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Effectivve Date 

Q. Whhen does thhe ADHC beenefit go awway? 

A.   Thee effective ddate of elimmination of AADHC as aan optional benefit undder Medi-Caal is 
December 1, 2011.  Initia2 ally the Deppartment off Health Caare Servicess (DHCS) 
subbmitted, andd CMS appproved, the State Plan  Amendmeent (SPA) too eliminate the 
ADDHC benefitt, effective SSeptember 1, 2011.  HHowever, thhe DHCS director, usinng 
his administraative authorrity, postponned the elimmination of the ADHC benefit unttil 
December 1, 22011, and submitted as a conforminng SPA to CCMS. CMS approved tthis 
SPPA, allowingg California to claim fedderal financcial particippation for ADDHC servicces 
throough November 30, 2011. 

Informaation Sharing 

Q. Whhat is the deepartment ddoing to infoorm ADHC  participantts about thee eliminatioon of 
ADDHC as a Medi-Cal covvered benefit? 

A.   In late Augustt and early Septemberr, DHCS unndertook a sspecial outrreach and 
eduucation cammpaign to innform ADHCC participannts about thhe elimination of the 
ADDHC benefitt, the imporrtance of their providine ng informed consent too their ADH
cennters to streeamline thee referral process, and the alternaative servicces availabl
theem in their ccommunitiees, through managed ccare, PACEE, SCAN, Feee-For-Ser
or wwaiver proggrams. 

Thee notices too ADHC participants wwere distribuuted to ADHHC centerss, managed
carre plans, annd other invvolved organizations so that they can help reespond to 
queestions thatt ADHC parrticipants mmay ask theem.  

Q.   How can I gett current, reeliable information abom out the ADHHC transition? 

A.   Thee departmeent has a website (httpe p://DHCS.caa.gov/ADHCCtransition) specific too the 
ADDHC transition and so ddoes the California Deepartment oof Aging (CDA)
(wwww.aging.caa.gov/progrrams/adhc//default.aspp).  

DHHCS is also using a comprehensivve list of intterested staakeholders to send theem 
upddated informmation on aa periodic bbasis. DHCSS will regulaarly issue ccommunications 
to aaffected participants, ADHC progA gram adminnistrators, aadvocates, iindustry 
reppresentativees, sister aggencies andd their local counterpaarts, and othher
staakeholders about the Aa ADHC transsition.
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Q.   Will there be a community resources guide for ADHC centers in counties outside 
LA County?   

A.  DHCS, in partnership with other state agencies, compiled community resource 
guides for Los Angeles, Orange, San Diego, San Francisco, and Santa Clara 
counties.  The guides identify service delivery options in local communities, listing 
key agencies and their contact information to assist ADHC centers, managed care 
plans, and other participating organizations with transition planning. These guides 
are posted on the DHCS and CDA websites.  

Patient Discharge/Care Coordination 

Q.   When should ADHC centers begin discharge planning? 

A.    Discharge planning should begin as soon as possible.  ADHC centers have been 
requested to fill out the ADHC Discharge Plan form, which is available on the 
DHCS transition website at http://DHCS.ca.gov/ADHCtransition. Reimbursement is 
available for fully completed forms submitted to the Sacramento Field Office.  
Original completed ADHC Discharge Plan forms should be mailed to: 

  Sacramento Medi-Cal Field Office   
1501 Capitol Avenue, MS 4510 

  P.O. Box 997427 
  Sacramento, CA 95899-7427 
  Attn: ADHC Discharge 

Fully completed ADHC Discharge Plan forms postmarked: 

• Now through October 15, 2011:     Reimbursement $60 
• October 16 – November 30, 2011: Reimbursement $30 
• December 1, 2011, or later will NOT be reimbursed. 

Discharge planning is a required component of the ADHC program (Title 22, 
California Code of Regulations, Sections 54213 and 78345).  

