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  ALL COUNTY ADMINISTRATIVE OFFICERS  
  ALL COUNTY MEDI-CAL PROGRAM SPECIALIST/LIAISONS 
  ALL COUNTY HEALTH EXECUTIVES 
  ALL COUNTY MENTAL HEALTH DIRECTORS 
 
 
 
SUBJECT: MEDI-CAL TO HEALTHY FAMILIES BRIDGING PROGRAM  
 QUESTIONS AND ANSWERS FROM ACWDL 07-03 
 (Reference:  All County Welfare Directors Letters 99-06, 01-57, 03-01, and 

07-03) 
 
 
 
This All County Welfare Directors Letter (ACWDL) answers questions posed by 
counties and advocates following the release of ACWDL 07-03, Medi-Cal to Healthy 
Families Bridging (Bridging), and finalizes the Medi-Cal to Healthy Families Bridging 
Consent Form (consent form) provided in that letter.  The questions and answers are 
found in Enclosure 1.  Please take note of question and answer number 1 that revises 
the review month for performance standards from March 2007 to August 2007 and the 
report month from June 29, 2007, to November 30, 2007.  The revised consent form 
[DHS 0021 (04/07)] is found in Enclosure 2.  
 
If you have any questions about this letter or further questions about ACWDL 07-03, 
please contact Ms. Leanna Pierson, Chief of the Medi-Cal Eligibility Branch Policy Unit 
A-1, at lpierson@dhs.ca.gov or at (916) 552-9447. 
 
Original Signed By 
 
Maria Enriquez, Chief 
Medi-Cal Eligibility Branch 
 
Enclosures 
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Enclosure 1 
Questions and Answers 
 
 
Question 1:  Have the review month and the report month for Bridging performance 
standards outlined in ACWDL 07-03 changed? 

 
Response:  Yes.  The review month has changed from March 2007 to August 2007 and 
the report month has changed from June 29, 2007, to November 30, 2007. 

 
Question 2:  Performance standard (i) in Enclosure 1 of ACWDL 07-03 allows counties 
five working days to meet the standard, while performance standards (ii) and (iii) only 
allow five days. Should performance standards (ii) and (iii) also allow five working days? 
 
Response:  Yes.  The word “working” was inadvertently omitted from performance 
standards (ii) and (iii).  These standards will now be consistent with the enabling 
legislation (Chapter 80, Statutes of 2005).  These three standards are as follows:  
 
(D) When a child is determined by the county to change from no share of cost to a 
share of cost and the child meets the eligibility criteria for the Healthy Families Program 
established under Section 12693.98 of the Insurance Code, the child shall be placed in 
the Medi-Cal to Healthy Families Bridge Benefits Program, and these cases shall be 
processed as follows: 

 
(i) Ninety percent of the families of these children shall be sent a notice informing 

them of the Healthy Families Program within five working days from the 
determination of a share of cost.   

 
(ii) Ninety percent of all annual redetermination forms for these children shall be sent 

to the Healthy Families Program within five working days from the determination 
of a share of cost if the parent has given consent to send this information to the 
Healthy Families Program. 
 

(iii) Ninety percent of the families of these children placed in the Medi-Cal to Healthy 
Families Bridge Benefits Program who have not consented to sending the child’s 
annual redetermination form to the Healthy Families Program shall be sent a 
request, within five working days of the determination of a share of cost, to 
consent to send the information to the Healthy Families Program. 

 
Question 3:  What does it mean for August 2007 to be the review month? 

 
Response:  The review month of August 2007 means that the case file of any child who 
has a redetermination (RV) in August that would result in a share of cost (SOC) for that 
child on September 1, 2007, is to be reviewed to determine whether the three 
performance standards have been met. The five working days could overlap months.  
 

  



 

Therefore, the county must determine for all children for whom performance standards 
are applicable, whether, within five working days of the SOC determination, ninety 
percent of these children were sent a notice about the Healthy Families Program (HFP) 
and their annual RV forms were sent to the HFP if their parents have given consent, 
and whether ninety percent of the families of these children placed in Bridging who have 
not consented to sending the annual RV form to the HFP were sent a request for such 
consent.  Regardless of the date in August that the SOC determination is made, the 
performance standards apply with respect to the five working days.   
 
