
1 
 

 
 
 
 
 
 
 

CALENDAR YEAR 2024 TARGETED PROVIDER 
RATE INCREASES FREQUENTLY ASKED 

QUESTIONS  
 

 

 

March 12, 2025 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



2 
 

Background 
1. What is the status of SPA 23-0035? 

 
The Calendar Year (CY) 2024 targeted provider rate increases (TRI) were approved 
by Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) on December 19, 2023, 
through State Plan Amendment 23-0035. 
 

2. What is the status of the Managed Care Organization Tax? 
 
Assembly Bill (AB) 119 (Chapter 13, Statutes of 2023) authorized a Managed Care 
Organization (MCO) tax effective April 1, 2023, through December 31, 2026. 
Revenues from the MCO tax will be used to support the Medi-Cal program 
including targeted provider rate increases and other investments that advance 
access, quality, and equity for Medi-Cal members and promote provider 
participation in the Medi-Cal program. CMS formally approved the State of 
California's MCO Tax on December 15, 2023. In addition, Senate Bill 136 (Chapter 
6, Statutes of 2024) and AB 160 (Chapter 39, Statutes of 2024) authorized further 
modifications to the MCO tax effective January 1, 2024 which are pending CMS 
approval. 
 

3. Where will the rates be updated on DHCS’ website? 
 
The TRI rates have been published on both the provider manual website and the 
Medi-Cal Targeted Provider Rate Increases and Investments website. 
 

4. How were the TRI increases determined? 
 
Pursuant to AB 118, the CY 2024 TRI Fee Schedule rate was calculated at the 
greater of: 
 

A. 87.5% of the lowest 2023 Medicare locality rate in California 
B. The existing basic rate on the legacy Medi-Cal fee schedule effective 

December 31, 2023, plus any applicable Proposition 56 Physician Services 
supplemental payment amount. 

 

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/rates
https://www.dhcs.ca.gov/Pages/Medi-Cal-Targeted-Provider-Rate-Increases.aspx
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DHCS calculated an equivalent targeted rate for services that do not have a rate 
established by Medicare. Codes on the CY 2024 TRI Fee Schedule will be exempt 
from the AB 97 provider payment reduction. 
 

Procedure Code Eligibility 
5. What procedure codes qualify for TRI? Why do certain codes that are non-

benefits appear on the TRI Fee Schedule? 
 
Only codes listed on the TRI fee schedule are eligible for TRI increases. These 
codes were selected based on their status as primary care, obstetric, and non-
specialty mental health services. Non-benefit procedure codes are not published 
on the monthly rate file. The TRI Fee Schedule does not supersede FFS benefit 
and billing policies described in the California Medicaid State Plan, Medi-Cal 
Provider Manual, Medi-Cal Provider Bulletins, or Title 22, Division 3 of the 
California Code of Regulations (CCR) including, but not limited to Benefit 
Restrictions, and Multiple Procedure Payment Reductions. Certain codes marked 
with a "1" in the Benefits Restriction column on the 2024 TRI fee schedule may 
not be eligible for reimbursement without a Treatment Authorization Request 
(TAR). For additional information, please see the TAR and Non-Benefit section of 
the provider manual and the “Notes” tab in the 2024 TRI Fee Schedule located on 
the DHCS website. Due to the complexity of the provider manual and the nuance 
between the Fee-for-Service (FFS) and the Managed Care requirements, DHCS 
recommends that all entities refer to the TRI fee schedule (TRI Fee Schedule 
v1.06.01082024) posted to the Medi-Cal Targeted Provider Rate Increases and 
Investments website. 
 

6. How are Alternative Conversion Factors taken into consideration? 
 
In the FFS delivery system, Medi-Cal will continue to reimburse services at no less 
than the net reimbursement amount, inclusive of any alternative conversion 
factors and supplemental payments, authorized pursuant to the California 
Medicaid State Plan in effect on December 31, 2023.  
 
In the Managed Care delivery system, DHCS is not directing MCPs to pay legacy 
rates calculated with alternative conversion factors in excess of the CY 2024 TRI 

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/assets/C9688358-EFF1-4BFE-AE82-097B6A5ED942/tarandnon.pdf?access_token=6UyVkRRfByXTZEWIh8j8QaYylPyP5ULO
https://www.dhcs.ca.gov/Pages/Medi-Cal-Targeted-Provider-Rate-Increases.aspx
https://www.dhcs.ca.gov/Pages/Medi-Cal-Targeted-Provider-Rate-Increases.aspx
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Fee Schedule rate, except for qualifying SB 94 comprehensive family planning 
services. 
 

