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Medi-Cal Enrollment Requirements and Procedures for Doulas 
QUESTIONS AND ANSWERS FROM THE STAKEHOLDER HEARING HELD 

ON NOVEMBER 17, 2022 

Enrollment and Bulletin Related Questions 

1. Question: Is there an application fee?

Answer: No, there is no application fee for doula providers.

2. Question: Can doulas provide services while their applications are being

processed?

Answer: Providers may offer services to Medi-Cal beneficiaries while the

application is under review. However, providers cannot bill the Medi-Cal program

until their application for enrollment is approved. The effective date of enrollment

will be the date the application is submitted, provided that the provider meets all

program requirements and has submitted all required documentation. Once an

enrollment application is approved the provider can submit claims retroactive to

the effective date of enrollment. Please see the regulatory provider bulletin titled,

Medi-Cal Provider Enrollment Effective Date Determination for further information

on how effective dates are determined. 

3. Question: Will there be a workshop to help doulas with the application

process?

Answer: Yes, additional information was provided during the doula stakeholder

meeting on November 21, 2022. For more information, please visit the doula

stakeholder webpage. Additionally, the Provider Enrollment Division (PED) will

offer a live provider training for the Provider Application for Validation and

Enrollment (PAVE) portal on January 10, 2023. The online demonstrations will

show how to complete an application in PAVE, access accounts, and

communicate with the Department of Health Care Services (DHCS) staff. PED

offers general PAVE training resources on the following webpage, PAVE 101

Webinar Training Slides.

4. Question: Currently, many doulas are working through Community Based

Organizations and non-profits. For those organizations to receive

reimbursement for doula services provided, would they have to apply as a

doula group, or is there another category for these providers?

Answer: Yes, Community Based Organizations (CBOs) and non-profits can enroll

as doula groups. If a CBO or non-profit enrolls as a doula provider group, then all

doulas rendering services to that entity would need to enroll in Medi-Cal as

rendering providers.

5. Question: Can a doula be connected to more than one group or CBO or

provide services through both?

Answer: Yes, a doula may have more than one doula group bill for their services.

CCR, Title 22, Section 51000.21 states, “‘Rendering Provider’ means an

individual provider who renders healthcare services, or provides goods, supplies

or merchandise as a member of a provider group and uses the provider number

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/assets/F0806607-2549-44B0-A02D-99272ADA75B0/PEB_Jun2004_Effective_Date_Determination.pdf?access_token=6UyVkRRfByXTZEWIh8j8QaYylPyP5ULO
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/Doula-Services.aspx
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/Doula-Services.aspx
https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/PAVE-101-Training-Slides.aspx
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to bill the Medi-Cal program.” All doula applicants requesting consideration for 

enrollment as new rendering providers must complete and submit a rendering 

provider application through the PAVE portal, along with all supporting 

documentation. Enrolled doula providers must report joining a group by 

submitting a Rendering-S e-Form application through the PAVE portal. 

6. Question: What is the application process timeframe? 

Answer: Application timeframe is based on statutory deadlines which for doulas 

is 180 days to take an action including approve, deny, return the deficient 

application for corrections, or refer for comprehensive review.  

7. Question: Does the application processing timeframe restart start when 

PED returns a deficient application to an applicant? 

Answer: No, the clock does not start over as long as the application is 

resubmitted within 60 days. 

8. Question: What happens if the doula group no longer meets program 

requirements? 

Answer: A doula group with only one rendering provider may either add a new or 

enrolled rendering doula to continue meeting provider group requirements or 

instead must submit a new application as an individual doula provider.   

9. Question: If a doula group is enrolled, do all of the members of the group 

have to enroll?  

Answer: Yes, to be reimbursed for services provided to Medi-Cal patients, each 

individual rendering provider is required to enroll as a rendering provider to the 

group. CCR, Title 22, Section 51000.21 states, “‘Rendering Provider’ means an 

individual provider who renders healthcare services, or provides goods, supplies 

or merchandise as a member of a provider group and uses the provider number 

to bill the Medi-Cal program.” All doula applicants requesting consideration for 

enrollment as new rendering providers must complete and submit a rendering 

provider application through the PAVE portal, along with all supporting 

documentation. Enrolled doula providers must report joining a group by 

submitting a Rendering-S e-Form application through the PAVE portal. 

10. Question: Can doulas enroll as Ordering/Referring/Prescribing (ORP) only 

providers? 

Answer: Yes, doulas may enroll as ORP providers for the purposes of managed 

care enrollment, but they will not be able to submit Fee-For-Service claims 

directly to the Medi-Cal fiscal intermediary for reimbursement nor submit claims 

for their services provided through a doula group. For more information about 

enrolling as an ORP provider using PAVE, please visit: Ordering, Referring, 

Prescribing (ORP) Enrollment PowerPoint presentation. 

11. Question: What are the rules for using fictitious names? 

Answer: All providers using a fictitious business name (a name other than an 

individual’s or entity’s legal name) are required to submit a Fictitious Business 

Name Statement (FBNS), issued by the city or county where the principal place 

of business is located. This is not specifically a Medi-Cal requirement, but in 

https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/PAVE_Project_for_Provider_Enrollment_Division/ORP-Enrollment-PAVE-Portal.pdf
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order to enroll, providers are required to comply with any state and local licensing 

and permit requirements to conduct business. To determine the applicable 

county agency where fictitious business names are filed, please visit the 

California State Association of Counties and click on the "California’s Counties" 

link and select "County Web Sites." Additionally, Local Business License, Tax 

Certificate, and Permit for any city and/or county where business activities are 

conducted.  

12. Question: What are the business location requirements for individual

doulas and doula groups?