Q.   After we complete discharge planning, how soon do we have to discharge our 
 participants? 

A.     ADHC centers may continue to provide medically necessary ADHC services to 
their participants through November 30, 2011.  



Q.   While we are doing the discharge, should we still provide all the services the 
individual participant needs?

A.   Yes.  ADHC services for Medi-Cal participants must continue as scheduled on their 
authorized individual plans of care until either they transition to alternate services 
or until they stop receiving ADHC services at your ADHC center.  

Q.   Should our center continue reassessing our participants?  When should we stop 
the reassessment procedures? 

A.   ADHC service requirements, including assessment and reassessment of 
participants, remain unchanged through November 30, 2011.  ADHC centers 
should continue to reassess their participants who are up for reauthorization in 
August, September, and October.  Reassessment should directly link to discharge 
plans for these individuals. 

Q.   Should we continue to admit new participants if they are medically necessary and 
eligible?  When do we stop accepting new admissions? 

A.   Whether your center accepts new participants depends upon your center’s service 
philosophy and business plan.  The processes of assessing a potential participant, 
developing the Individual Plan of Care (IPC), obtaining authorization, and 
delivering services take time.  Although ADHC services remain a covered Medi-Cal 
benefit through November 30, 2011, the benefits to new patients and centers will 
substantially diminish the closer it gets to November 30.  Remember that new 
participants may have to be planned for discharge at the same time or shortly after 
they are assessed for services needs.  

Q.   What about ADHC participants who also receive services through In-Home 
Supportive Services (IHSS), regional centers, the Multipurpose Senior Services 
Program (MSSP) or other Home and Community-Based Services (HCBS) 
waivers? 

A.   These participants should contact their HCBS programs to see if they qualify for 
additional services because they are losing ADHC services.   

Q.   What is the department doing to help ADHC centers make referrals and coordinate 
 services? 

A. Under the Health Insurance Portability and Accountability Act’s (HIPAA’s) care 
coordination provisions, DHCS is providing its partner departments with 
information about ADHC participants who utilize other HCBS programs so that 
these programs can anticipate the volume of reassessment requests that will be 
made over the next few months and effectively and timely manage this workload. 



In managed care counties, DHCS will work with the plans to facilitate cooperation 
and collaboration among ADHC centers, the plans and the social service programs 
that can assist former ADHC participants stay in their homes. DHCS is sharing the 
current available IPC with the appropriate managed care plan or APS Healthcare 
for those ADHC clients remaining in Medi-Cal fee-for-service (FFS). 

Q.   What will happen to recipients who have not been placed when the benefit ends on 
 December 1? 

A.   All ADHC clients will receive a comprehensive health assessment, either by the 
appropriate managed care plan or APS Healthcare, and ongoing care coordination 
to meet their health needs.  A webinar was held on the IHO Initial Assessment 
Report form to determine if the client may meet nursing facility level B (NF-B) level 
of care for the IHO Waiver.  The webinar took place on August 31, and the 
recording and response to questions are available online.  A second webinar will 
be held on October 26, 2011.  To register for the webinar, visit the website at 
http://DHCS.ca.gov/ADHCtransition.  

Managed Care Enrollment 

Q.   What does enrolling ADHC participants in Medi-Cal managed care entail? 

A.   If they live in counties which have Geographic Managed Care or Two Plan options, 
ADHC participants eligible for both Medicare and Medi-Cal received notification 
mailings the third week of August (regional center participants received notification 
the third week of September). These mailings notified them about the elimination of 
the ADHC benefit and provided information on managed care, and an enrollment 
packet to choose a plan within their county. The first week of September, a second 
mailing translated into preferred languages was sent to the same ADHC 
participants reminding them to make a choice (regional center participants 
received the reminder notice the second week of October).  

Additionally, a mailing was sent to Seniors and Persons with Disabilities (SPDs) 
who are ADHC participants and are a part of the SPD transition.  It informed them 
of the change to the ADHC benefit and encouraged early plan enrollment, prior to 
their mandatory enrollment date, so that they can receive the health assessment 
and care coordination to transition. 