7. What about Rate Adjustments? Are they taken into consideration in the TRI 
fee schedule? 
 
The CY 2024 TRI Fee Schedule rate is subject to further adjustment for specified 
codes: 
 

- 39.7% payment augmentation for specified physicians' services 
provided to a Medi-Cal member eligible under the California Children's 
Services program. 

- 20% payment reduction for specified procedures performed in 
outpatient facilities. The applicable codes are identified on the TRI Fee 
Schedule. Please refer to the Notes tab for additional information. 

Medi-Cal Targeted Rate Increase Fee Schedule effective dates of service January 1, 
2024 

Procedure 
Code Description Category 

Targeted 
Provider 

Rate 
January 
1, 2024 

Benefit 
Restrictions 

Cutback 
Indicator 

CCS 
Authorized 
Physician 
Service 

10040 Acne 
Surgery 

Primary/General 
Care $108.61  1 1 

10060 Damage of 
skin abscess 

Primary/General 
Care $109.05  1 1 

10061 Draining of 
skin abscess 

Primary/General 
Care $195.14   1 

 

8. Does DHCS have any specific guidance on place of service (POS) codes that 
are eligible for TRI? 
 
Pursuant to the 2023 Budget Act and AB 118 (Chapter 42, Statutes of 2023), 
DHCS implemented the first phase of Targeted Rate Increases effective January 1, 
2024. The target rate for OB and NSMH procedure codes are reimbursed at the 
TRI rate regardless of FI Claim Type (UB-04 and CMS-1500). For primary care 



5 
 

procedure codes, they are restricted to only FI Claim Type 05 (CMS-1500 form) 
and eligible provider types. There are no additional place of service restrictions. 
 

9. What happened to the Proposition 56 Physician’s Supplemental/Directed 
Payments? 
 
Effective for dates of service on or after January 1, 2024, the CY 2024 TRI Fee 
Schedule rates are inclusive of the former Proposition 56 Physician Services 
supplemental payments for applicable codes. Pursuant to AB 118, the CY 2024 
TRI Fee Schedule does not include procedure codes related to Proposition 56 
dental, Proposition 56 family planning, or Proposition 56 abortion services. 
Proposition 56 supplemental payments applicable to these services will not 
change effective January 1, 2024. 
 

Provider Eligibility  
10. Which providers are eligible? 

 
Codes identified as primary/general care services on the TRI Fee Schedule and 
billed using Health Insurance Claim Form (CMS-1500) are eligible for TRI only 
when rendered by the following types of eligible providers: Physicians Physician 
Assistants, Nurse Practitioners, Podiatrists, Certified Nurse Midwife, Licensed 
Midwives, Doula Providers, Psychologists, Licensed Professional Clinical 
Counselors, Licensed Clinical Social Workers, and Marriage and Family Therapists. 
Codes identified as obstetric care services and non-specialty outpatient mental 
health services are eligible for TRI when billed or rendered by a provider who is 
otherwise eligible to bill the code. 
 

11. Does provider specialty or taxonomy impact eligibility for TRI? 
 
Provider taxonomy and specialty is not used to define eligibility for TRI. However, 
MCPs may utilize taxonomy, specialty, or other datapoints as resources to 
determine provider type. DHCS expects MCPs to work with Providers to identify 
whether they qualify for TRI increases based on the provider type list. 
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12. How does DHCS determine provider type in the FFS Delivery System? 
 
In the FFS delivery system, providers enroll in Medi-Cal Fee-for-Service using the 
Provider Application and Validation for Enrollment System (PAVE). The PAVE 
application requires providers to include provider data including National 
Provider Identifier (NPI) and provider type. DHCS’ Provider Enrollment Division 
(PED) publishes a list of provider types by business structure on the PAVE website 
from which providers may select from. Additionally, when a provider applies for a 
NPI through NPPES, they are required to include a taxonomy code (a unique 10-
character code that designates provider classification and specialization). CMS 
updates the Medicare provider and supplier taxonomy crosswalk semiannually, 
which crosswalks taxonomy to a provider/supplier type description. 
 

13. What if my provider type is not listed as eligible for TRI? 
 
For codes identified as Primary/General Care, all other providers will continue to 
be reimbursed at the legacy Medi-Cal rate. For procedure codes identified as 
Obstetric and Non-Specialty Mental Health Services, all providers otherwise 
eligible to bill these codes will be reimbursed at the CY 2024 TRI Fee Schedule 
rate. 
 

