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Parental Consent and Patient Confidentiality

**PLEASE REVIEW THE LEA MEDI-CAL BILLING OPTION PROVIDER MANUAL
FOR COMPLETE LEA PROGRAM AND POLICY INFORMATION**

Q1. Arethere any guidelines available on patient confidentiality?

A. Yes. All medical records under this program are confidential and cannot be released
without the written consent of the beneficiary or his/her personal representative.
According to State Medi-Cal regulations, information can be shared or released
between individuals or institutions providing care, fiscal intermediaries, and State or

education record. Additional information is locate
Provider Manual.

Q2. What are the new requirements of pare
and how is the issue of parental cons

t given the changes to IDEA,
handled?

final regulations that change the req
parental consent to access publi n
require that public agencies:

e obtain a one-time
notification describ

nsgnt from the parent, after providing the written
ore accessing the child’s or the parent’s public

benefits or insura gfirst time
e provide writ ation to the child’s parents before accessing the child’s or
the parent’s p efits or insurance for the first time and prior to obtaining

the one-time parental consent and annually thereafter
+ Note that one=time written consent is required per deliverable service.

Q3. Must a parent/guardian sign an IEP prior to the LEA providing treatment
services?

A. Yes. Parents must provide informed, written consent before their child is assessed or
provided with any special education services. Parental consent must also be provided
before any change in special education services may occur. The district must ensure
that parents understand proceedings of the IEP team meeting including arranging for
an interpreter for parents with deafness or those whose native language is other than
English. Please visit the Parent’s Rights section on the California Department of
Education website.
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Q4. Is the LEA required to provide the student’s parent/guardian with a copy

IEP/IFSP?
A. Yes. According to title 34 CFR 300.322, the public agency must give the parent a

copy of the child’s IEP at no cost to the parent.
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