Answer: Doula providers are exempted from the established place of business

requirements outlined under CCR, Title 22, Section 51000.60. Additionally,

doulas may use an “administrative location” for the purposes of reporting a

business address in the e-Form application. This may be the same as their

mailing address, but it cannot be a post office box. The “administrative

location” will appear in a doula directory and in the California Health and

Human Services Open Data Portal. For the purposes of the regulatory provider

bulletin titled, Medi-Cal Enrollment Requirements and Procedures for Doulas, an

“administrative location” is defined as the physical location associated with the

doula’s operations, which can include where doulas are dispatched or based,

including a residential address. Doulas are not required to provide services at the

administrative location. Doulas should check with their city or county and confirm

whether they are required to have a business license or a Fictitious Business

Name Statement (FBNS).

General Doula Benefit Questions 

13. Question: Will there be a list of enrolled doulas to provide to other

providers and patients?

Answer: Yes. DHCS plans to create a central directory of doulas who have been

approved as enrolled Medi-Cal providers and make this information readily

available on the DHCS website. In addition, beneficiaries may contact their

managed care plans to request a list of doulas contracted with the plans.

14. Question: Are there specific doula training organizations that are

authorized to provide doula trainings, for example, can independent doula

trainers qualify to provide doula certification?

Answer: No, there are no specific doula training organizations that are authorized

to provide doula certification. As long as the training courses being offered

comply with the educational requirements outlined in the Provider Manual for

Doulas and in SPA 22-0002 that DHCS submitted to the Centers for Medicare

and Medicaid Services.

15. Question: Are doulas funded by the State? How are pilots funded and how

can they create potential “double dipping” issues?

Answer: Doula services are funded by the State of California and federal

government for services provided to Medi-Cal beneficiaries by doulas who are

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/assets/20D0A68F-64B4-4909-9E83-1C4B42826109/Medi-Cal_Enrollment_Requirements_and_Procedures_for_Doulas.pdf?access_token=6UyVkRRfByXTZEWIh8j8QaYylPyP5ULO
https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/assets/0075B242-F893-41DB-A418-4129A274E46C/doula.pdf?access_token=6UyVkRRfByXTZEWIh8j8QaYylPyP5ULO
https://www.dhcs.ca.gov/formsandpubs/laws/Documents/SPA-22-0002-Pending-Redacted.pdf
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enrolled with DHCS. Doulas enrolled with DHCS cannot accept any other funding 

for services covered by Medi-Cal. Please see the Provider Manual for Doulas for 

more information and covered services.    

16. Question: What are the criteria for continuing education courses?  

Answer: As stated in the Provider Manual for Doulas and SPA 22-0002, doulas 

must complete three hours of continuing education in maternal, perinatal, and/or 

infant care every three years. Doulas shall maintain evidence of completed 

training to be made available to DHCS upon request. 

17. Question: Does it matter if all doulas in a group are independent 

contractors? 

Answer: No, it does not.  

 

Managed Care Plan Enrollment 

18. Question: If a Managed Care Plan entity plans to contract with a doula or 

doula group after January 1st, does the doula need to enroll directly in 

Medi-Cal prior to being able to contract with a managed care plan?  

Answer: Medi-Cal managed care plans (MCP) make their own rules as far as 

who can participate and contract with them. For the most part, the requirement is 

that the provider must be enrolled prior to contracting with a plan. Doulas can 

enroll via PAVE portal to meet the Medi-Cal MCP enrollment requirements. 

However, doulas are subject to MCP contract rules, credentialing, and any other 

requirements.  

19. Question: Will doulas have to additionally enroll in a managed care plan to 

work with families who have Medi-Cal?  

Answer: In order to contract with a managed care plan, doulas have to be 

enrolled as a Medi-Cal provider through PAVE. Doulas can then contract with 

managed care plans to provide services. Enrolling through PAVE does not 

credential or certify the provider with a managed care plan.  

 

Indian Health Program and Federally Qualified Health Centers (FQHC) 

20. Question: Can our institution, United Indian Health Services, serve as 

administrator for billing doula services? 

Answer: The doula benefit is available in both fee-for-service (FFS) and 

managed care delivery systems. A tribal clinic may use doulas to provide 

services and be reimbursed at the established FFS rates. Additionally, tribal 

clinics will need to work with managed care plans to provide doula services to 

Medi-Cal managed care beneficiaries. Please note that doulas are not 

considered Indian Health Services-Memorandum of Agreement 638 clinic 

providers. Therefore, doula services will not be considered billable encounters 

and will not be eligible for reimbursement at the federal All-Inclusive Rate. For 

more information, please see the Tribal Notice for SPA 22-0002. 

https://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/publications/masters-mtp/part2/doula.pdf
https://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/publications/masters-mtp/part2/doula.pdf
https://www.dhcs.ca.gov/formsandpubs/laws/Documents/SPA-22-0002-Pending-Redacted.pdf
https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://www.dhcs.ca.gov/Documents/SPA-22-0002-Tribal-Notice.pdf
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21. Question: If a doula provides services at an enrolled FQHC, would the 

doula services be covered under the prospective payment system (PPS) 

rate? 

Answer: FQHCs and Rural Health Clinics (RHCs) may offer doula services for 

individuals receiving primary care or obstetric services. However, doulas are not 

considered an FQHC or RHC billable provider and doula services are not eligible 

as a separate billable visit at the PPS rate. An FQHC or RHC should consult with 

their Medi-Cal managed care plans regarding reimbursement for doula services. 

Note: An FQHC or RHC is not eligible for a PPS wrap payment. Some FQHCs 

may have some costs associated with doula services built into their PPS rate. 

FQHCs or RHCs that choose to add doula services for clinic patients, may qualify 

for a Change in Scope of Services Request if they meet specific criteria as 

required in statute.  

 


