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Chief Deputy Director 

Health Care Programs 

Department of Health Care Services 

1501 Capitol Avenue, MS 0002 

P.O Box 997413 

Sacramento, CA  95899-7413 

 

Dear Mr. Douglas: 

 

We have reviewed California’s State plan amendment (SPA) 09-021, which would make several 

changes to the State’s reimbursement methodology for prescribed drugs.  The SPA would revise 

the definition of average wholesale price, add definitions of usual and customary charge and 

wholesaler acquisition cost, and delete the definition of wholesale selling cost.  It would revise 

how the maximum allowable ingredient cost is calculated.  It would also require 340B covered 

entities to only dispense 340B drugs to Medi-Cal beneficiaries, and require that the entities bill 

an amount not to exceed the actual acquisition cost of the drugs plus a professional fee or 

dispensing fee.  You have requested an effective date of October 1, 2009 for this SPA. 

 

Before we can continue processing the SPA, we need clarifying information as indicated below.  

Therefore, we are requesting this additional information pursuant to section 1915(f) of the Social 

Security Act (the Act). 

 

1. Please explain how the notice you published in the California Regulatory Notice Register 

complies with Federal regulations at 42 CFR 447.205.  Also, please verify the date the 

notice was published. 

2. On the CMS-179 form, you indicated “no impact” under block 7.  However, in the notice 

published in the California Regulatory Notice Register, you indicated the reimbursement 

changes in this SPA are expected to generate a total General Fund savings of $20.9 

million in budget year 2009-2010.  Please provide a revised estimate of the impact of this 

amendment for Federal fiscal years 2010 and 2011 under block 7 of the CMS-179 form. 

3. We note that several pages of this SPA overlap with your SPA 08-009B, which is 

pending approval by CMS.  Until the issues regarding 08-009B are resolved, we will be 

unable to take favorable action on this SPA. 

4. On page 1, paragraph A.1., you define estimated acquisition cost (EAC) as the lowest of 

average wholesale price (AWP) – 17%, the MAIC, the federal upper limit (FUL) of 



reimbursement for listed multiple source drugs, or the provider’s usual and customary 

charge to the public.  However, on page 5, paragraphs 1 and 2, you define EAC as the 

lowest of AWP – 17%, the selling price, the FUL, or the MAIC.  Please specify which 

formula is being adopted and submit revised plan page(s) as appropriate. 

5. On page 3, you define AWP as the AWP in the department’s primary price reference 

source.  What is the department’s primary price reference source? 

6. On page 4, in the definition of usual and customary charge, please revise “third-arty” to 

“third-party”. 

7. Also on page 4, you added a definition of “wholesaler acquisition cost.”  We note that 

wholesale acquisition cost (WAC) is a term used in the pharmacy industry to represent 

the manufacturer’s list price.  Please clarify which term you intend to use. 

8. On page 5, you indicated that the EAC will be the lowest of several prices, one of which 

is “the selling price.”  Since this term is not defined elsewhere in your plan, please 

provide a definition of this term or, if it was used inadvertently, please revise the page 

accordingly. 

9. On page 6, you indicated that the MAIC will be based on the mean of AMPs of drugs 

generically equivalent to the particular innovator drug plus a percent markup determined 

by the Department to represent the average purchase price paid by retail pharmacies in 

California.  Since we cannot currently provide these AMPs to you, please explain how 

you intend to obtain AMPs for this purpose and clarify how you will determine the 

percent markup.  Also, please explain how the department will determine the average 

purchase price paid by retail pharmacies in California. 

10. Also on page 6, you indicate that if AMPs are unavailable, the department will establish 

the MAIC as either the volume weighted average of wholesaler acquisition costs of drugs 

generically equivalent to the particular innovator drug plus a percent markup determined 

by the Department to be necessary for the MAIC to represent the average purchase price 

paid by retail pharmacies in California or pursuant to a contract with a vendor for the 

purpose of surveying drug price information, collecting data, and calculating a proposed 

MAIC.  Please explain how California will decide which methodology to use to calculate 

the MAIC and provide further documentation as to these methodologies. 

11. On page 7, you include three paragraphs that duplicate language already appearing on 

page 6. Please review this language and delete as necessary. 

12. On page 8, you indicate that the State prior approval mechanism is used for approval and 

payment for drugs not on the state Medicaid Drug Formulary, known as the Medi-Cal 

List of Contract Drugs.  Please explain how this mechanism works. 

13. On page 8, you specify that 340B covered entities will be allowed to bill no more than the 

actual acquisition cost for a 340B drug plus the professional fee or dispensing fee set by 

the State.  Please explain the basis for making the determination that the current 

dispensing fee is a reasonable dispensing fee for these providers.  Also, please explain the 

difference between a “professional fee” and a “dispensing fee”.  Finally, while we 

understand your authority to set payment rates for these providers, please clarify your 

authority to require these providers bill at their actual acquisition cost. 

