meeting.   Subsequent  meetings are often scheduled at  
the end o f each m eeting  when participants are present.    
 
Family or team  members may identify additional  support members  to be 
included.  Facilitators  will create plans with team members for inviting additional  
participants.  
 

13.)  What if a participant is unable to attend the CFT  meeting  in person?  

If a team  member is unable to attend the CFT  meeting in person (due to 
proximity issues or other conflicts),  it is  encouraged that  s/he  participate by video 
conferencing or phone.  This option may be helpful when a child is  placed in  
another county or when schedules  do not allow in-person participation.   

14.) What if a participant can’t attend the CFT meeting in person, by phone, or by  
video conferencing?  

Although it is encouraged for everyone on the team to participate, there will be 
times when not all of the team  members are able to attend and the meeting  
should  take place as  scheduled.   Before the CFT meeting ends ,  team  
members  should identify  someone  to provide updates to absent  team members  
in a timely manner.   

 
15.)  What  specific circumstances  may preclude  a  child or  youth from  participating  
in a  CFT meeting?  

When age-appropriate,  a child or youth should always participate in a CFT  
meeting.   Participation should be limited if the  nature of  the meeting’s agenda is  
not suitable  for the child or youth.  Some examples  may include: the  focus of the 
meeting is  only about the parent  or parents’  needs, or  the  main topic  of  
discussion  is of  a  sensitive  adult nature.   There may also be times  when  a child 



 

 

 
or youth refuses to participate, or  s/he  does  not f eel  comfortable  attending.   
Further engagement of the child or youth may be needed to encourage their  
participation so that they have a voice within the team.   

Safety is another consideration  for  the team,  as a child or  youth may become  
easily  angered  or  agitated during t he  CFT  meeting and  may  require support.  If 
applicable, the child or  youth’s mental  health provider may also recommend if  it is  
not in the child or youth’s best interest to attend the CFT  meeting.  

 
16.)  How  may  a CFT look different for a  Non-minor  Dependent  (NMD)?  
 

The CFT  will be  driven by the NMD and team membership will be guided by  him  
or her.   The team  meetings may have more  focus on  one or more o f the 
following:   housing, employment, education, support networks, and if the NMD  
has a child or children,  parent  support services.  

17.) If the CFT cannot agree on placement,  does the child,  youth, and family or the 
placing  agency make the final placement decision?   

The placing agency must consider all  of the CFT placement recommendations  
and reasons; however,  it is the responsibility of the placing agency to determine 
the most appropriate placement in order to achieve public safety, child safety,  
permanency and well-being.   The placing agency worker is also responsible  for  
providing the court its  findings and reasons  for the placement recommendation.  
The placing agency worker must inform the CFT of his  or her recommendation(s)  
and reasoning prior to the court hearing and after the judge has made the 
placement order.   

It is recognized that sometimes  an incident regarding public safety or other  
concerns  may occur  and an immediate decision regarding placement must be 
made by the probation agency or courts prior to receiving the team’s input.   
When this occurs it is  the responsibility of the placing agency to engage  the CFT  
to inform  members of  this decision, and to document the rationale for any  
inconsistencies between the case plan and the CFT recommendations.   Best  
practice is to engage CFT  members in a facilitated CFT  meeting.  
 

18.)  Does  a  mental health  screening  and mental health assessment  need to  be  
completed before  the first CFT meeting?  

A CFT should occur as soon as  possible and adhere  to  Welfare and Institutions  
Code, Section 16501.   The initial CFT  meeting should not  be delayed to 
accommodate a pending mental health screening, assessment,  or pending  
referrals for  services.   
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19.) Who is the responsible  authority  for  verifying  that team decisions and case 
planning adhere to required policies  and safety recommendations?  
 

The  coordination  of care for the public safety,  safety, permanency, and well­
being of  the child and youth will be the responsibility of the placing  agency with 
input from  the  children, youth,  family, and team  members.   Follow-through on 
tasks,  monitoring, and coordination are also important components in the 
process  and is  the responsibility of all CFT  members.   
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