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**PLEASE REVIEW THE LEA MEDI-CAL BILLING OPTION PROVIDER MANUAL FOR COMPLETE LEA PROGRAM AND POLICY INFORMATION**
Q1. [bookmark: _GoBack]Is there a booklet that explains the LEA Medi-Cal Billing Option?  Do you send periodic updates to LEA providers regarding program changes? 
A. Yes, there is a specific portion of the Medi-Cal provider manual that explains the LEA Medi-Cal Billing Option Program.  To obtain a copy, you can contact the Telephone Service Center (TSC) at 1-800-541-5555, or download an electronic copy on-line via the Medi-Cal website or on the LEA Program website.  Updates to the Medi-Cal provider manual are automatically sent to all enrolled LEA providers; other parties may request to receive provider bulletins and manual replacement pages by calling TSC at 1-800-541-5555. 
Q2. Can private schools participate in the LEA Medi-Cal Billing Option Program?
A. Private schools do not qualify as LEA providers.  However, the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) 2004 does include provisions to ensure that students in private schools have access to special education services.  For example, in certain cases a student may receive services at the public school district where the private school is located.  According to California Education Code, Sections 56170 - 56177, a public agency must administer funds and property used to provide special education and related services.
Q3. Are there any guidelines available on patient confidentiality?
A. Yes.  All medical records under this program are confidential and cannot be released without the written consent of the beneficiary or his/her personal representative.  According to State Medi-Cal regulations, information can be shared or released between individuals or institutions providing care, fiscal intermediaries, and State or local official agencies.  However, the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) require that schools obtain written consent from the parent or guardian prior to releasing any medical information in personally identifiable form from the student’s education record.  Additional information is located in the loc ed section in the LEA Provider Manual.
Q4. Are there regulations stipulating that a billing vendor may not be paid on a percentage basis?
A. In the March 2009 provider training sessions, Audits and Investigations personnel cited the following regulations: 
California Code of Regulations § 51502.1.  Requirements for Electronic Claims Submission.
(a) As used in this section, the following definitions shall apply:
(1)"Biller" includes any employee, officer, agent or director of the entity which will bill on behalf of a provider pursuant to a contractual relationship with the provider which does not include payment to billers on the basis of a percentage of amount billed or collected from Medi-Cal.
In addition, the Code of Federal Regulations, Title 42: Public Health, includes detail on payments made to business agents:  
PART 447—PAYMENTS FOR SERVICES 
Subpart A—Payments: General Provisions
§ 447.10   Prohibition against reassignment of provider claims 
(f) Business agents. Payment may be made to a business agent, such as a billing service or an accounting firm, that furnishes statements and receives payments in the name of the provider, if the agent's compensation for this service is—
(1) Related to the cost of processing the billing; 
(2) Not related on a percentage or other basis to the amount that is billed or collected; and 
(3) Not dependent upon the collection of the payment.
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