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MEDI-CAL BENEFIT UPDATED: NON-MEDICAL TRANSPORTATION 
STAKEHOLDER QUESTIONS & ANSWERS 

JUNE 9, 2022 
 

Questions Related to the Bulletin: 
 

1. Is there going to be guidance on how many moving violations/points are 
excessive? 

The driver requirements outlined in the bulletin are the extent of the guidance 
that we have on that for now. This includes: 

• Drivers must not have more than three minor moving violations, such as 
accidents or traffic light violations, in the past three years; 

• Drivers must not have any major moving violations, such as driving on a 
suspended license, in the past three years; and 

• Drivers must not have any severe violations, such as driving under the 
influence of alcohol or drugs or a hit and run, in the past seven years. 
 

2. What federal law is directing this change and when was it enacted? 

Medicaid coverage of certain medical transportation was expanded under the 
Consolidated Appropriations Act of 2021 (Public Law 116-260) and enacted in 
Title 42, U.S. Code, Section 1396a(a)(87). 

3. What is the legal authority in state law or regulation for transportation 
network companies (TNCs) to enroll in Medi-Cal? 

Welfare & Institutions Code Section 14132(ad)(1) states that non-medical 
transportation (NMT) is covered for a beneficiary to obtain covered Medi-Cal 
services. The expansion of NMT coverage to include allowing a TNC to enroll by 
providing an attestation in lieu of providing individual driver and vehicle 
information was addressed in the federal requirements in the Consolidated 
Appropriations Act of 2021 (Public Law 116-260) and enacted in Title 42, U.S. 
Code, Section 1396a(a)(87).  

The NMT legislation gives DHCS the authority to implement the benefit by 
regulatory provider bulletin, thus the updated provider bulletin is the regulation 
that allows TNCs to be NMT providers. 

4. Will there be any other insurance requirements for the TNC or the 
individual TNC drivers? 

TNC driver’s must carry their own personal vehicle insurance policies and also 
have an umbrella policy under the TNC to be in compliance with Public Utilities 
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Commission Guidelines established in California Public Utilities Code        
Section 5433. 

5. Are similar attestation requirements being considered for transportation 
providers in the non-emergency medical transportation (NEMT) and NMT 
provider types? 

Yes, the Department is currently assessing making a similar attestation available 
to transportation providers that are not TNCs. 

6. What steps will be taken to make sure compliance is followed regarding the 
level of service between NMT and NEMT and that appropriate level of 
service is provided and that NMT providers are not trying to provide NEMT 
level of service? 

Enrolled NMT providers would only be able to bill for NMT services, they would 
not be approved for or permitted to bill for NEMT services. As stated in the   
Medi-Cal Provider Agreement under item 25. Compliance with Billing and Claims 
Requirements, “Provider agrees that it shall comply with all of the billing claims 
requirements set forth in the Welfare and Institutions Code and its implementing 
regulations, and the provider manual.” Further, providers not adhering to their 
provider agreement may undergo an audit where recoveries may be identified 
and recouped. 

7. Will TNC’s have to submit business licenses/permits for every area they 
service Medi-Cal beneficiaries? 

Our application requires that transportation providers report all areas that they 
serve and provide a copy of the business license or permit for any city or county 
that the provider has been licensed or permitted to provide services. Therefore, if 
a provider has been issued a city or county permit for areas that they serve then 
they should provide a copy of it with their application. This would be provided by 
the TNC not the individual driver.  
 

8. If a TNC has multiple business office locations, will they need to submit 
applications for each office location? 

Medi-Cal enrollment is location specific.  

9. Currently transportation providers are required to provide commercial 
vehicle insurance and commercial vehicle registration, first aid and CPR 
certification as well as medical examinations for drivers and signage on the 
vehicles themselves. How will TNC’s comply with those regulations? 

These are requirements for NEMT providers. If a TNC seeks to be enrolled as an 
NEMT provider they will need to meet all of these requirements. 
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General Transportation Questions: 

1. Are taxi companies required to enroll as Medi-Cal providers?

If taxi companies want to be reimbursed for services provided to Medi-Cal Fee-
for-Service beneficiaries, then they will need to enroll as a Medi-Cal provider
through the PAVE portal. If taxi companies are seeking reimbursement from a
Medi-Cal Managed Care Plan for services provided to Medi-Cal beneficiaries that
are members of a managed care plan, then the taxi company must be enrolled
as a Medi-Cal provider and should contact the Medi-Cal Managed Care Plan on
how to enroll.

2. Can an individual provider enroll without working for a company? If so, is
the application an online application?

The application is online and an individual provider (owner/operator) may qualify.
When completing the online application, you will choose the entity type that is
appropriate for how you operate your business. A detailed overview of the NMT
application process in PAVE can be found here.

3. Are you able to bill for services rendered before being approved as a NMT
provider? If so, how far back can you bill?

No, providers cannot bill the Medi-Cal program until their application for
enrollment is approved. In general, the effective date of enrollment will be the
date the application is submitted provided that the applicant meets all program
requirements and submitted all required documentation. Therefore, once an
enrollment application is approved the provider can submit claims retroactive to
their effective date of enrollment. Please see the provider bulletin titled Medi-Cal
Provider Enrollment Effective Date Determination for further information on how
effective dates are determined. 

4. Can providers choose what areas they provide services?

Yes. Transportation providers indicate on their PAVE application which areas
(cities/counties) they are providing services.

5. What information is being requested in the NMT provider application?

On the Application Information by Provider Type webpage for NMT providers
there is a list of the application information requested in the NMT application. A
detailed overview of the NMT application process in PAVE can be found here.

https://pave.dhcs.ca.gov/sso/login.do?
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/PAVE_Project_for_Provider_Enrollment_Division/Fee-For-Service-Enrollment-for-Non-Medical-Transportation.pdf
https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/assets/F0806607-2549-44B0-A02D-99272ADA75B0/PEB_Jun2004_Effective_Date_Determination.pdf?access_token=6UyVkRRfByXTZEWIh8j8QaYylPyP5ULO
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/Non-Medical_Transportation_Providers.aspx
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/PAVE_Project_for_Provider_Enrollment_Division/Fee-For-Service-Enrollment-for-Non-Medical-Transportation.pdf
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