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  ALL CONSORTIA PROJECT MANAGERS 
   
SUBJECT: AUTHORIZED REPRESENTATIVES FREQUENTLY ASKED 

QUESTIONS 
 (Ref: ACWDL 18-26E) 
 
The purpose of this All County Welfare Directors Letter (ACWDL) is to provide 
clarification to counties on the authorized representative (AR) guidance outlined in 
ACWDL 18-26E and respond to frequently asked questions about Medi-Cal AR policies 
and processes.  
 
Obsoletion of Previous Letters 
 
As a reminder, ACWDL 95-30, 95-60, 96-20, 97-01, and 02-28 were previously made 
obsolete with the release of ACWDL 02-42. 
 
Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
 

1. Q: Are counties required to send the MC 383 “Standard Agreement” form to 
organizations when an organization is appointed as an AR? 
 
A: Counties must send the MC 383 when this form is requested by the 
organization. While the MC 383 is required to be completed for organizations 
seeking to be appointed as an AR, counties may develop internal processes with 
organizations in order to streamline the AR appointment process for 
organizations to submit an MC 383 or to request an AR appointment. As stated in 
ACWDL 18-26E, Page 8: “Counties that work with certain organizations 
frequently may develop procedures with that organization to obtain signed MC 
383 forms timely and efficiently.”  
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2. Q: If counties receive a “Release of Information” request (such as the ABCDM 

228), should counties follow the AR process detailed in ACWDL 18-26E? 
 
A:  A “Release of Information” request is independent of the AR process, and 
counties must follow the “Release of Information” process when such a request is 
made. An applicant/beneficiary may authorize sharing their Medi-Cal case 
information without appointing an AR using a written authorization, such as a 
“Release of Information” form, or a telephonic authorization. Title 22 of the 
California Code of Regulations (CCR) § 50111 requires counties to adhere to the 
California Department of Social Services (CDSS) Manual of Policies and 
Procedures for privacy and confidential information. See Chapter 19, specifically 
section 19-005, of that manual and All County Information Notice I-33-06 for 
guidance on releases of information. 

 
3. Q: If an AR appears in the MEDS screen (QD), should counties use this as 

current AR information? 
 
A:  The AR field in MEDS under the QD screen is used by other entities and 
programs outside of DHCS and Medi-Cal, and may not indicate a Medi-Cal AR.  
Therefore, counties should not use the QD screen in MEDS as verification of 
current AR information. New MEDS screens that provide Medi-Cal AR 
information are in development and counties will be notified once these screens 
have been finalized. If counties are contacted by an AR listed in MEDS under the 
QD screen, and that AR is not known to the county as a Medi-Cal AR, the county 
must contact the applicant/beneficiary (via the applicant/beneficiary’s preferred 
method of contact) to confirm if they would like the individual or organization 
listed in the MEDS QD screen to act as their AR. The county must document the 
response in the case journal per normal processes. If the applicant/beneficiary 
wishes to appoint that person as their Medi-Cal AR, the county must follow the 
process outlined in ACWDL 18-26E and process the request via any acceptable 
modality as described in that letter. 

 
4. Q: Does ACWDL 18-26E change procedures for representatives of incompetent 

applicants/beneficiaries? 
 
A: For incompetent applicants/beneficiaries who did not appoint an AR when 
they were competent, the guidance in ACWDL 94-62 should be followed 
regardless of whether or not the applicants/beneficiaries are in Long-Term Care 
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https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.cdss.ca.gov%2Ford%2Fentres%2Fgetinfo%2Fpdf%2Fcws8.pdf&amp;data=02%7C01%7CKathryn.Floto%40dhcs.ca.gov%7C08c41b66ce6241dcffa408d69b4123d7%7C265c2dcd2a6e43aab2e826421a8c8526%7C0%7C0%7C636867101416078311&amp;sdata=JxZUgwSLObYKsp4oBv%2FfNdpUmMNJntjz287htNkr%2BLs%3D&amp;reserved=0
https://na01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.cdss.ca.gov%2Ford%2Fentres%2Fgetinfo%2Fpdf%2Fcws8.pdf&amp;data=02%7C01%7CKathryn.Floto%40dhcs.ca.gov%7C08c41b66ce6241dcffa408d69b4123d7%7C265c2dcd2a6e43aab2e826421a8c8526%7C0%7C0%7C636867101416078311&amp;sdata=JxZUgwSLObYKsp4oBv%2FfNdpUmMNJntjz287htNkr%2BLs%3D&amp;reserved=0
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(LTC). (See Question 6 below regarding applicants/beneficiaries who become 
incompetent after appointing an AR.)  
Note: DHCS uses the following terminology when referencing certain 
representatives: 

 The term “authorized representative” is used when competent applicants 
or beneficiaries appoint either an individual or an organization as an AR 
as they are able to “authorize” the individual or organization as the 
applicant or beneficiary’s representative.  

