
QUESTIONS FROM JANUARY 13, 2020 STAKEHOLDER CALL TO DISCUSS 
UPCOMING CHANGES TO ENROLLMENT REQUIREMENTS FOR SPECIALTY 

MENTAL HEALTH SERVICES PROVIDERS 
 

1. Do Mental Health Plans (MHP’s) have to enroll each individual practitioner, 
or does each individual practitioner have to enroll themselves? 
 
Each practitioner will be responsible for enrolling themselves.  However, the 
Mental Health Plan would be responsible for ensuring that the individuals 
providing services to Specialty Mental Health Services beneficiaries are enrolled 
in the Medi-Cal program.  The Provider Enrollment Division will ensure that 
required individuals and entities are properly enrolled in the Medi-Cal program 
prior to updating Medi-Cal Certification information in the Provider Information 
Management System (PIMS). Counties and mental health plans can verify the 
enrollment of a provider on the California Health and Human Services Open Data 
Portal website.  
 

2. How can mental health plans ensure the individuals are enrolled? 
 
Mental Health Plans can verify this information on the California Health and 
Human Services Open Data Portal website. 
 

3. Going forward, will there be recurring weekly or monthly calls like this 
one? 
 
At this time, the Provider Enrollment Division (PED) does not see the need for a 
monthly or weekly call.  However, as the implementation date gets closer this 
may be an option if there is a need.  Additionally, all pertinent information will 
also be released in an upcoming All County Letter.   
 

4. So does this mean that in order to bill, each MHP will have be subject to 
two reviews and on-site inspections?  
 
No, the MHP will not be subject to two reviews or onsite inspections. However, if 
a provider is designated as moderate or high categorical risk level DHCS will 
perform an onsite inspection and background check in accordance with Code of 
Federal Regulations, Tile 42, Section 424.518. 

 
5. What is the timeframe for getting an application reviewed? 

 
Application review timeframes very depending on the provider type. Pursuant to 
Welfare and Institution (W&I) Code Section 14043.26(g), PED must take an 
action on an application from a physician or physician group within 90 days and 
pursuant to W&I Code Section 14043.26(f), PED must take an action on all other 
provider applications within 180 days. The action that must be taken includes one 
of the following: the application is approved, the application is returned to the 

https://data.chhs.ca.gov/dataset/profile-of-enrolled-medi-cal-fee-for-service-ffs-providers/resource/d7cd2c98-3454-46c5-810b-b5436b54de3a
https://data.chhs.ca.gov/dataset/profile-of-enrolled-medi-cal-fee-for-service-ffs-providers/resource/d7cd2c98-3454-46c5-810b-b5436b54de3a


provider as deficient, the application is referred, the application is denied or the 
applicant can withdraw the application.  

 
6. Can MHPs bill while they are undergoing the review process? 

 
This has not yet been determined.  More information will be provided on this 
subject in the future.  

 
7. Is there any way for an MHP to confirm if an individual practitioner is 

already enrolled? 
 
Yes, Mental Health Plans can verify this information on the California Health and 
Human Services Open Data Portal website. The Open Data Portal is available for 
Mental Health Plans to confirm the enrollment of providers.  

 
8. The requirements will now be that we need to “enroll” individual staff 

(providers) that fall into the list of certifications/licensures described (not 
interns)  into the fee for service program as well correct? 
 
This is correct.  A provider (individual or entity) that is eligible to enroll in         
Fee-For-Service Medi-Cal will be required to enroll.  
 

9. Will the individual providers have to be enrolled and approval received 
prior to granting site certification? 
 
This is still being determined.   

 
10. Will enrollment be required one time or is there an ongoing                         

re-enrollment/updated enrollment process required? 
 
Pursuant to Code of Federal Regulations, Tile 42, Section 455.414 the state 
Medicaid agency must revalidate the enrollment of providers at least every five 
years.  

 
11. How do we handle all existing individual providers that fall under the FFS 

enrollment requirements? Will we have to suspend their Medi-cal billing 
until enrollment approval is received? 
 
No enrollment will be suspended.  A future All County Letter will provide 
implementation dates and deadlines. A reasonable time will be granted for 
providers to be in compliance with the new requirement.  

 
12. Do you have this webinar recorded or do you have the slides to send to 

me? 
 

https://data.chhs.ca.gov/dataset/profile-of-enrolled-medi-cal-fee-for-service-ffs-providers/resource/d7cd2c98-3454-46c5-810b-b5436b54de3a


The webinar was not recorded and there were no slides presented. Only the 
agenda was displayed during the webinar.  
 

13. Does this mean that when we do Medi-Cal mental health site certifications 
we also have to enroll applicable individuals from that agency as well? 
 
Yes. All licensed professionals providing specialty mental health services that 
can enroll in Fee-For-Service Medi-Cal will be required to enroll.  

 
14. Will you be having another webinar? 

 
We plan to have webinars in the future as more information is available.  

 
 
For more information on provider types eligible to enroll in the Fee-For-Service Medi-Cal 
Program please visit DHCS’ Provider Enrollment Options page.  
 
 
 
 

https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/Provider-Enrollment-Options.aspx

