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DATE: August 9, 2019 
 
SUBJECT: Early & Periodic Screening, Diagnostic & Treatment Services - Private Duty Nursing 

Services; California Children’s Services Program 
 

 
 
The frequently asked questions (FAQs) below provide information on the administration of Private Duty 
Nursing (PDN) services under the Early Periodic Screening, Diagnostic and Treatment (EPSDT) benefit and 
California Children’s Services (CCS) Program for children under 21 years of age.  
 
Additional References:  
http://www.dhcs.ca.gov/services/Pages/EPSDT.aspx 
https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/downloads/epsdt_coverage_guide.pdf 
https://www.dhcs.ca.gov/services/ccs 
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CCS/EPSDT APPEALS 
 

1. Question:  What is the CCS/EPSDT PDN appeals process?  
 
Answer:  CCS clients or applicants who do not agree with a CCS determination can submit a written 
request for a first-level review by the CCS program, or request a state hearing.  
 
To request a first-level review, CCS clients should submit a written request describing 1) the issue(s) for 
which the client or applicant is seeking an appeal, including any pertinent information to support the 
request, and 2) the action, decision or relief sought, including any request for continuation of CCS 
services during the appeal process.1 CCS clients or applicants in independent counties should submit 
the request to their local county CCS program office. Clients or applicants in dependent counties may 
submit the request to the Integrated Systems of Care Division’s Hearing and Appeals Unit at the 
following address:  

 
The Department of Health Care Services 
Integrated Systems of Care Division 
Hearing & Appeals Unit 
1501 Capitol Ave., MS 4502 
PO Box 997437 
Sacramento, CA  95899-7437 
(916) 552-9105 
 

CCS clients or applicants may also request a state hearing if they disagree with a CCS determination. 
Clients or applicants may contact the CCS program in their county of residence for additional 
information on requesting a hearing, or follow the instructions listed on their Notice of Action (NOA).  
A non-CCS Medi-Cal beneficiary may request a state hearing by following the instructions listed on 
their NOA. A non-CCS managed care Medi-Cal beneficiary must file a grievance with their managed 
care health plan prior to requesting a state hearing.2   
 

                                                            
1 Title 22, California Code of Regulations, Section 41260. 
2 Title 42, Code of Federal Regulations, Section 438.408(f)(1). 
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REGISTERED NURSE (RN) AND LICENSED VOCATIONAL NURSE (LVN) SERVICES 
 

2. Question:  What if a provider requests registered nurse (RN) PDN hours to provide PDN services, but 
some of the requested RN hours can also be provided by a licensed vocational nurse (LVN), based on 
the patient’s level of care? 
 
Answer:  When a county receives a Service Authorization Request (SAR) requesting PDN services, the 
county should first determine if the requested nursing services are medically necessary. If yes, the 
county should then determine the least expensive provider type that can be authorized to provide the 
requested service. If a county determines that requested PDN hours can be provided by a LVN rather 
than a RN, the county should modify the SAR to reflect the appropriate provider type to render the 
services. Counties should do so through this procedure:  
 

• Approve only the medically necessary number of RN hours in the original SAR (SAR #1). 
• Issue a second SAR (SAR #2) for the remaining RN hours. 
• Deny SAR #2.  
• Issue a NOA providing a full and detailed explanation in the “Special Instructions” section:  
 Explain why some of the RN hours in SAR #1 are being denied, and why those denied hours 

can be provided by a LVN instead of a RN. 
 Direct the provider to submit another SAR for the remaining PDN hours at the LVN level of 

care. 
  

Note:  If a RN elects to provide LVN services, the RN is only entitled to reimbursement at the LVN rate 
for those services.  
 

