
State of California—Health and Human Services Agency
Department of Health Care Services 

LEA Medi-Cal Billing Option Program
Frequently Asked Questions (FAQs)

Prescriptions, Referrals, Recommendations and Protocol

**PLEASE REVIEW THE LEA MEDI-CAL BILLING OPTION PROVIDER MANUAL FOR
COMPLETE LEA PROGRAM AND POLICY INFORMATION**

Q1. What are the referral/recommendation/prescription requirements for IEP
assessments and treatment services?

A. A written referral/recommendation by one of the following is required for IEP
assessments: An appropriate health services practitioner within their scope of
practice, a registered credentialed school nurse, a teacher or the student’s parent.
Regardless of who refers the student for an IEP assessment, the
referral/recommendation documentation must be maintained in the student’s file,
including the reason for the assessment and observations made by the person
referring. Prescription requirements for treatment services vary by practitioner type.
LEAs should refer to the specific treatment section of the LEA Provider Manual for
prescription requirements. Additional information is located in the loc ed bil section
in the LEA Provider Manual.

Q2. For IEP/IFSP students receiving treatment services, prescriptions, referrals and
recommendations may be established in the IEP/IFSP. What does this mean?
For treatment services, the appropriate health service practitioner(s) may record the
Prescription, Referral, and/or Recommendation Requirements for treatment services  
directly in the child’s IEP/IFSP. Additionally, any prescriptions should be attached as
a separate document to the IEP/IFSP or retained in the student’s file.

Q3. Will a physician's telephone orders for G-tube feeding, diabetic care, etc. suffice
for OT/PT treatment documentation?

A. No, a written prescription is required for physical therapy and occupational therapy
treatments. At a minimum, the prescription must identify: school name, student's
name, practitioner observations and reason for treatment, type of practitioner, and
signature of practitioner. The documentation should be maintained in the student's
files.

Q4. Is it necessary to have a prescription, referral or recommendation from a health
services practitioner to provide assessment services?

A. The prescription, referral or recommendation for an assessment must be documented
in one of two ways: (1) your LEA can obtain an individual written prescription, referral
or recommendation from an appropriate health services practitioner; or (2) a referral by
a parent, teacher or credentialed school nurse. Regardless of which option is used,
the required documentation must be maintained in the student’s files.

ARCHIVED

Safety Net Financing Division
1501 Capitol Avenue, MS 4603, P.O. Box 997436

Sacramento, CA  95899-7436
Phone: (916) 552-9113 Fax: (916) 324-0738

www.dhcs.ca.gov

JENNIFER KENT
DIRECTOR

EDMUND G. BROWN JR
GOVERNOR

http://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/ACLSS/LEA/Program_Req_and_Info/Ref_Rec_Prescription.pdf
http://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/publications/masters-MTP/Part2/locedbil_o09.doc
http://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/ACLSS/LEA/Program_Req_and_Info/Ref_Rec_Prescription.pdf
http://www.dhcs.ca.gov/


Q5. Can an occupational therapist prescribe treatment services based on his/her
assessment?

A. The occupational therapist conducting the assessment may determine the need for
treatment services.  However, State regulations (22 CCR, § 51309 (a)) require a 
written prescription by a physician or podiatrist, within the practitioner’s scope of
practice, to bill for occupational therapy treatment services in the LEA Program.

Q6. When the parent signs the parental consent portion of the Assessment Plan, is
this form adequate to document a parental request for assessment services?

A. No. There must be referral/recommendation documentation on file, including the
reason for the assessment and observations made by the person referring. A parent, 
teacher, or school nurse request for assessment requires specific documentation of 
the observations and reason for the assessment.  A parent signature on an
Assessment Plan is not adequate documentation under the LEA Program 
requirements. LEAs may be able to modify documentation they currently use to 
incorporate the information required to bill Medi-Cal when a parent requests an
assessment service. 

Q7. Can a registered credentialed school nurse self-refer a student for a health
assessment?

A. Yes, a registered credentialed school nurse can self-refer, since they are one of the
qualified practitioners listed to refer for assessment services. If a self-referral is made,
the practitioner must still include the appropriate documentation in the student’s file,
including: observations and reason(s) for assessment, and the signature and
practitioner title of the registered credential school nurse that is self-referring the
student for the assessment.