14. Please explain what impact each of the proposed changes will have on beneficiary access 

to prescription drugs.  What reaction have you received from pharmacy providers 

regarding each of these changes? 

 



Funding Questions 

 

The State did not provide responses to the standard funding questions with this SPA. We ask that 

you provide the following information pursuant to a methodology described in Attachment 

4.19B of the State plan or indicate that there has been no change since the last pharmacy 

reimbursement SPA. 

 

Section 1903(a)(1) of the Social Security Act (the Act) provides that Federal financial 

participation (FFP) is only available for expenditures made by States for services under the 

approved State Plan.  To ensure that program dollars are used only to pay for Medicaid services, 

we are asking States to confirm to CMS that pharmacies retain 100 percent of the payments 

provided to them as indicated in Attachment 4.19B.  Specifically, please answer the following 

questions regarding the proposed amendment and current reimbursement made under the 

Medicaid State plan for pharmacy providers: 

 

15. Do pharmacy providers retain all of the State and Federal Medicaid payments (including 

dispensing fees, ingredient costs, benefit management costs, etc.) or are providers 

obligated to return any portion of the Medicaid payment to the State or local government 

entity, or any other intermediary organization or entity? 

16. If pharmacy providers are obligated to return any portion of the payment, the State must 

provide a full description of the repayment methodology including:  a complete list of 

pharmacy providers that return their payments; the amount or percentage of the payment; 

and the disposition and use of the funds once they are returned to the State (i.e., general 

revenue fund, medical services account, etc.). 

 

Section 1902(a)(2) of the Act provides that the lack of adequate funds from local sources will not 

result in lowering the amount, duration, scope, or qualify of care and services available under the 

plan.  Please describe how the State share of each type of Medicaid payment in attachment 4.19B 

is funded, including the payments made under the proposed amendment.  Specifically: 

 

17. Describe whether the State share is from appropriation from the legislature, through 

intergovernmental transfer agreements (IGT), certified public expenditures (CPE), 

provider taxes, or any other mechanism used by the State to provide the State share. 

18. Please provide the estimate of total expenditures and State share amounts for each type of 

Medicaid payment. 

19. If any of the State share is being funded by IGTs or CPEs, please fully describe the 

matching arrangement.  If CPEs are used, please describe how the State verifies that the 

expenditures being certified are eligible for Federal matching funds in accordance with 

42 CFR 433.51(b).   

 

Section 1902(a)(30) of the Act requires that payments for services be consistent with efficiency, 

economy, and quality of care.  Section 1903(a)(1) of the Act provides for FFP to States for 

expenditures for services under an approved State plan.  If you are providing, or propose to 

provide under this amendment, an enhanced or supplemental payment to pharmacy providers 

under section 4.19B of the State plan, please provide the following information: 

 

20. The total amount for each enhanced or supplemental payment provided to pharmacy 

providers and the precise service cost this payment is covering.  

 



Indicate whether there are public pharmacy providers and if they are receiving payments in 

accordance with attachment 4.19B that in the aggregate exceed its reasonable costs of providing 

services.  If the payment exceeds the reasonable costs of services (for pharmacy that would be a 

reasonable dispensing fee and ingredient cost) please indicate whether the State recoups the 

excess and returns the Federal share of the excess to CMS on the quarterly expenditure report. 

 

This request for additional information is made pursuant to section 1915(f) of the Act and will 

stop the 90-day period for CMS’ review and approval of a SPA.  Upon receipt of your additional 

information, a new 90-day period will begin.  In accordance with our guidelines to all State 

Medicaid Directors, dated January 2, 2001, we request that you provide a formal response to this 

RAI no later than 90 days from the date of this letter.  If you do not provide us with a formal 

response by that date, we will conclude that the State has not established that the proposed SPA 

is consistent with all statutory and regulatory requirements and will initiate disapproval action on 

the amendment. 

 

Because this amendment was submitted after January 2, 2001 and is effective on or after January 

1, 2001, please be advised that we will defer Federal financial participation (FFP) for State 

payments made in accordance with this amendment until it is approved.  Upon approval, FFP 

will be available for the period beginning with the effective date through the date of actual 

approval. 

 

We ask that you respond to this request for additional information via the San Francisco 

Regional Office SPA/Waiver mailbox at CMS SPA_Waivers_SanFrancisco_R09@cms.hhs.gov.  

In addition, please send hard copies to the San Francisco Regional office and to me at the address 

above.  If you have any questions regarding this request, please contact Marge Watchorn at (410) 

786-4361. 

 

        Sincerely, 

 

        /s/ 

 

        Larry Reed 

        Director 

        Pharmacy Division 

 

cc: Gloria Nagle, Associate Regional Administrator, San Francisco Regional Office 

Michelle Baldi, San Francisco Regional Office 
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