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DATE:  November 16, 2021     PPL No.: 21-035 

TO:  All Local Educational Agency (LEA), Local Educational Consortia 
(LEC), and Local Governmental Agency (LGA) Coordinators 
Participating in the School-Based Medi-Cal Administrative Activities 
(SMAA) Program 

SUBJECT:  Frequently Asked Questions (FAQs) Related to the Public Health 
Emergency (PHE) and COVID-19 Activities 

PURPOSE: This Policy and Procedure Letter (PPL) provides guidance to all 
LEAs, LECs, and LGAs regarding FAQs pertaining to administrative 
activities performed during the PHE.  

REFERENCE: Welfare and Institutions Code (WIC) section 14132.47 and 
PPL 20-034 

BACKGROUND: 
 
The SMAA program is authorized under the WIC section 14132.47 to reimburse LEAs 
for providing certain Medi-Cal administrative activities approved by the Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS). These activities include: 
 

• Medi-Cal Outreach (Code 4) 
• Facilitating the Medi-Cal Application (Code 6) 
• Referral, Coordination, and Monitoring of Medi-Cal Services (Code 8) 
• Arranging Transportation in Support of Medi-Cal Services (Code 10) 
• Providing Translation Related to Medi-Cal Services (Code 12) 
• Program Planning, Policy Development, and Interagency Coordination 

Related to Medi-Cal Services (Code 14) 
• Medi-Cal Claim Administration, Coordination and Training (Code 15) 
• General Administration/ Paid Time Off (Code 16) 

 
(See, SMAA Manual, Section 5.) 
 
The SMAA program uses a random moment time survey (RMTS) process to determine 
the percentage of time that time survey participants (TSPs) spend conducting the 
Medi-Cal administrative activities listed above. These percentages factor into the 
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reimbursements that each LEA receives from CMS for participating in the SMAA 
program. 
 
POLICY: 

Q1.  What will the Department of Health Care Services (DHCS) use for RMTS 
Results for the SMAA Program during PHE? 

A:   Per PPL 20-034, CMS approved an alternative RMTS methodology. In the event 
that there is a “state of emergency” or other disaster declared in the State of 
California that results in prolonged statewide school closures that impact the 
statistical validity of the RMTS as defined in Section 6 of the SMAA manual 
under “RMTS Sampling Requirements,” DHCS will determine which affected 
quarter(s) are statistically invalid. In this case, no RMTS will be applied during the 
statistically invalid quarter(s), and claiming will instead be based upon an 
average of the RMTS activity code percentages for the two most recent 
statistically valid RMTS quarters for which finalized percentages are available to 
DHCS.  
During the following state fiscal year (SFY) quarters of the PHE, for RMTS 
results, DHCS will use: 

a. SFY 2019-20 Q2 – Actuals 
b. SFY 2019-20 Q3 – Actuals 
c. SFY 2019-20 Q4 – Average of 2019-20 Q2 and Q3 
d. SFY 2020-21 Q1 – Average of 2019-20 Q2 and Q3 
e. SFY 2020-21 Q2 – Actuals 

SFY 2019-20 Q4 will be an average of the previous two quarters because this 
period was directly affected by the PHE when schools unexpectedly transitioned 
to remote learning and sampling results were deemed to be statistically invalid. 

Quarter one is usually an average of the previous three quarters. However, 
during the PHE, LECs and LGAs were not required to submit actuals for SFY 
2019-20 Q4. For SFY 2020-21, quarter one will be based only upon the average 
of SFY 2019-20 Q2 and Q3. 

SFY 2020-21 Q2 will be based on actual RMTS data for the period as the RMTS 
sampling results were determined to be statistically valid. 

Q2:  If someone is specifically hired to perform COVID-19 related activities for 
an LEA, can they be part of the TSP List? 

A:   If potential TSPs are not 100% federally funded by another program (including 
CARES Act or Coronavirus Response and Relief Supplemental Appropriations 
Act Funding) and regularly provide administrative services for California’s Medi-
Cal program as described in the SMAA Manual, then they may be included on 
the TSP List for the unfunded portion of their salaries and benefits.   
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Q3.  Are COVID-related activities billable under the SMAA program? 
A:   SMAA does not have specific COVID-19 activities; however, so long as the 

activities fall within the approved activities identified in the SMAA Manual and are 
not 100 percent federally funded by any other source certain activities, then they 
may be reimbursable under the SMAA program. Items that are not included in 
the SMAA Manual, such as contact tracing and infection control protocols (i.e. 
temperature checks and screening, and additional cleaning, masks, social 
distancing, and guaranteeing measures), are not billable activities, because they 
are not included in the current cost allocation plan approved by CMS. 

Q4.  Do COVID-19 related activities need to be Medi-Cal covered services in 
order to be reimbursed under the SMAA program?  

A:  If the COVID-19 related activity is necessary for the proper and efficient 
administration of the Medicaid State Plan and meets the criteria identified in the 
SMAA Manual, then the activity is reimbursable through the SMAA program. 

Q5.  Is Telehealth billable under SMAA? 
A:   Telehealth is a method of delivering health care services and is not an 

administrative activity billable under the SMAA program. 

If you have any questions or need additional information, please contact the SMAA 
program mailbox at SMAA@dhcs.ca.gov.  
 
 
Sincerely, 
 
Original Signed By 
 
Brian Fitzgerald, Chief 
Local Governmental Financing Division 
Department of Health Care Services 
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