Question 4:  Page 9 of ACWDL 07-03 provides that if the most recent application or 
reapplication does not contain a consent section, the county needs to contact the family 
first by use of the consent form in Enclosure 3 or by phone.  Performance Standard (iii) 
provides that families who have not consented to sending the child’s annual RV form to 
the HFP shall be sent a consent request.  
 
(a)  Does Performance Standard (iii) preclude the county from trying to call the family 
first instead of sending the consent form? 
 
Response:  No.  As stated on page 9, if the county makes contact by phone, the county 
only needs to document that contact in the case. To meet the performance standard, 
the county would have to have made the call within five working days of the SOC.  
Furthermore, if the county is unsuccessful in reaching the family by phone, the consent 
form still will have to be sent within five working days of the SOC determination.  
 
(b)  If the most recent application has a consent section relating to Bridging and the 
family does not consent, is the county still required to send the consent form contained 
in Enclosure 3 of ACWDL 07-03? 
 
Response:  Yes.  If consent was not given on the most recent application, the county 
must follow the requirements of any applicable performance standard to obtain consent. 

 
Question 5:  Is the consent form in Enclosure 3 going to be made final?  Counties 
consider the form in ACWDL 07-03 a draft because it does not have a number.  
Furthermore, counties need it translated into languages other than English in order to 
meet their performance standards.  
 
Response:  The consent form has been numbered and can be found in Enclosure 2. 
The Department of Health Services (DHS) is in the process of having this form 
translated and will inform counties when these translations are available.  However, 
DHS does not agree that the delay in providing such translations affects county Bridging 
performance standards.  As directed in ACWDL 03-01, counties have been instructed to 
secure consent as part of the process to forward applications.  Counties must secure 
consent in the language preferred by the family.  Therefore, until the new consent form 
is translated, counties should continue their current consent process. 

  



 

Question 6:  Is a child eligible for Bridging in the month the child turns age 19? 
 
Response:  Yes.  If otherwise eligible, such children are placed in Bridging in the month 
they turn age 19, but they are not included in Bridging performance standards, nor are 
they referred to the HFP.  This is stated in Enclosure 1, Page 3, item 1 under 
Performance Standard (i).   
 
Question 7:  Is a child eligible for Bridging who is already enrolled in the HFP if he/she 
meets all the Bridging requirements? 
 
Response:  Yes.  The Bridging requirements do not specify that the child cannot already 
be enrolled in the HFP.  
 
Question 8:  ACWDL 07-03 expands the information that a county must send when 
referring a child to the HFP from that which was required in ACWDL 03-01. (See below.)  
That is, 07-03 now requires that a budget for each referred child be provided either on 
the notice of action (NOA) or on a budget worksheet.  Counties do not necessarily 
complete budgets for each child.  What documents can counties send instead?  
 
Response: ACWDL 03-01 specifies that, “When a child is determined by the county to 
be eligible for Bridging, the county welfare department (CWD) shall first determine 
whether the child’s parent, caretaker relative, or person acting on behalf of the child 
consents to having case information forwarded to the HFP.  If he/she consents, the 
CWD will forward to the HFP, a copy of the most recent application/RV form, 
appropriate Notice of Action (NOA) and the Medi-Cal to Healthy Families transmittal 
form.”    
 
ACWDL 07-03 expands this to specify that, “When the appropriate individual consents, 
within two months, of the SOC determination, to having case information forwarded to 
the HFP, the county will forward to the HFP, a copy of the most recent application/RV 
form (including all supporting income and citizenship or immigration status 
documentation), the appropriate NOA, the Medi-Cal to HF transmittal form, and if 
consent must be separately obtained because consent is not specifically or indirectly 
obtained as part of the most recent application/RV form, a copy of the “stand-alone” 
consent form if the appropriate individual completed one or a county notation in the 
comment section of the transmittal that states consent was given.  (The Bridging 
program benefits only continue for one month.  The child will be on SOC for the second 
month, but HFP will still accept the RV form.)  If the NOA does not include the budget 
for each child, the county must send the budget worksheet for each referred child and 
the MC to HF transmittal form.” 
 
