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Dear Mr. Douglas:

This is in response to your request for waiver of the broad-based and uniformity requirements related to a
tax program on inpatient hospital patient days. Upon review and consideration of the information
formally provided to the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) on October 28, 2011 and
numerous subsequent dates including most recently on May 31, 2012, I am pleased to inform you that
your requests for waiver of the broad-based and uniformity provisions of section 1903(w)(3)(B) and (C)
of the Social Security Act (the Act) is approved.

The tax structure for which California requested waiver would be imposed as follows:

)] Public hospitals are excluded from the tax;

(i)  Small and rural hospitals are excluded from the tax;

(iii)  Psychiatric and specialty hospitals are excluded from the tax;

(iv)  Fee-for-service inpatient days in all other hospitals are taxed at a rate of $308.36 per
inpatient day;

) Non-Medi-Cal inpatient days in hospitals owned by a managed care organization are
taxed at a rate of $48.38 per inpatient day;

(vi)  Medi-Cal inpatient days in hospitals owned by a managed care organization are taxed at a
rate of $214.59 per inpatient day; ’

(vii) Non-Medi-Cal managed care inpatient days in all other hospitals are taxed at a rate of
$86.40 per inpatient day; and

(viii) Medi-Cal fee-for-service and managed care days in all other hospitals are taxed at a rate
of $383.20 per inpatient day ' ‘

Section 1903(w)(3)(E) of the Act specifies that the Secretary shall épprove broad-based (and uniformity)
waiver applications if the net impact of the tax is generally redistributive and that the amount of the tax is
not directly correlated to Medicaid payments.

The Federal regulation at 42 CFR 433.68(e)(2) describes the statistical test necessary for a State to
demonstrate that the proposed tax structure is generally redistributive. California’s statistical test is
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addressed below. Moreover, the Federal regulation at 42 CFR 433.68(f) describes the circumstances in
which a direct correlation would exist. Upon review of the California statute implementing the proposed
inpatient hospital tax and the review of California’s proposed fee-for-service payment methodologies in
the State plan for increasing Medicaid reimbursements to hospitals, it appears that no direct correlation
exists between the increase in Medicaid fee-for-service reimbursement.

Analysis

To determine the generally redistributive nature of the proposed inpatient hospital tax, California
calculated the slope (expressed as B1) of a linear regression for a broad-based and uniform tax in which -
the dependent variable was each inpatient hospital’s percentage share of the total tax paid, if the tax was
uniformly imposed on all inpatient hospital patient days in the State and the independent variable was
each hospital’s number of Medicaid inpatient days.

California then calculated the slope (expressed as B2) of a linear regression for the State’s actual
proposed tax program in which the dependent variable was each hospital’s percentage share of the total
tax paid, and the independent variable was the number of Medicaid inpatient days for each hospital.

Using the patient day and the tax rate data you provided, CMS also performed the regression analysis
calculations required in the regulations for the proposed tax. CMS finds that the result of the generally
redistributive calculation for California’s inpatient hospital patient day tax is 1.005.

The Federal regulations at 42 CFR 433.72(c)(1) specify that a waiver will be effective for tax programs
commending on or after August 13, 1993, on the first day of the calendar quarter in which the waiver is
received by CMS. CMS received the State of California’s initial request for waiver of the broad-based
and uniformity requirements on October 28, 2011. Therefore, the effective date of California’s request
for waiver of the broad-based and uniformity requirements is October 1, 2011.

CMS reserves the right to perform a financial management review at any time to ensure that the State
operation of the tax on inpatient hospital days continues to meet the requirements of section 1903(w) of
the Act. Also note, this waiver approval does not have any bearing on the permissibility of managed care
contracts associated with capitation increases that relate to this tax. Those contracts ate still to be
submitted and reviewed by CMS. ‘

I hope this information addresses all of your concerns. If you have further questions or need additional
information please contact Kristin Fan at (410) 786-4581.

Sincerely,

[y [Pemp 7 A

Cindy Mann
Director

cc: Gloria Nagle
Associate Regional Administrator, San Francisco



