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Provider Participation Agreement (PPA) / Annual Report (AR) 

**PLEASE REVIEW THE LEA MEDI-CAL BILLING OPTION PROVIDER MANUAL FOR 
COMPLETE LEA PROGRAM AND POLICY INFORMATION** 

Q1. If we are already billing in the LEA Medi-Cal Billing Option Program, do we 
have to submit the Annual Report and the Provider Enrollment Information 
Sheet every fiscal year?  

A.  Yes. The AR is required of all LEAs participating in the LEA Medi-Cal Billing 
Option Program and each LEA is responsible for submitting an Annual Report, 
annually, by the mandated due date. 

Q2.  How often do LEAs have to submit a PPA? 
A. Effective July 1, 2015, the PPA will have an evergreen term in lieu of an 

expiration date. The Department will no longer require the PPA to be renewed at 
scheduled three-year intervals, and instead will remain in effect until terminated 
by either party, pursuant to Article V, Sections 4 and 5 of the PPA. 

Q3.  If an LEA is new to the Medi-Cal Billing Option Program, should they 
submit an Annual Report? 

A.  Yes. If an LEA is new to the program, an Annual Report should be submitted. 
The LEA should check the "New Provider" box on the LEA Provider Enrollment 
Information Sheet, and submit the "Certification of Zero Reimbursement for LEA 
Services" form if they did not receive LEA Program Medi-Cal reimbursements.

Q4.  Who is authorized to sign the PPA? 
A. Since the PPA is a legally binding contract, the individual designated/authorized 

by the district to sign contracts should sign the PPA. In most cases, this will be 
the Superintendent, Assistant Superintendent, or Business Services/Fiscal 
Officer. 

Q5.  Are there guidelines that specify how to reinvest LEA Medi-Cal Billing 
Option Program reimbursement? What is considered allowable and 
unallowable ways to spend LEA reimbursement money? 

A.  The federal funds received by an LEA Provider for LEA Services shall be 
reinvested in services for school children and their families. These funds shall be 
used to supplement, not supplant, existing services. 
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LEA Medi-Cal Billing Option Program reimbursement may be reinvested in the 
allowable LEA services as outlined in the LEA Provider Manual, including: 
assessment, treatment, targeted case management and school-based 
transportation services. 

School-linked support services for children and families include services such as 
case-managed health, mental health, social, and academic support services 
benefiting children and their families. The services are intended to benefit 
children and their families and may include, but are not limited to the following 
examples as SB 620 originally outlined, and can now be found in California 
Education Code, Section 8804(g).   

Q6.  How do I update my LEA address or contact information? 
A. LEA contact information and address may be updated by using the Provider 

Enrollment Information Sheet contained in the Annual Report. If the LEA is 
updating its administrative or mailing address, it must check the “Update 
Address” box on the the Provider Enrollment Information Sheet when entering 
the new address.  

To change billing and/or mailing address or request a new PIN, submit DHCS 
Form 6209 (Medi-Cal Supplemental Changes Form) to the Provider Enrollment 
Division, complete the LEA contact information form, and forward it to the LEA 
email inbox. The LEA contact information form is located on the LEA Medi-Cal 
Billing Option Program Website. 

Q7.  What is the processing time for the PPA? 
A. If no corrections are needed, a properly completed and signed PPA will be 

forwarded to the Provider Enrollment Division (PED). Upon receipt, it may take 
PED up to 120 days to process the PPA and send the confirmation letter to the 
LEA. 

Q8.  What is the goal of the Certification of State Matching Fund? What happens 
if your LEA estimates are too high or too low? 

A.  The goal of the Certification of State Matching Funds is for LEAs to estimate and 
report the budgeted amount to fund the activities covered under the LEA 
Program (e.g., salaries and benefits of employed practitioners and contracted 
practitioner costs). Since the LEA Program is financed jointly by the LEAs (50%) 
and the federal government (50% federal match), LEAs must budget enough 
funding to finance its 50% local share. If the LEA receives more in LEA Program 
reimbursement than reported on the Certification of State Matching Funds, an 
amendment should be submitted to DHCS, otherwise the LEA may be at risk of 
losing reimbursement in excess of the budgeted amount claimed. 
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Q9. Who shall comprise the LEA collaborative group? 
A. The interagency collaborative shall consist of at least three individuals with 

varying interest in the reinvestment of funds for the LEA Program. The 
collaborative membership shall involve representatives from the schools, public 
agencies serving children and families, parent groups of pupils of qualifying 
schools, community representatives and private partners. The Department 
recommends that the collaborative be composed of one-third school and district 
representatives, one-third youth and family members, and one-third community 
agency representatives. 

Q10.  How many times should the LEA collaborative meet? 
A. The local collaborative should meet at least two times per year. Meetings are 

required to promote full participation in the policy development and decision 
making of reinvesting LEA Program reimbursements. Please refer to Attachment 
2 of the Annual Report. 

Q11.  We have a separate form for the LEA collaborative meeting that each 
member has already signed. Can we just attach the form we already use? 

A.  All LEA collaborative members must sign Attachment 2A of the Annual Report. 
No other forms used by the LEA, such as sign-in sheets or attendance reports, 
will be accepted. 

Q12. If an LEA changes vendors, is the LEA required to resubmit its PPA? 
A. No, an LEA is not required to resubmit a PPA when it changes vendors, but is 

required to update its Data Use Agreement (DUA). The DUA Custodianship 
Amendment (Attachment F Part I) is required to notify DHCS when the custodial 
entity (vendor) has changed, and must be submitted within 15 days of that 
change. 
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