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Additional Information Regarding SAMSHA Post-Public Health Emergency (PHE) 
Take-Home Medication Flexibilities 

Question 1: What criteria is the patient required to meet to qualify for take-home 
medication doses under SAMHSA’s Take-Home Flexibilities Extension Guidance 
(revised April 2023)? 

Answer 1: The Medical Director or NTP medical practitioner must consider the 6 point 
criteria outlined in SAMHSA’s Take-Home Flexibilities Extension Guidance to determine 
whether a patient may receive take-home medications.  A patient must also meet the 
time in treatment standards for the allowable ranges.  Patients do not have to show 
that participation in the activities listed in 9 CCR § 10370(b)(1) are incompatible with 
daily Program attendance in order to qualify for take-home medications. 

Question 2: Are the number of dispensed take-home medication doses limited 
based on the “step levels” or length of time a patient has received take-home 
medication treatment? 

Answer 2: No, the Medical Director or NTP medical practitioner may use their clinical 
judgment to determine the appropriate number of take-home medication doses to 
dispense within the allowable range based on time in treatment. The maximum number 
of take-home medication doses NTPs may provide a patient are as follows: 

1. 0 – 14 days in treatment, a patient may receive up to 7 take-home
medication doses

2. 15 – 30 days in treatment, a patient may receive up to 14 take-home
medication doses

3. 31 or more days in treatment, a patient may receive up to 28 take-home
medication doses

The Medical Director or NTP medical practitioner may decrease or increase the 
number of take-home medication doses within the appropriate range for time in 
treatment, as often as necessary based on their clinical judgment regardless of how 
long the patient has been receiving treatment. The Medical Director or NTP medical 
practitioner must document their decision-making and discussions in the patient’s 
charts, in accordance with SAMHSA’s Take-Home Flexibilities Extension Guidance.  

https://www.samhsa.gov/medications-substance-use-disorders/statutes-regulations-guidelines/methadone-guidance
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Question 3: Are patients required to provide a monthly body specimen to test for 
the presence of both illicit drugs and the narcotic medication administered and 
dispensed from the Program? 

Answer 3: Yes, patients are still required to provide a monthly body specimen for 
testing. 

Question 4: If a patient’s monthly body specimen is positive for illicit drugs 
and/or negative for the narcotic medication administered and dispensed from the 
Program, are they still eligible to receive take-home medication doses? 

Answer 4: Yes, a patient is still eligible to receive take-home medication doses if their 
monthly body specimen is positive for illicit drugs and/or negative for the narcotic 
medication administered and dispensed from the Program. The Medical Director or NTP 
medical practitioner may decrease or increase the number of take-home medication 
doses based on their clinical judgment and may take into consideration the results of 
the monthly body specimen when determining the number of take-home medication 
doses to dispense to a patient.  

Question 5: Can the Medical Director or NTP medical practitioner determine, 
based on their clinical judgment, that a patient should receive no take-home 
medication doses?  

Answer 5: Yes. The Medical Director or NTP medical practitioner may increase or 
decrease the number of take-home medication doses at any point during the patient’s 
care. The Medical Director or NTP medical practitioner must document their decision-
making and discussions in the patient’s charts, in accordance with SAMHSA’s Take-
Home Flexibilities Extension Guidance. 

Question 6: If a Medical Director or NTP medical practitioner previously 
determined that a patient would receive zero take-home medication doses based 
on their clinical judgment, must the Medical Director or NTP medical practitioner 
wait until the patient meets all 6 criteria before receiving take-home medication 
doses?  

Answer 6: No, the Medical Director or NTP medical practitioner may determine that a 
patient can receive take-home medication doses at any point during the patient’s care 
based on their clinical judgment. If a patient is eligible for take-home medication doses 
the Medical Director or NTP medical practitioner may use their clinical judgment to 
determine the number of take-home medication doses to dispense to a patient within 
the appropriate range for time in treatment. The Medical Director or NTP medical 
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practitioner must document their decision-making and discussions in the patient’s 
charts, in accordance with SAMHSA’s Take-Home Flexibilities Extension Guidance. 

Question 7: When is the Medical Director or NTP medical practitioner required to 
evaluate a patient who is eligible for take-home medication doses? 

Answer 7: The Medical Director or NTP medical practitioner must continue to evaluate 
patient treatment plans in accordance with 9 CCR § 10305(e)-(f), established Program 
policies and procedures, and based on the provider’s discretion.   