Q.   Will managed care plans be forced to enroll former ADHC participants? 

A.   No.  Managed care health plans will provide services to ADHC participants upon 
enrollment into a health plan as they do today. They will be focusing specifically on 
the ADHC members to ensure a smooth transition from the ADHC centers. 
Enrollment in a health plan will continue to be voluntary for ADHC members who 
have Medicare and they can choose to leave a health plan at any time.  



Q.   Will the plans be allowed to contract with the former ADHC centers to provide 
 services?

A.   Yes.  Managed Care health plans are not restricted from contracting with former 
ADHC centers; however, they are not required to do so. 

Q.   Will the managed care plans provide mental health and social services as well as 
 medical care?

A.   Managed care health plans will provide their normal scope of medical services to 
ADHC participants (with mental health services carved out of most plans).  
Nonetheless, managed care plans will be responsible for coordinating former 
ADHC member’s needs for mental health and social services with local service 
agencies.  

Q.   How will DHCS establish accountability for the managed care plans? 

A.   The goal of working with health plans in the ADHC transition is to prevent 
unnecessary institutionalization.  Health plans will be monitored to ensure they are 
working closely with former ADHC members to provide the care management and 
services they need.  DHCS has not yet determined what incentives and penalties 
will attach to managed care plan performance. 

Fee-For-Service and Waiver Options 

Q. What will be available for ADHC participants who don’t live in managed care 
counties, or choose to disenroll from managed care plans?  

A.   DHCS is expanding its contract with a current care management contractor, APS 
Healthcare, to offer and pay for the same services (health risk assessment, care 
coordination and case management) as those offered by the plans.  Currently APS 
Healthcare provides comprehensive case management for persons with chronic 
health conditions in Butte, Shasta, Contra Costa, Sutter, El Dorado, Tehama, 
Placer, Yuba, Humboldt, and Sacramento Counties.  APS Healthcare also 
provides services for persons with chronic health conditions and serious mental 
illness in Kern, Stanislaus, Kings, Tulare, Madera, and San Diego Counties. 

In addition to the services available through APS Healthcare, DHCS is amending 
the In-Home Operations (IHO) Waiver to cover ADHC participants who are at a 
long term care (LTC) institutional placement level (Nursing Facility B level of care). 
ADHC participants who meet the IHO Waiver participation criteria will be eligible to 
receive IHO Waiver services at the same level of funding as their historic annual 
Medi-Cal costs.



Reimbursement 

Q.   Will Medi-Cal pay ADHC centers for services provided between now and 
 December 1? 

A.   Yes. The department has instructed the Medi-Cal fiscal intermediary to process 
claims for ADHC services provided before December 1, 2011-- the effective date of 
ADHC benefit elimination.  ADHC providers will retain the ability to bill for services 
rendered prior to the termination date for a full calendar year after ADHC 
elimination.   

Q.   Will managed care plans receive enhanced compensation for enrolling ADHC 
 recipients?  

A. Yes.  Enhanced capitation will be paid to cover the additional services and costs 
associated with ADHC participants (e.g., comprehensive assessment within 45 
days and intensive care management due to increased morbidity).   

Q.   How will the state calculate enhanced capitation rates for the managed care plans? 

A.   DHCS will follow the same actuarially sound capitation rate setting process as it 
does currently for the Two-Plan, GMC, and COHS models. The state will analyze 
the underlying morbidity risk and services to be provided to the ADHC participants 
by managed care plans.  The projected costs will be compared to existing 
Category of Aid (COA) rates to determine where capitation rate adjustments will 
occur.  Based on the analysis performed, DHCS will pay unique capitation rates to 
the managed care contractors related to this former ADHC population. 

