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MEDI-CAL ENROLLMENT REQUIREMENTS AND PROCEDURES 
FOR COMMUNITY-BASED ORGANIZATIONS (CBO) AND  

LOCAL HEALTH JURISDICTIONS (LHJ) 
 

QUESTIONS AND ANSWERS FROM THE STAKEHOLDER HEARING HELD 
ON NOVEMBER 17, 2023 

 

1. Question: Is there a link to the provider bulletin?  
 
Answer: The provider bulletin titled, “Community-Based Organizations and Local 
Health Jurisdictions Enrollment” is now available.  
 

2. Question: Will a recording of this webinar and slides become available? 
 
Answer: The webinar can be viewed via the Department of Health Care Services 
(DHCS) YouTube page.  
 

3. Question: What is the application processing timeframe?  
 
Answer: State law generally requires the DHCS to take an action on an application 
for provider enrollment within 180 days. If an application is returned to a provider to 
make corrections, the provider has 60 days to resubmit the application. DHCS will 
have an additional 60 days to review the application once it has been resubmitted. If 
the application is referred for a comprehensive review, the review timeframe will be 
extended. Submitting a complete and correct application will reduce DHCS’ overall 
application processing time. 
 

4. Question: What is the enrollment process for “Justice-Involved” provider 
types?  
 
Answer: DHCS is in the process of implementing a CalAIM initiative to assist 
Justice-Involved individuals including people who have spent time in jails, youth 
correctional facilities, or prisons and who are at higher risk for injury and death than 
the general public. The CalAIM Justice-Involved initiative will implement October 1, 
2024, and CBOs will be able to update their application to receive a Category of 
Service that will allow them to bill for Justice-Involved services provided on or after 
that date. The qualifications for a CBO to enroll as a Medi-Cal provider to bill for 
Justice-Involved services are the same as enrolling to provide community health 
worker (CHW) or asthma preventive (AP) services. To contact DHCS directly 
regarding Justice-Involved provider enrollment and participation, please 
email: CalAIMJusticeAdvisoryGroup@dhcs.ca.gov. 
 
 

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/page/community-based-organizations-and-local-health-jurisdictions-enrollment
https://www.youtube.com/watch?v=jq26liVLsgs&t=13s
https://www.dhcs.ca.gov/Pages/BH-CalAIM-Webpage.aspx
https://www.dhcs.ca.gov/CalAIM/Justice-Involved-Initiative/Pages/home.aspx
mailto:CalAIMJusticeAdvisoryGroup@dhcs.ca.gov
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5. Question: How will the CBOs and LHJs be screened?  
 
Answer: CBOs and LHJs will be screened at the limited level. Providers screened at 
the limited level require verification of provider licenses, as applicable, and federal 
database checks. For more information, please refer to the provider bulletin titled, 
“Medi-Cal Screening Level Requirements for Compliance with 42 Code of Federal 
Regulations Section 455.450.” 
 

6. Question: Will there be a checklist available to help providers be ready? 
 
Answer: The Community-Based Organizations and Local Health Jurisdictions 
Application Information webpage outlines the enrollment requirements for CBOs and 
LHJs.  
 

7. Question: Are home health or hospice agencies considered CBO provider 
types? 
 
Answer: Home health and hospice agencies may apply for enrollment as a CBO if 
they meet the requirements set forth in the provider bulletin titled, "Community-
Based Organizations and Local Health Jurisdictions Enrollment.” 
 

8. Question: Is this for new providers only or do current Drug Medi-Cal (DMC) 
providers have to reapply by January 9th? Is this different from DMC 
enrollment in PAVE? 
 
Answer: The enrollment requirements outlined only apply to CBOs and LHJs. 
Currently enrolled DMC providers or other providers supervising CHWs or AP 
service providers do not need to re-apply. Please visit the Community Health 
Workers webpage for the latest updates on CHWs.  
 

9. Question: How extensive will the application be? Do each of the plans have 
their own provider enrollment process too? Or is there a standardized process 
for all plans to follow? 
 
Answer: The Medi-Cal application complies with State and federal requirements for 
all provider types. Please visit the PAVE Provider Portal site for more information on 
the application process. Here is a link to the Applications by Provider Type page. 
 
Please see DHCS’ Managed Care All Plan letters for updated information about 
CBO and LHJ requirements.  
 

10. Question: Will assistance be provided by DHCS to smaller CBOs with no 
experience being a Medi-Cal provider? 
 
Answer: DHCS has published several different types of training presentations to 
assist providers when submitting an application which includes helpful information 

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/page/medi-cal-screening-level-requirements-for-compliance-with-42-code-of-federal-regulations-section-455-450
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/CBO-LHJ-Application-Information.aspx
https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/page/community-based-organizations-and-local-health-jurisdictions-enrollment
https://www.dhcs.ca.gov/community-health-workers
https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/references/provider-enrollment
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/ApplicationbyProviderType.aspx
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/PAVE-101-Training-Slides.aspx
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for smaller CBOs. 
 

11. Question: What qualifies as a CBO? Does a 501(c)(3) non-profit mental health 
group qualify as a CBO?  
 
Answer: A CBO serves hard-to-reach, marginalized Medi-Cal populations and 
performs a variety of activities to connect with these populations. As a fiscally 
sponsored entity, a CBO organized as a 501(c)(3) is eligible for enrollment. 
 

12. Question: Is there an enrollment pathway for non-profits because of this new 
change?  
 
Answer: Non-profit corporations are eligible to enroll as many different Medi-Cal 
provider types. However, this provider bulletin does not create a new pathway for 
provider groups of mental health practitioners who are organized as non-profit 
corporations. Please note, provider groups of licensed mental health practitioners 
are required to be professional corporations and are generally not eligible for 
enrollment. 
 

13. Question: Upon approval, would this allow us to bill Managed Care Plans for 
services rendered as a group provider? 
 
Answer: CBOs and LHJs must reach out directly to the Managed Care Organization 
they seek to contract with. Please note, pursuant to the provider bulletin titled, 
“Community-Based Organizations and Local Health Jurisdictions Enrollment,” CBOs 
and LHJs will not be enrolled as a provider group.  

 

https://mcweb.apps.prd.cammis.medi-cal.ca.gov/page/community-based-organizations-and-local-health-jurisdictions-enrollment

