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Q1. Can I only bill for mileage under the LEA Program?

A. No, you cannot bill Medi-Cal for mileage without also billing for the corresponding “flat-
rate” transportation. However, you may still bill for allowable non-emergency
transportation under the “flat-rate” without billing mileage. Additional information is
located in the loc ed serv trans and loc ed bil sections in the LEA Provider Manual.

Q2. For students in a wheelchair who receive transportation services as listed on
their individualized education plan (IEP)/individualized family service plan
(IFSP), can the district claim reimbursement for transportation when the student
receives atreatment (i.e., nursing/speech/occupational therapy/physical
therapy) when the transportation is from home to school?

A. Yes, for IEP/IFSP students, transportation and mileage are currently reimbursable
between home, school and off-site for covered health services. In order for the LEA to
be reimbursed for the IEP/IFSP transportation the IEP/IFSP student must also receive
a Medicaid covered service (other than transportation) and both the covered service
and the transportation must be authorized in the student’s IEP or IFSP.

Q3. AB 2608 was approved and is effective as of October 1, 2012. Are LEAs allowed
to begin billing transportation under the new law beginning October 1st?

A. Although AB 2608 was effective on October 1, 2012, the provisions of the bill did not
go into effect until January 1, 2013. LEAs may begin billing under the new
transportation regulations as of January 1, 2013. LEAs may not bill retroactively for
transportation services. Refer to PPL 13-001 for additional information.

Q4. Can we bill for transportation to/from a covered service that we are not
claiming? For example, the student is being transported to the County Office of
Education (COE) for physical therapy service, which is authorized in the IEP.
The COE is claiming for the physical therapy service.

A. If the child is receiving a covered service on the same day he or she is transported,
and both the service and the transportation are authorized in the student’s IEP, your
LEA may bill for the transportation even if another provider is responsible for billing the
covered service. If a LEA bills only for transportation, they should maintain
documentation in the student’s file that another covered service was provided on that
day at a different venue and verify that the other entity is not billing for transportation.
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Q5.

Q8.

Can a LEA provider be reimbursed for transportation for special education Medi-
Cal eligible students who are given medication on a daily basis at school?

For a LEA provider to be reimbursed for transportation a Medi-Cal eligible student
must receive a Medicaid covered service on the date of transport and both the
transportation and Medicaid covered service must be included in the student’s IEP.
According to Education Code Section 49423, the school nurse or qualified school
personnel may assist with the administration of medication. Since the nurse may only
assist, dispensing medication to a student is not considered a Medicaid covered
service under the LEA Medi-Cal Billing Option Program (Title 22, CCR, Sections
51360 and 51535.5).

. What is the definition of a Wheelchair Van?

See CCR Title 22, Section 51231.2 for a full definition of a wheelchair van. This State
regulation defines wheelchair van requirements and identifies specific minimum
requirements for wheelchair van operation and equipment.

. Can a one-to-one aide on a bus qualify as a reimbursable service?

A one-to-one personal care aide transported with a child on a wheelchair van or litter
van would not qualify as a reimbursable service. If a trained health care aide(THCA) is
required to be on a wheelchair van or litter van during transport due to a specialized
physical health care service that must be conducted during transport, the medical
necessity must be documented in the student's IEP/IFSP and the THCA service must
be documented in provider billing logs, case notes, etc.

Can a LEA bill only the "per trip" charge, not the mileage? If so, must we state
the mileage and the origination and destination point, other than school to
home/home to school?
Yes, a LEA may bill for the per trip charge without billing for mileage. When billing for
transportation, the provider is required to include all of the following information in the
record of each student who receives school-based medical transportation services:
e The student’s first and last name and date of birth.
e The general service category - (transportation).
e The date of service that school-based medical LEA covered medical
transportation services were provided.
e Documented verification that the child was in school and received a school-
based service other than transportation on the date the transportation was
provided.

Note: It is critical that providers verify that a recipient received an allowable LEA
Program school-based Medi-Cal covered service on a particular day before billing for
LEA covered medical transportation services for that day.

e The total number of miles (only applicable when mileage is billed).

e The origination point and destination point.

When seeking reimbursement for transportation the address of the origination point
and destination point must be documented in the student’s record and trip log even if
the LEA does not bill for mileage.
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