Options for ADHC Centers 

Q.  What will happen to the existing ADHC centers? 

A.   That depends on each center’s service philosophy and business plan.  Some 
centers are exploring other participant populations and funding sources like the 
Veterans Administration and private payers.  Other ADHC centers may contract 
with managed care plans or other social service organizations to continue to 
provide services such as protective supervision, social day care or respite care as 
part of a plan of care to avoid institutionalization. 

Q.   How does an ADHC center apply to provide an Adult Day Program? 

A.   ADHC centers can apply for a dual ADHC/Adult Day Program with the California 
Department of Public Health.  On August 3, 2011, CDA sent an instruction letter to 
all ADHCs providing them with information on the processes. The instructions can 



be accessed through the CDA website on the ADHC page at www.aging.ca.gov, or 
providers may call their licensing district office: 

San Jose Licensing District Office:    (408) 277-1784 
Orange County Licensing District Office:    (714) 567-2815 

Q.   Can ADHC centers provide services under HCBS waivers? 

A.   DHCS is amending the In-Home Operations (IHO) Waiver to allow ADHC centers 
to qualify as Community Based Adult Services (CBAS) providers of IHO services 
(case management, nursing, and personal care services). DHCS will also add 
CBAS providers as a provider type under the Nursing Facility/Acute Hospital 
(NF/AH) Waiver, allowing participating ADHC centers to serve current NF/AH 
Waiver participants.  The instructions and application for becoming a CBAS 
provider will soon be posted on the ADHC Transitions website.    

Tracking ADHC Participants 

Q.   Will the state track the outcomes for former ADHC participants? 

A.   Yes.  DHCS will track outcomes on two levels.  First, the department will utilize 
data from the Discharge Plan forms submitted by the ADHC centers and reports 
from managed care plans, and other involved organizations on discharge planning, 
comprehensive assessment and care coordination efforts they perform.  This will 
tell us what options former ADHC participants selected (e.g., managed care 
enrollment, IHO waiver, additional IHSS hours, APS assessment and case 
management, etc.) during the transition period. Participant demographic, clinical 
and service information will be tracked, as well as health status and outcomes, 
where possible. 

The second level of tracking will involve finding out about the former ADHC 
participants’ future health care service utilization (acute hospital admissions, 
emergency room visits, nursing home admits, etc.) compared to a similar control 
population.  This latter tracking will depend upon Medicare and Medi-Cal paid 
claims data, hospital discharge reporting, Minimum Data Set (MDS) assessments, 
and the like, which may not be available until a year or 18 months after the 
transition period. 

Transition Funding  

Q.   How will DHCS spend the $85 million allocated for the transition? 



A.   Potential uses for transition funding include: 

• Paying ADHC claims through November 2011. 

• Providing enhanced capitation payments to Medi-Cal managed care plans for 
enrolling ADHC participants. These enhanced capitation payments will cover 
additional assessment and care planning activities and will adjust for the higher 
levels of acuity of ADHC participants. 

• Increasing the number of counties served by the APS Healthcare contract to 
provide comprehensive assessment, linkage to providers, and ongoing care 
management to persons with severe, chronic medical or mental health issues. 

• Amending the IHO Waiver to cover 1,000 ADHC participants who meet the NF-
B level of care, and to allow ADHC centers to be HCBS providers under the 
waiver. 

Q.   Is the $85 million budgeted for the transition an ongoing expenditure, or just one 
 year? 

A.    In addition to the transition funding in the 2011/12 budget, $85 million general fund 
is provided in DHCS’ budget base for future fiscal years to cover the costs of 
additional ongoing services needed by former ADHC participants. To the extent 
allowable, DHCS will draw down federal financial participation with these funds. 

Other Questions 

Q.   What will happen if the lawsuit prevents the elimination of the benefit? 

A.   If so ordered by the Court, DHCS will continue authorizing and paying for the 
ADHC benefit according to existing Medi-Cal policies and procedures.  Moreover, 
DHCS will continue implementing the ADHC transition plan so that ADHC 
participants can have their care needs satisfactorily met until the Court sees fit to 
lift its injunction.  

October 18, 2011 




