
DMC Stakeholder Q&A from June 16, 2015 

 

1. Question: Are these regulations applicable to new applications? 
 
Answer: Only applications received after the date of implementation will be subject 
to these authorities.  The Drug Medi-Cal (DMC) regulations implementation date is 
set for August 2015.  As a result, only applications received on or after the effective 
date will be affected.  Provider Enrollment Division (PED) will not apply these 
regulations retroactively.  PED will notify the stakeholder community with an exact 
implementation date at a future date through e-mail as well as an informational 
bulletin.   
 
 

2. What does PED mean by due process?   
 
Answer: Due process is the right given to the applicant/provider upon an application 
denial or deactivation.  Upon Department action, the applicant/provider, as outlined 
in W&I Code 14043.65, shall submit their written appeal along with pertinent 
document within 60 days of the date of notification of the Department’s action.  A 
decision shall be issued within 90 days of the receipt of the appeal.  Upon 
implementation of the package, appeal proceedings will shift from the Director’s 
Designee of the Substance Use Disorder Compliance Division and to the Office of 
Administrative Hearings and Appeals.  Verbiage will reflect in the letters accordingly: 
 
Current: 

 
 
Upon Implementation of Regulations: 

 
 

3. Where can I obtain a copy of the webinar PowerPoint slides? 
 
Answer: A copy of the webinar PowerPoint slides can be found here.   
In addition, hard copies can also be found on the web site. 
 

http://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/Training-and-Informational-Resources.aspx


4. Question: I am applying for Medi-Cal for the first time.  Will the DMC 
Application (DHCS 6001) as well as Medi-Cal Disclosure Statement (DHCS 
6207) be the same?   
 
Answer: The current DMC application (DHCS 6001) with a revision date of 10/13 will 
be outdated once the emergency regulations are implemented.  A new version with 
an updated revision date of 12/14 will replace it.  Draft forms reflecting proposed 
changes can be found on the DHCS website.. The current DHCS 6207 has a 
revision date of 7/14.  On July 6, 2015, an updated disclosure statement will become 
effective with a revision date of 2/15.   
 
 

5. Question: What happens if PED does not respond to applications in a timely 
manner? 
 
Answer:   The application shall be approved and the provider will be granted 
provisional enrollment status for a 12 month period.   
 
 

6. Question: If the county has a system of care that includes contracting with 
independent providers, can the subcontracted DMC provider use a county 
doctor for the medical director if that provider will be under supervision of the 
county? 
 
Answer: The subcontracted DMC provider can use a county doctor as long as it 
fulfills the all program requirements set forth in California Code of Regulations, Title 
22, including Sections 51000.24.4, 51000.30, 51000.70 and 51341(b)(28). 
 
 

7. Can you clarify the Medical Director and Licensed Substance Use Disorder 
Professional?  Are both needed or just one? 

 
Answer: It is mandatory for the Substance Use Disorder Clinic to employ or contract 
with a Medical Director.  Licensed substance use disorder treatment 
professionals and substance use disorder non-physician medical practitioners 
are not required.  However, if they are employed or contracted, the substance use 
disorder clinic must list them on the DHCS 6001.  In addition, the substance use 
disorder treatment professionals, substance use disorder non-physician medical 
practitioners, and the medical directors must enroll using the DHCS 6010. 
 
 

8. Question: Is the $553 fee for DMC applications or AOD certification. 
 

Answer: The $554 application fee is for DMC applications.  The fee is subject to 
change every year and the updated fee will be reflected on the DHCS page.   For 

http://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/2015-DMC-Emergency-Regulations-Stakeholder-Meeting.aspx
http://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/ApplicationFeeChangefor2015.aspx


more information regarding the application, please refer to the specific bulletin on the 
Medi-Cal site. 
   
 

9. How can I sign up to receive notifications for future stakeholder meetings? 
 

Answer: Send an e-mail to DHCSDMCRecert@dhcs.ca.gov stating your name and 
mailing address and you will be added to the PED stakeholder list.   

 

http://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/Publications/masters-other/provappsenroll/PED_November2012_21036_4.pdf
mailto:DHCSDMCRecert@dhcs.ca.gov



