
 

State of California—Health and Human Services Agency 

Department of Health Care Services 
LEA Medi-Cal Billing Option Program 

Frequently Asked Questions (FAQs) 
 

 

TOBY DOUGLAS 
DIRECTOR 

EDMUND G. BROWN JR 
GOVERNOR 

 

 

Parental Consent and Patient Confidentiality 
 

**PLEASE REVIEW THE LEA MEDI-CAL BILLING OPTION PROVIDER MANUAL 
FOR COMPLETE LEA PROGRAM AND POLICY INFORMATION** 

 

Q1. Are there any guidelines available on patient confidentiality? 
A. Yes.  All medical records under this program are confidential and cannot be released 

without the written consent of the beneficiary or his/her personal representative.  
According to State Medi-Cal regulations, information can be shared or released 
between individuals or institutions providing care, fiscal intermediaries, and State or 
local official agencies.  However, the Family Educational Rights and Privacy Act 
(FERPA) require that schools obtain written consent from the parent or guardian prior 
to releasing any medical information in personally identifiable form from the student’s 
education record.  Additional information is located in the loc ed section in the LEA 
Provider Manual. 

Q2. What are the new requirements of parental consent given the changes to IDEA, 
and how is the issue of parental consent for billing handled? 

A. On February 14, 2013, the Department published in the Federal Register IDEA Part B 
final regulations that change the requirements in 34 CFR 300.154(d) related to 
parental consent to access public benefits (e.g., Medicaid). These final regulations 
require that public agencies:  

 obtain a one-time written consent from the parent, after providing the written 
notification described below, before accessing the child’s or the parent’s public 
benefits or insurance for the first time 

 provide written notification to the child’s parents before accessing the child’s or 
the parent’s public benefits or insurance for the first time and prior to obtaining 
the one-time parental consent and annually thereafter 

 Note that one-time written consent is required per deliverable service. 

Q3. Must a parent/guardian sign an IEP prior to the LEA providing treatment 
services?   

A. Yes.  Parents must provide informed, written consent before their child is assessed or 
provided with any special education services. Parental consent must also be provided 
before any change in special education services may occur. The district must ensure 
that parents understand proceedings of the IEP team meeting including arranging for 
an interpreter for parents with deafness or those whose native language is other than 
English.  Please visit the Parent’s Rights section on the California Department of 
Education website.  
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Q4. Is the LEA required to provide the student’s parent/guardian with a copy 
IEP/IFSP? 

A. Yes.  According to title 34 CFR 300.322, the public agency must give the parent a 
copy of the child’s IEP at no cost to the parent.  