Counties will have met the requirement to provide budget information for each referred 
child if they send the budget information that was used to determine whether the child 
moved to a SOC and whether the child’s income meets the HFP income guidelines that 
led to a Bridging referral to the HFP.  This budget information may be for the entire 
family or any group that includes the child such as a Sneede mini budget unit’s budget 

  



 

information.  This item will be part of the discussion among DHCS, the Managed Risk 
Medical Insurance Board, and counties concerning automating Bridging and the 
presumptive eligibility provisions of Senate Bill 437 (Chapter 328, Statutes of 2006).  
 
This direction was not intended to create a change to established county processes.  
The intent of this language was to describe the items that HFP typically receives today.  
The requirement continues to be to send the information that HFP needs to determine 
eligibility in the same way as the county determined that the child was no longer eligible 
for no cost Medi-Cal. 
 
Important:  Given the limited information on the RV form, HFP relies on the family 
composition provided on the transmittal form.  Please continue to fill out the transmittal 
form MC 363 as specified in the Medi-Cal Eligibility Procedures Section 4X. 
 
Question 9:  With respect to prior-period Bridging, page 11 of ACWDL 07-03 states 
counties can only refer the affected child made eligible for Bridging in a prior period if 
the child’s RV in the current month is less than two months old.  However, Example 2 
on page 13 states that the child is to be referred even though the RV date was March 
and the current month is August.  Should the county in this example refer the child to 
the HFP?  
 
Response:  Example 2 in ACWDL 07-03 is to be replaced with the following revised 
Example 2.  
 
Example 2: A pregnant mother and four-year-old child were full-scope, Medically 

Needy with an SOC in January, February, and March 2006.  The baby 
was expected in April 2006.  

 
 Early in March, their annual RV was conducted for the following April 

2006-March 2007 period.  The county determined they would have an 
SOC in April based on the mother’s earnings.  The county sent an SOC 
NOA.  

 
At the end of March, the mother reported to the county that the baby was 
born and she had not earned the money she expected to in March, but her 
earnings in April will return to pre-March levels.  The mother did not notice 
that the county did not send her an NOA that her SOC was eliminated.  
The county deemed the newborn infant eligible for one year (until 
February 2007).  

 She and her four year old continued eligible with an SOC.   

 At the end of August 2006, the hospital where she gave birth sends her a 
bill for her March 2006 medical expenses in the amount of her SOC.  She 
then learns that her SOC was not reduced to zero in March 2006 even 

  



 

though she reported her reduced earnings to the county.  She files for a 
fair hearing.  

 
In March 2007, the county conducts the annual RV for the April 2007-
March 2008 and determines the family has an SOC.   

 
 The county and mother receive the fair hearing decision in April 2007 that 

she and her four-year-old child should have been no SOC for March 2006, 
but that an SOC was appropriate for April 2006.  CEC was not applicable 
for the four year old in April 2006 since that month was the first month of 
the annual RV for the April 2006-March 2007 period and the child had an 
SOC.  

 
The county takes steps in April 2007 to implement the fair hearing 
decision as follows.  
 
For the four-year-old child:  
 
1. Determine whether Bridging should be established for April 2006.   

 
If the county had reduced the child’s SOC in March 2006, the child 
would have been Bridged to the HFP in April 2006 since that SOC 
month followed the no SOC month of March 2006.  Based on available 
information, the county determines that the child met Bridging 
requirements for April 2006 and in April 2007 (the current month) 
reports the child to MEDS in aid code 7X for April 2006. 