 The term “applicant/beneficiary representative” is used for individuals that 
act on behalf of incompetent applicants or beneficiaries that are unable to 
provide authorization for their representative. 

 
5. Q:  What is the county process when an AR cannot be reached?  Is the AR 

appointment still valid? Should the county take action on the case? 
 
A: Even when ARs have full authority, including copies of notices and 
correspondences, all correspondences must be sent to the applicant/beneficiary, 
with copies sent to the AR (if authorized). If the county is unable to reach the AR 
after reasonable attempts have been made, then the county should contact the 
applicant/beneficiary via their preferred contact method in order to notify them of 
the county’s inability to reach the AR and the reason that the county is contacting 
the AR (for example, verification needed by the county) and work directly with the 
applicant/beneficiary to obtain the necessary information. When contacting the 
AR, the county should use the AR’s preferred method of contact. In instances 
where the county is not able to reach the AR, the AR’s appointment would still 
continue and would not terminate unless requested by the AR or 
applicant/beneficiary per Welfare & Institutions Code (WIC) § 14014.5(d)(2). The 
AR may still act on behalf of the applicant/ beneficiary, but the county must 
request updated contact information if the AR contacts the county. Counties must 
follow normal business practices to request required information from the 
applicant/beneficiary, including taking denial or discontinuance action if the 
applicant/beneficiary fails to respond to the required county contacts.  

 
6. Q:  What should counties do when an applicant/beneficiary becomes 

incompetent or deceased after appointing someone as an AR?  
 
A:  If an applicant/beneficiary loses competence or dies after appointing an AR, 
the county must honor the AR appointment made during the time of competency. 
However, a spouse or any individual with legal documentation (such as a power 
of attorney, executor of the deceased person’s estate, or the incompetent 
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person’s guardian/conservator) will have ultimate authority for the deceased or 
incompetent applicant/beneficiary’s Medi-Cal case, and may cancel an AR 
appointment. 
 

7. Q:  Is a Certified Enrollment Counselor (CEC)/application assistor/insurance 
agent considered an AR? 

 
A: A CEC, application assistor, or insurance agent is not automatically 
considered an AR. In order to be considered an AR, they must be appointed as 
one by the applicant/beneficiary. Per 42 Code of Federal Regulations Section 
435.908(b), an applicant/beneficiary may choose anyone to assist them with the 
application or renewal process. However, if the CEC, application assistor, or 
agent wishes to act on behalf of the applicant/beneficiary in any other matter, the 
applicant/beneficiary must appoint them as an AR following the processes 
detailed in ACWDL 18-26E. If they wish to only inquire about case information, 
follow the guidance in Question 2 of this letter regarding a “Release of 
Information” request. As a reminder, county eligibility workers (CEWs) should 
review documents uploaded into the California Healthcare Eligibility Enrollment 
and Retention System (CalHEERS) to determine if any AR forms have been 
added to the case. 

 
8.  Q:  Is it appropriate for the Medi-Cal program to send the CSF 14 to 

applicants/beneficiaries to appoint a Medi-Cal AR? 
 
A: Counties should not send the CSF 14 to appicants/beneficiaries to appoint a 
Medi-Cal AR as it is not a DHCS form. Counties should send 
applicants/beneficiaries the MC 382 instead. However, if the county receives a 
signed CSF 14 from an applicant/beneficiary appointing a Medi-Cal AR, the 
county should honor that form and process it, until DHCS provides further 
direction.  

 
9. Q: ARs are now allowed to sign on behalf of the applicant/beneficiary, including 

the Single Streamlined Application. How do counties ensure an AR is properly 
appointed to sign on behalf of the beneficiary? 
 
A:  An AR must be properly appointed by the applicant/beneficiary in order to act 
on the applicant’s/beneficiary’s behalf in accordance with ACWDL 18-26E, 
including signing the application. To ensure an AR is properly appointed to sign 
on behalf of an individual, the applicant/beneficiary must sign the Medi-Cal AR 
appointment form, authorizing such action on their behalf. For example, an AR 



All County Welfare Directors Letter No.: 20-28 
Page 5 
December 18, 2020 
 
 
 

  

may sign the Single Streamlined Application on behalf of the 
applicant/beneficiary; however, the “Authorized Representative” section of the 
Single Streamlined Application or another acceptable AR appointment method 
must still be signed by the applicant/beneficiary utilizing any of the approved 
signature methods outlined in ACWDL 18-26E. 

 
10. Q: Should counties send the GEN 1365 with the AR forms? 

 
A: Per ACWDL 17-23, counties must send the GEN 1365 to the applicant/ 
beneficiary and (if authorized) the AR with the English AR forms and with any 
translated AR forms. 
 

