
 
 

Frequently Asked Questions 
 
Q: If I do not want to be an enrolled Medi-Cal 
provider or be reimbursed for my services, do I 
still need to enroll as a Medi-Cal ORP provider?  
A: Yes.  If you order, refer or prescribe items or 
services to Medi-Cal members you must enroll 
as an ORP provider.    
 
Q: I am already enrolled with Medi-Cal or 
Medicare with my Type 1 (individual) NPI. Do I 
need to enroll again as a Medi-Cal ORP provider 
so I can order, refer or prescribe? 
A: No. You do not have to enroll again if you are 
enrolled with your Type 1 NPI.  
 
Q: I am already enrolled with Medi-Cal or 
Medicare with my Type 2 (organization) NPI. Do 
I need to enroll again as a Medi-Cal ORP 
provider so I can order, refer or prescribe? 
A: Yes.  If you are currently enrolled with your 
Type 2 NPI, you must enroll with Medicare or 
Medi-Cal with your Type 1 NPI for the sole 
purpose of ordering, referring or prescribing 
items or services to Medi-Cal members.  
 
Q: If I enroll as a Medi-Cal ORP provider, will I 
be able to bill Medi-Cal directly for services that I 
provide? 
A: No. Medi-Cal ORP providers enroll solely for 
the purpose of ordering, referring or prescribing 
items or services for Medi-Cal members.  To bill 
Medi-Cal directly for services provided, you must 
submit a full application package as required by 
the Medi-Cal program and enroll as a Medi-Cal 
provider.  
 
Q: How do we report a “resident physician”?  
A: Interns and non-licensed residents do not 
qualify to enroll as Medi-Cal ORP providers.  
They must use the NPI of the teaching, admitting 
or supervising physician on the reimbursement 
claim form.  
 

 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 

Additional ordering, referring, prescribing 
provider information can be found at: 

http://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/PED.
aspx 
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Background  
Traditionally, most health 
care providers have 
enrolled in the Medi-Cal 
program to provide 
covered health services 

to Medi-Cal members. However, with the 
implementation of the Affordable Care Act , 
many providers must now enroll in the 
Medicare or Medi-Cal programs for the sole 
purpose of ordering, referring or prescribing 
services for Medi-Cal members. These 
ordering, referring or prescribing (ORP) 
providers do not submit claims directly to 
Medi-Cal for reimbursement for the services 
they provideand this type of enrollment does 
not allow the Medi-Cal program to reimburse 
the ORP provider for services provided directly 
to Medi-Cal members. 

Affordable Care Act  
 
In accordance with federal Medicaid 
regulations the Department of Health Care 
Services (DHCS) has established a 
requirement for the Medi-Cal program to enroll 
ORP providers.  
Federal Medicaid Regulations 
 
• 42 CFR §455.410(b) requires all ordering 

or referring physicians or other 
professionals providing services under the 
State Plan or under a waiver of the plan to 
be enrolled as participating providers. 
 

• 42 CFR §455.440 requires all claims for 
items and services ordered or referred to 
contain the National Provider Identifier 
(NPI) of the ordering or referring provider. 

 
California Statutes 
 
Effective January 1, 2013, Welfare and 
Institutions Code (W&I) Code, Sections 
14043.1(b) and (o) require the enrollment of 
ORP providers as participating providers in the 
Medi-Cal program. W&I Code, Section 
14043.15(b)(3) provides that the NPI of the 
ORP provider must be listed on all claims for 
reimbursement. 
 
Who can order, refer or prescribe for 
Medi-Cal members?  
  
There are three basic requirements for 
ordering, referring or prescribing services for 
Medi-Cal members:  
 
1. The provider must be enrolled in Medi-

Cal or Medicare.  
2. The ORP provider’s NPI must be for an 

individual (not an organizational NPI).  
3. The provider must be 

eligible to order, refer 
and/or prescribe in 
accordance with law and 
the health care 
practitioner’s practice act.  

 
What Application Form should I use 
to be a Medi-Cal ORP-Only Provider?  
 
If not enrolling in Medicare, providers must 
submit the Medi-Cal 
Ordering/Referring/Prescribing Provider 
Application/Agreement/Disclosure Statement 
for Physician and Non-physician Practitioners 
(DHCS 6219). 
 
 

 
 
 
Providers already enrolled in Medi-Cal or 
Medicare with their Type 1 (individual) NPI do 
not need to enroll again as an ordering, 
referring or prescribing provider.  
 
DHCS has 90 days to review Medi-Cal ORP 
provider applications from medical doctors 
or osteopathic physicians, pursuant to W&I 
Code, Section 14043.26(g) and notify the 
applicant of DHCS’ action.   
 
DHCS has 180 days to review Medi-Cal 
ORP provider applications from non-
physician practitioners, pursuant to W&I 
Code, Section 14043.26(f) and notify the 
applicant of DHCS’ action. 
 
Failure to Enroll  
 
If the ORP provider’s name or NPI on the 
claim of the billing provider is not enrolled in 
the Medi-Cal program or 
Medicare, claims from the 
“filling providers” (e.g., 
pharmacies, DMEs, etc.) 
will be denied. 

Medi-Cal members may not 
receive needed items or services, if the “filling 
providers or suppliers” refuse to accept orders 
or referrals from providers who are not 
enrolled. 
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