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reported in period one (7/1/08) are reimbursed at 50% and may be 
subject to a state approved negotiated rate.  SMHS units and costs 
reported in period 2 (10/1/08 – 12/31/08) are reimbursed at 61.59% 
and may be subject to a state approved negotiated rate.  SMHS units 
and costs reported in period three (1/1/09 – 6/30/09) are reimbursed at 
61.59% and are not subject to a state approved negotiated rate.     

 
35. Q:   For non-county LEs, what other funding sources are acceptable as 

match for Federal Financial Participation (FFP), such as fundraising 
revenue, donations, and Supplemental Security Income (SSI)? 

A: Federal statue and regulation permits State and local units of 
government to participate in the financing of the non-Federal portion 
of medical assistance expenditures (CFR433.50).  A unit of 
government is a State, a city, a county, a special purpose district, or 
other governmental unit in the State that has taxing authority, direct 
access to tax revenues, is a State university Teaching hospital with 
direct appropriations from the State treasury, or is an Indian tribe as 
defined in Section 4 of the Indian Self-Determination and Education 
Assistance Act, as amended (25 U.S.C. 450b).  Only payments made 
to non-County LEs by the Mental Health Plan may be considered as 
match for Federal Financial Participation.  Fundraising revenue and 
donations collected by a non-County LE are not permitted to finance 
the non-federal share of medical assistance expenditures.   

        
36. Q:   Is Federal Funding the first payer or last?  What is the regulation that 

covers this?   
A: Medicaid is intended to be the payer of last resort.  All third parties 

must meet their legal obligation to pay claims before Medicaid will pay 
for the care of an individual eligible for Medicaid.  The Code of Federal 
Regulations, Title 42, Chapter IV, Part 433, Subpart D addresses 
issues related to third party liability. 

 
37.    Revised 

 Q:   Do you know how we need to report the Mental Health Services 
Act (MHSA) Prevention and Early Intervention (PEI) and Workforce 
Education and Training (WET) programs in the cost report? 
A: There are two places in the cost report where expenditures from 

Mental Health Services Act (MHSA) funds are reported.  The MH 1995 
on the summary cost report asks Mental Health Plans to report total 
distributions received, total expenditures made, and interest income 
earned in the fiscal year.  The MH 1992 on the detailed cost report 
asks each LE to identify the sources of revenue used to make 
expenditures on administration, research and evaluation; utilization 
review, and particular modes of service.  Only county LEs reports 
expenditures made on administration, research and evaluation; and 
utilization review.  Both county LEs and non-county LEs report 
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expenditures made on particular modes of service.  The amount of 
expenditures by source of revenue for particular modes should match 
the gross costs reported on the MH 1966 for the particular mode of 
service, which flows from the MH 1901_Schedule C.  In the past, the 
Department of Mental Health has required the total amount of MHSA 
expenditures reported on the MH 1995 to match the sum of all LE 
expenditures reported on line 23 (MHSA) of the MH 1992.   

 
The types of activities that are performed through the Prevention 
and Early Intervention (PEI) activities likely fit within the treatment 
modes and service functions or the outreach services mode (45) 
and service functions.  Any activities performed through the PEI 
component that do not clearly fit an existing mode and service 
function definition should be reported under mode 60, service 
function 78 (Other Non-Medi-Cal Client Support Expenditures.     

 
The types of activities that are performed through the Workforce 
Education and Training (WET) component of the MHSA may not fit 
any of the mode and service function definitions.  Any activities 
performed through the WET component that do not clearly fit an 
existing mode and service function definition should be reported 
under Mode 60, service function 78 (Other Non-Medi-Cal Client 
Support Expenditures). 
 
The types of activities that are performed through the Prevention and 
Early Intervention (PEI) and Workforce Education and Training (WET) 
components of the MHSA may not fit any of the mode and service 
function definitions.  A LE should not report expenditures for activities 
that do not meet a mode and service function definition.  A LE with  
these types of MHSA expenditures should list them on the MH 1962 as 
a negative adjustment to gross expenditures reported on the MH 1960 
to ensure those costs are not allocated to modes and service functions 
on the MH 1901_Schedule C.   
 
Mental Health Plans are still required to report all expenditures from 
MHSA distributions on the MH 1995.  But the Department of Mental 
Health will not require that the amount of expenditures from MHSA 
distributions reported on the MH 1995 equal the amount of 
expenditures from MHSA distributions reported on the MH 1992_Sum.  
The expenditures reported on the MH 1995 should include those made 
on PEI and WET activities, while those reported on the MH 1992 may 
not.      
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