 
2. Determine whether it is appropriate to refer the child to the HFP.  
 
 The purpose of Bridging is to allow time for the family’s case 

information to be sent to the HFP where consent is given or to allow 
the family time to apply for the HFP themselves if consent is not given.  
However, since HFP eligibility is based on current eligibility, it is not 
appropriate to refer the four-year-old child to the HFP unless the child’s 
conditions in the current month meet HFP requirements and the most 
recent application/RV is within two months of the proposed referral.  

 
a. If the child is in no SOC Medi-Cal in the current month, no referral 

is to be made, even if the child changed from no SOC to SOC in 
the prior period. 

 
b. If current income is above the HFP income standard, no referral is 

to be made, even if the income in the prior month in which Bridging 
was established was within the HFP limit.  

 

  



 

c. If the child is already on the HFP in the current month or HFP 
coverage is pending for the following month, no referral is to be 
made.  

 
d. If the child’s most recent application or RV is older than two 

months, no referral is to be made.  
 

Assuming that the child’s income is within the HFP guidelines, the HFP requirements 
have been met, and consent to refer the child to the HFP has been given, the child will 
be referred to the HFP in April 2007 because the March 2007 RV was conducted within 
two months of the referral.   

 
Question 10:  Some data systems do not know whether a child is already enrolled in the 
HFP in order to take this child out of the universe for purposes of Bridging performance 
standards as provided, for example in ACWDL 07-03, Enclosure 1, item 1, page 3.  
What should counties with these data systems do?  
 
Response:  As the counties have noted, there are some children who are enrolled in the 
HFP and also in no SOC Medi-Cal.  If such a HFP-enrolled child moves from no SOC 
Medi-Cal to a SOC (irrespective of property), that child is entitled to Bridging, but is not 
to be referred to the HFP.  For purposes of Bridging performance standards, it will be at 
a county’s option whether or not to include such HFP-enrolled children in the universe of 
cases affected by performance standards. Counties will have to state on their 
performance standard report whether or not they are including these children in their 
statistics.  
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                                       ENCLOSURE 2   

 
MEDI-CAL TO HEALTHY FAMILIES    

  

BRIDGING CONSENT FORM 
     
       

County Return Address Box 

 
 
 Notice date:        
 Case number:        
 Worker name:        
 Worker number:        
 Worker telephone number:       
 Office hours:        
 Notice for:         
 

Medi-Cal Recipient Address Box 

 
Your child(ren) listed above may be eligible for low-cost health coverage through the Healthy Families 
Program (HFP).  They will receive no share of cost Medi-Cal for one calendar month in order to give 
you time to apply for the HFP.  If you give us consent, we will forward your case file information to the 
HFP and you will not have to file a new application with the HFP.  

 
The benefits in the HFP include: 
• Choice of health, dental and vision insurance plans. 
• Low monthly premiums from $4 per child per month to a maximum of $45 per family per month. 
• No co-payment for preventive services (such as immunizations).  
• $5 co-payment for other office visits and prescriptions.  
 
If you consent to our sending your case file information to the HFP, HFP will accept your Medi-Cal information 
as your application for the HFP.  If you consent, you will not have to complete a new HFP application.  The 
HFP will then contact you to let you know what different information they need to enroll your child(ren).  

If you wish to give consent to forward your information to the HFP, you must check the box that shows, “I give 
my consent to forward my Medi-Cal case file information to the HFP.”  You must sign and date this form and 
return it to the county address above.  You may also call your Medi-Cal worker to tell him/her that you wish to 
give consent.  
 
If you do not wish to give consent, do NOT return this form.  If you do not return this form, consent is NOT 
given.  Your Medi-Cal case file information will not be sent to the HFP and your child(ren) will not get HFP 
health care coverage unless you apply.   
 
You can request an HFP/Medi-Cal application by calling 1 (800) 880-5305. 
 
�  I  give my consent to forward my Medi-Cal case file information to the HFP. 
 

Sign: _______________________        Date: ____________ Phone: _________ 
(Return this form or call-in your response within five days.) 

 
If you have any questions or need additional information, please contact your Medi-Cal worker 
listed on the top right corner of this notice.  Please call 1 (800) 880-5305 if you want additional 
information about the HFP. 
 
 
 
 
MC 0021 (4/07) 
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