Q8. Does the speech protocol take the place of having an individual referral
authorizing speech therapy services?

A. A physician-based standards protocol may be developed and used to document
medical necessity of speech and audiology treatment services to meet California
State requirements that a written referral be provided by a physician or dentist. The
protocol does not fulfill federal requirements, as defined in 42 CFR 440.110(c),which
requires a physician or other licensed practitioner of the healing arts within the
practitioner’s scope of practice (i.e., licensed speech-language pathologist or licensed
audiologist) to refer the student for speech and audiology treatment services.  LEAs
must meet both State and federal documentation requirements.

Q9. Will DHCS provide the physician-based standards protocol cover letter for the
LEA providers?

A. No, your LEA must develop and maintain its own physician-based standards protocol.
The protocol may only be used to meet State requirements documenting medical
necessity for speech and audiology treatment services. The protocol does not fulfill
federal requirements as defined in 42 CFR 440.110(c), and noted in the answer
above.
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Q10. When can a physician-based standards protocol be used to establish medical
necessity?

A. A physician-based standards protocol may be developed by your LEA and used to
document the medical necessity of speech and audiology treatment services to meet
California State requirements that a written referral be provided by a physician or
dentist prior to rendering speech and audiology treatment services. However,
according to federal law (42 CFR 440.110(c)), a written referral from a physician or
other licensed practitioner of the healing arts within the practitioner’s scope of practice
is required to document medical necessity of speech and audiology treatment
services. LEAs must meet both State and federal documentation requirements.
Physician-based standards protocol does not meet federal requirements for
documenting medical necessity of speech and audiology treatment services. In order
to meet federal documentation requirements, a physician or other licensed practitioner
of the healing arts (i.e., licensed speech-language pathologist or licensed audiologist)
must refer the student for speech and audiology treatment services.

Q11. Are we to assume students enrolling in the district with a current IEP for speech
therapy have already been referred by a doctor for services?

A. No, there must be a written referral for speech therapy in the Medi-Cal eligible student’s 
file for Medi-Cal to reimburse the LEA for speech therapy. In order to rely on another
LEA’s physician referral for speech therapy services, your LEA must maintain the referral
documentation in the student’s files, and have this information readily available for State
and/or federal review.

Q12. If a student enrolls in the district and already has a current IEP, do we need to
get a new referral/recommendation/prescription to provide treatment services?

A. No. The LEA may use the existing referral/recommendation/prescription. The
documentation must be maintained in the student’s file.

Q13. Are referrals necessary for annual and/or amended assessments? Typically, the
referral is only done for the initial assessment, not for follow-up assessments.

A. All assessments (initial, triennial, annual, and/or amended) require either a written
prescription, written referral or recommendation depending on the service type. In
substitution of the prescription, referral or recommendation, a registered credentialed
school nurse, teacher or parent may refer the student for the assessment.  Each 
LEA service type has a separate LEA Provider Manual section, which identifies
prescription, referral, or recommendation requirements for assessments and
treatments. Refer to the specific service type section or the LEA Provider Manual,
loc ed bil .  

Q14. Does a student's prescription for OT/PT services need to be renewed annually to
continue to bill for treatment services?

A. Written prescriptions for occupational therapy and physical therapy treatment services
must be updated annually and maintained in the student’s files. Refer to 
loc ed serv occu and loc ed psy in the LEA Provider Manual. 
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Q16. SLPs utilize a physician-based protocol for treatment services in lieu of having
an individual referral for speech therapy services. Can a physician-based
protocol be used for occupational therapy/physical therapy treatments in lieu of
an individual prescription?

A. Occupational therapy and physical therapy treatment services require a written
prescription by a physician or podiatrist, within the practitioner’s scope of practice
(22 CCR, § 51309 (a)). The written prescription must be maintained in the student’s
files. LEAs may not use a physician-based protocol for occupational therapy or 
physical therapy treatment services.

Q17. Is a prescription required for occupational therapy treatment services? Can the
prescription be signed by a physician's assistant?

A. Occupational therapy treatment services require a written prescription by a physician
or podiatrist, within the practitioner’s scope of practice (22 CCR, § 51309 (a)).  The
written prescription must be maintained in the student’s files.  A Physician’s Assistant 
may not provide a prescription for occupational therapy treatment services. Refer to
loc ed serv occu in the LEA Provider Manual.
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