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Documentation and Records Retention Requirements

**PLEASE REVIEW THE LEA MEDI-CAL BILLING OPTION PROVIDER MANUAL FOR 
COMPLETE LEA PROGRAM AND POLICY INFORMATION**

Q1. How long should my LEA retain documents related to the CRCS? 
A. In accordance with W&I Code Section 14170, retain both your LEA’s financial and

medical records for at least three years from the date of submission of your CRCS. Retain
the original hard copy - if the original is electronic, it must be retained so a hard copy can
be provided on request.  Supporting documentation must be maintained until the auditing
process for your LEA Medi-Cal Billing Option CRCS has been completed.

Q2. Do we need to distinguish the documentation we maintain for educational 
purposes versus the documentation for Medi-Cal?

A. Yes.  All services rendered and billed to Medi-Cal must meet HIPAA, federal, State
and program documentation requirements.  Documentation for educational purposes
may not fulfill these requirements.

Q3. What are the documentation requirements for practitioners that provide LEA 
services? 

A. All LEA Medi-Cal Billing Option Program services must be documented with the
student’s name, date and place of service, student's Medi-Cal ID, description of
service, and name, title and signature of rendering practitioner. Notes made
documenting the service should be consistent with the practitioner’s professional
standards.  Documentation must fully disclose the type and extent of services: What
was done and why? (may reference IEP goals or protocols); How much? (times, miles,
feeding, medication); What was response? (Context may be important); and was any
additional action taken or planned?  Documentation must be maintained on a service-
specific basis and created at or near the time of service.  For more information, refer to
the LEA Provider Manual loc ed a prov (page 10).

Q4. For documentation purposes, is it acceptable for my LEA to present scanned 
documentation, or must all documentation be presented for State or federal 
review in its original hard-copy form? 

A. No, original hard-copy supporting documentation must be maintained until the auditing
process for your LEA Medi-Cal Billing Option CRCS has been completed. If the
original is electronic, it must be retained so a hard copy can be provided on request.
In accordance with W&I Code Section 14170, retain both your LEA’s financial and
medical records for at least three years from the date of submission of your CRCS
forms.
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Q5. What is required for documenting treatment services?  Are these documents 
required to be originals? 

A. Practitioners should write case/progress notes each time the student is treated and 
save those notes in the student’s file. Each service should be documented with the 
student’s name, date of service, practitioner type, and signature. Notes made 
documenting the service should be consistent with the practitioner’s professional 
standards. Original hard-copy supporting documentation must be maintained until the 
auditing process for your LEA Medi-Cal Billing Option CRCS has been completed. In 
accordance with W&I Code Section 14170, please retain both your LEA’s financial and 
medical records for at least three years from the date of submission of your CRCS
forms.  Refer to the loc ed a prov section (page 7) in the LEA Provider Manual.

Q6. Are we required to maintain documentation of services provided after the 
student leaves the LEA? 

A. If a student leaves your LEA, you must maintain documentation of services billed 
through the LEA Program in accordance with the three-year minimum retention 
timeline. Refer to the loc ed a prov section (page 7) in the LEA Provider Manual. 

Q7. Does each service encounter need to be documented with progress 
notes/documentation of services? 

A. Yes, CMS’ Medicaid and School Health: A Technical Assistance Guide (August 1997) 
indicates that documentation should be maintained on a service-specific basis.  In 
addition, documentation must be created at or near the time of service.

Q8. Can licensing and credentialing documentation for practitioners be kept in the 
LEAs central files? 

A. Documentation of licensing and credentialing of practitioners must be accessible for 
review by State and/or federal agencies.  They may be maintained in your central files 
as long as they are accessible for audit or review.  

Q9. Is it reasonable that the supervision and progress notes are maintained 
separately from the billing logs? 

A. Yes.  Billing logs, supervision and/or progress notes can be held in separate areas. 
For example, some documentation could be maintained in the student's files or 
practitioner's files. 

10. What kind of signature is needed if a practitioner is entering services
electronically?  Is an electronic signature (practitioner authenticates email
address and has private password to log into software) sufficient?

A. The use of an electronic signature is acceptable if the signing unit has policies and 
procedures regarding the use of electronic signatures, and it meets the following criteria:

 Identifies the individual signing the document by name and title;
 It is unique to the person using it and under his or her sole control;
 It is capable of verification, and
 It assures the documentation cannot be altered after the signature has been

affixed.
Policy and Procedure Letter (PPL) 16-010, published July 10, 2016, provides additional 
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