PHCS FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQS)
quomasesuete  FOR MEDI-CAL COMMUNITY HEALTH

WORKER (CHW) SERVICES- CLINICS

\_A

The following FAQs provide additional guidance and clarification to Medi-Cal providers
and members regarding CHW services and Federally Qualified Health Centers (FQHC),
Rural Health Clinics (RHCs), and tribal clinics. For more information regarding CHW
services, please see the General Information FAQ for Medi-Cal Community Health
Worker Services.

1. Can a FQHC or RHC be a supervising provider under Medi-Cal
CHW policy?

No. Pursuant to the California Medicaid State Plan and current Medi-Cal policy, a
supervising provider can only be a licensed provider; a hospital; an outpatient clinic as
defined in Title 42 Code of Federal Regulations (CFR) section 440.90, which include a
Indian Health Services (IHS) Memorandum of Agreement (MOA) 638 Clinic and Tribal
Federally Qualified Health Center (FQHC); a pharmacy, a CBO; or an LHJ.

2. If FQHCs and RHCs cannot be supervising providers does that
mean they cannot employ and utilize CHW services in their
practices?

The current Medi-Cal policy does not prohibit FQHCs and RHCs from employing CHWs
and offering CHW services in their practices. In fact, many FQHCs and RHCs currently
employ and offer CHW services as part of their full spectrum of primary care services.
However, as noted in question #3 directly below, these services are not reimbursable.

3. Can FQHCs and RHCs receive Prospective Payment System
(PPS) reimbursement for CHW services?

No. Pursuant to Welfare and Institutions Code (WIC) section 14132.100(h), DHCS
reimburses FQHCs and RHCs for the difference between the payments received from
MCPs and the payments that the FQHC or RHC would have received under the PPS for
eligible visits. The PPS reconciliation process excludes managed care financial incentive
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payments that are required by federal law to be excluded from the calculation. MCPs are
not required to take any action related to the PPS reconciliation process. Pursuant to
WIC section 14132.100(g) and Attachment 4.19-B of the California Medicaid State Plan,
only visits with specified physicians and other non-physician health professionals are
PPS-eligible. Services delivered by CHWs are not PPS-eligible visits. However, the PPS
rate is designed to reimburse FQHCs for the average projected per-visit cost of all
allowable Medi-Cal services, including CHWs. FQHCs and RHCs are required to report all
MCP payments received for the provision of CHW services on their annual reconciliation
requests filed with DHCS unless such payments are managed care financial incentive
payments excluded from the reconciliation process.

What is the process if an FQHC or RHC does not have the cost
of CHW services in their PPS rate and chooses to add the

service?

In cases where an FQHC or RHC does not have the cost of CHW services in their PPS
rate and chooses to add the service, they may be eligible to apply for a Change in Scope
of Services (CSOSR) under WIC section 14132.100 (e)(3)(B) if they meet the specific
criteria outlined in the statute to accommodate the additional services.

For FQHCs and RHCs that have pharmacy services carved out
of their PPS rate, does this change anything relative to the
Medi-Cal CHW benefit given the addition of pharmacies as
supervising providers as of October 1, 2024?

Pursuant to subdivision (k) of WIC section 14132.100, FQHCs and RHCs may elect to
have pharmacy services carved out of the PPS reimbursement rate and be reimbursed
for pharmacy services on a fee-for-service basis. Upon election, costs associated with
pharmacy services are adjusted out of the FQHC's or RHC's PPS rate. Pharmacies that
have been carved out of an FQHC's/RHC's scope of services enroll in Medi-Cal as a
separate provider with a unique National Provider Identification (NPI) number.

As of October 1, 2024, Medi-Cal enrolled pharmacy providers will be able to supervise
CHWs and bill for covered CHW services that support pharmacy services, such as health
education, health navigation, screening and assessment, and individual support or
advocacy. CHWs are not able to provide any pharmacy-related services that require a
professional license.
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Accordingly, enrolled pharmacy providers associated with FQHCs/RHCs that have
pharmacy services carved out of the PPS rate may bill CHW services that support
pharmacy services. Enrolled pharmacy providers associated with FQHCs/RHCs may not
bill CHW services that do not support pharmacy services or that are otherwise reflected
in the FQHC's/RHC's scope of services or existing PPS rate.

DHCS is planning to release further guidance on this topic in a future Medi-Cal policy
bulletin.

Can FQHCs or RHCs receive reimbursement for CHW services
provided to managed care members if the clinic is contracted
with the member’'s Medi-Cal Managed Care Plan (MCP)?

Pursuant to W& Code Section 14087.325(d), Medi-Cal MCPs are required to reimburse
contracted FQHCs or RHCs in a manner that is no less than the level and amount of
payment that the Medi-Cal MCP would make for the same scope of services if the
services were furnished by another provider type that is not an FQHC or RHC. FQHCs
and RHCs are required to report all Medi-Cal MCP payments received for the provision
of CHW services on their annual reconciliation requests filed with DHCS unless such
payments are managed care financial incentive payments excluded from the
reconciliation process. For more information, please refer to All Plan Letter 24-006.

Can IHA-MOA Clinics and Tribal FQHCs receive
reimbursement for CHW services?

Yes. DHCS reimburses IHS-MOA Clinics and Tribal FQHC for CHW services at the Medi-
Cal FFS reimbursement rate. In addition, clinic regulations regarding the four walls of a
Tribal 638 clinic do not apply to CHW services that are reimbursed at the Medi-Cal FFS
rate, so they may be provided within the community when they are supervised by an
IHS-MOA or Tribal FQHC.
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Additional Questions

8. Whom can | contact if | have questions?

Supervising providers and CHWSs may direct questions as follows:
e For questions about Fee-For-Service (FFS) billing, contact DHCS' Telephone Service
Center at 1-800-541-5555.
e For Medi-Cal policy and benefits-related questions, contact DHCS' Benefits
Division at CHWBenefit@dhcs.ca.gov.
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