14. Do services (CPT codes) that are carved out of the managed care program 
fall under the FFS timeline or the managed care timeline? 
 
If the service is being reimbursed by Medi-Cal FFS then it will be under the FFS 
timeline. If the service is being reimbursed in the Managed Care delivery system, 
then it will be under the managed care timeline. 
 

15. Who can I contact about my reimbursement amounts? 
 
In the FFS delivery system providers may reach out to CA-MMIS at 1-800-541-
5555 for payment or billing questions. In the Managed Care delivery system 
providers may reach out their individual managed care plan for internal 
processing timelines and procedures. 
 
 
 

https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do


7 
 

16. What are the exact requirements in Managed Care? 
 
The contractual requirements for Managed Care Plans are detailed in All Plan 
Letter 24-007. 
 

17. How does TRI affect provider reimbursement in a per-service (FFS) 
arrangement from a Managed Care Plan? 
 
In instances where the Network Provider is reimbursed on a per service basis, TRI 
requirements apply at the procedure code level. 
 

18. How does TRI affect provider reimbursement in non-per service (capitated or 
other arrangement) relationship with an MCPs, their Subcontractors, or 
Downstream Subcontractors? 
 
In instances where a Network Provider is reimbursed on a capitated basis, MCPs 
must ensure the Network Provider receives reimbursement that provides 
payment that is at least equal to, or projected to be at least equal to, the CY 2024 
TRI Fee Schedule rates for applicable services at minimum. Therefore, MCPs are 
not required to adjust payment for capitated subcontracts that are already being 
reimbursed at levels at or above the new TRI rates. Examples of non-per service 
relationships include, but are not limited to, Health Maintenance Organization 
(HMO), capitation and full risk payment, payments with shared savings and 
recoupments, performance payments, etc. 
 
For examples of payment requirements for per service and non-per service 
relationships see the July 17, 2024 Provider Webinar slides 23 and 24. 
 

19. How do these reimbursement requirements affect MCPs and providers when 
there are multiple layers of contracting such as Independent Practice 
Associations? 
 
In accordance with Exhibit A, Attachment III, Subsection 3.1.5 (Requirements for 
Network Provider Agreements, Subcontractor Agreements, and Downstream 
Subcontractor Agreements) of the MCP Contract and 22 CCR section 53250, each 
Network Provider Agreement and Subcontractor Agreement must also comply 

https://www.dhcs.ca.gov/formsandpubs/Documents/MMCDAPLsandPolicyLetters/APL%202024/APL24-007.pdf
https://www.dhcs.ca.gov/Documents/Targeted-Rate-Increase-Provider-Webinar-Slides.pdf
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with all applicable State and federal law and contract requirements as well as 
DHCS guidance, including all applicable APLs and Policy Letters. 
 
TRI-equivalent payment levels are evaluated at the Network Provider level. The 
Network Provider must be paid at a level that meets TRI requirements regardless 
of whether the contract is directly with the MCPs, their Subcontractors, or 
Downstream Subcontractors. 
 

20. Are Federally Qualified Health Centers (FQHCs) and Rural Health Clinics 
(RHCs), Indian Health Care Providers, or Cost-Based Reimbursement Clinics 
(CBRCs) eligible for TRI? Are there any parity requirements? 
 
FQHC, RHC, Indian Health Care Provider, and CBRC services do not qualify for 
reimbursement under the TRI Fee Schedule in the FFS delivery system and thus 
are not qualifying services for the purposes of this directed payment 
arrangement. Pursuant to W&I section 14087.325(d), MCPs are required to 
reimburse contracted FQHCs and RHCs in a manner that is no less than the level 
and amount of payment that the MCP would make for the same scope of services 
if the services were furnished by another Provider type that is not an FQHC or 
RHC. MCPs must also comply with the requirements of Provision 3.3.7 of Exhibit 
A, Attachment III, of the MCP Contract specific to non-contracting FQHCs and 
RHCs. 
 

21. How should MCPs treat Proposition 56 physician services supplemental 
payments until full compliance with APL 24-0007 is achieved? 
 
Until such time that MCPs achieve full compliance with the requirements of APL 
24-0007, DHCS anticipates MCPs will ensure that eligible Network Providers 
continue to receive the equivalent value of former Proposition 56 physician 
services supplemental payments. 
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