11. Q: Do ARs have the same rights as the Medi-Cal beneficiary they represent to 
request Medi-Cal information and forms in a threshold language or in alternative 
formats such as Braille, Large Font, or an accessible screen-readable electronic 
format? 

 
A: ARs do have the same rights as the Medi-Cal beneficiary they represent to 
request Medi-Cal information and forms in the threshold language or accessible 
format they prefer, when authorized to receive notices or other correspondence. 
 

12. Q: How are counties to assess “conflicts of interests” for organizations as 
described on the MC 383? 
 
A: DHCS does not expect counties to evaluate organizations for conflicts of 
interest. If counties receive information from an applicant/beneficiary that their 
appointed AR has a conflict of interest not disclosed to them, please contact 
DHCS via the contact information on the last page of this letter. 
 

13. Q: What is the process for hearings in regards to ARs? 
 
A: DHCS defers to CDSS State Hearings Division (SHD) policy for designation of 
Authorized Representatives for hearing purposes pursuant to its regulations and 
its Manual of Policies and Procedures. Applicants/beneficiaries who wish to 
appoint an AR to assist with the hearings process may do so through SHD 
confirming the AR status using the following methods: the electronic state 
hearings system, the telephonic appointment and signature process, the DPA 19 
form, or as determined by the judge at the hearing. Counties shall continue to 
accept these appointments as a valid AR appointment for the full scope of the 
hearing process, including the 30-day compliance period after a conditional 
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withdrawal or ALJ decision, and the duration of the rehearing process, unless the 
applicant/beneficiary withdraws authorization or has limited the AR’s scope of 
authority via the MC 382. Counties are not required to obtain additional 
documentation, such as the MC 382/383, once the SHD has confirmed the AR 
status. The AR documentation will be detailed in the applicant’s/beneficiary’s 
Appeals Case Management System (ACMS) confidential electronic case file, 
maintained by CDSS and accessible by counties. In addition to the methods 
listed previously, SHD will accept the Medi-Cal AR forms, including the MC 382 
as well as other AR forms that comply with all state and federal requirements. If 
an applicant/beneficiary previously appointed an AR and did not exclude 
hearings from the scope of the appointment (i.e. “for application process only” or 
similar specified duty), a DPA 19 is not required to be provided in addition to the 
existing AR appointment, which includes the hearing process. Please note that if 
a hearing is filed and the county has an AR designation on file which does not 
exclude that the AR help with the hearing process, then the county should 
provide this designation to the SHD by uploading the AR designation into ACMS. 
When uploading the AR designation, the county must add the AR in the Contact 
tab in ACMS, and if the county has knowledge that the AR is part of an AR 
Organization email SHDCSU@dss.ca.gov to identify that AR Organization. 
 

14. Q: Is there a limit to the number of MC 383 that an organization can submit? 
 
A: While the MC 383 form provides space for three individuals from an appointed 
AR Organization to act as authorized representatives for an applicant/beneficiary, 
the AR Organization may identify additional individuals by submitting additional 
MC 383 forms for the applicant/beneficiary. There is no limit to the number of MC 
383 forms that an organization can submit. 
 

15. Q: ACWDL 18-26E says that legal documentation of authority to act on behalf of 
the applicant/beneficiary under state law substitutes for a completed Appointment 
Form MC 382. What constitutes acceptable legal documentation in this instance? 
 
A: Legal documentation of authority to act on behalf of an applicant/beneficiary 
under state law encompasses a broad category of documentation.  This may 
include, but is not limited to, documentation establishing conservatorship, 
guardianship, and Power of Attorney. Counties may reach out to DHCS about 
specific documentation if it does not appear to be the typical types of legal 
documentation received. Counties shall not require a DHCS 7068 for an 
appointment to act on behalf of the applicant/beneficiary if acceptable legal 
documentation has been received. 
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16. Q: Should the county require a beneficiary and/or AR to submit a signed MC 382 

and/or MC 383 before effectuating the AR appointment if a telephonic or 
electronic AR appointment has already been provided? 
 
A: Counties cannot require receipt of a signed MC 382 or MC 383 in person or 
by mail, or otherwise restrict or delay an AR appointment, if the MC 382 and/or 
383 is provided by any other means. Per ACWDL 18-26E p. 4, counties "must 
accept electronic, including telephonically recorded, signatures and handwritten 
signatures transmitted by facsimile or other electronic transmission.” This is 
consistent with WIC Section 14014.5(f). 

 
If you have any questions, or if we can provide further information, please contact 
Derek Soiu by phone at (916) 345-8193 or by email at Derek.Soiu@dhcs.ca.gov. 
 
Original Signed By 
 
Sandra Williams, Chief 
Medi-Cal Eligibility Division 
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