3. Question:  Can RN services be substituted in place of LVN services on a SAR/TAR?  
 
Answer:  No, providers can only provide lowest cost item or service covered by the Medi-Cal or CCS 
program that meets the child’s medical needs. 
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BILLING, INITIAL AUTHORIZA-TION REQUESTS 
 

4. Question:  What codes should providers use to bill for RN and LVN services? Does one unit equal one 
hour? 
 
Answer:  Effective January 1, 2019, the Local Codes in the table below have been replaced with 4-digit 
National Revenue Codes (for use with UB-04 or 8371) and the National Procedure Codes. One unit can 
equal 15 minutes or 1 hour, depending on the Procedure Code used. Please refer to the Medi-Cal 
Provider Manual for detailed information.  
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Local Code - 
Description 

National Revenue 
Code – 
Description 

National Procedure Code – 
Description 

Modifier – 
Description 

Z5804 – EPSDT 
RN 

0940 – Other 
therapeutic 
services, general 

S9123 – Nursing care, in the 
home; by RN per hour (use for 
general nursing care only, not 
to be used when CPT codes 
99500-99602 can be used) 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5805 – EPSDT 
Shared Nursing 
RN 

0940 - Other 
therapeutic 
services, general 

T1030 – Nursing care, in the 
home; by RN, per diem 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5806 – EPSDT 
Vocational 
Nurse 

0940 - Other 
therapeutic 
services, general 

S9124 – Nursing care, in the 
home, by licensed practical 
nurse, per hour 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5807 – EPSDT 
Shared Nursing 
LVN 

0940 - Other 
therapeutic 
services, general 

T1031 – Nursing care, in the 
home; by licensed practical 
nurse, per diem 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Nurse 
Provider 
(INP)

 

Nurse 
Provider 
(INP)
Nurse 
Provider 
(INP)
Nurse 
Provider 
(INP)
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Local Code - 
Description 

National Revenue 
Code – Description 

National Procedure Code – 
Description 

Modifier – 
Description 
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Z5832 – EPSDT 
RN 

0551 – Skilled 
nursing, per visit 

G0299 – Direct skilled nursing 
services of a RN in the home 
health or hospice setting, each 
15 minutes 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5833 – EPSDT 
Shared Nursing 
RN  

0551 – Skilled 
nursing, per visit 

T1002 – RN services, up to 15 
minutes 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5834 – EPSDT 
Licensed 
Vocational 
Nurse 

0551 – Skilled 
nursing, per visit 

G0300 – Direct skilled nursing 
services of a licensed practical 
nurse (LPN) in the home 
health or hospice setting, each 
15 minutes 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5835 – EPSDT 
Shared Nursing 
LVN  

0551 – Skilled 
nursing, per visit 

T1003 – LPN/LVN services, up 
to 15 minutes 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5836 – EPSDT 
RN Providing 
Supervision 

0551 – Skilled 
nursing, per visit 

G0162 – Skilled services by a 
RN for management and 
evaluation of the plan of care, 
each 15 minutes (the 
recipient’s underlying 
condition or complication 
requires a RN to ensure that 
essential nonskilled care 
achieves its purpose in the 
home health or hospice 
setting) 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5838 – EPSDT 
Home Health 
Aide 

0572 – Home 
Health Aide, 
hourly charge 

G0156 – Services of Home 
Health/Hospice Aide in home 
health or hospice settings, 
each 15 minutes 

EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 

Z5840 – EPSDT 
RN Case 
Management 
(Individual)  

0940 – Other 
therapeutic 
services, general 

T1016 – Case management, 
each 15 minutes 

TD – RN and  
EP – Service 
provided as part of 
Medicaid EPSDT 
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5. Question:  Can a provider bill for PDN services during hours when a child is at school? 

 
Answer:  A provider may provide and bill for PDN services so long as the provider is providing direct 
care to the child during school hours. 
 

6. Question:  How long can the CCS program and EPSDT authorize an initial request for PDN services?  
 
Answer:  An initial request for PDN services can be authorized for up to 90 days, based on a case-by-
case medical necessity determination. Subsequent PDN requests can be authorized for up to 180 days. 
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CCS VS. NON-CCS PDN 
 

7. Question:  What if a provider submits a SAR requesting PDN hours under the CCS program, but the CCS 
county determines that some of the requested hours are unrelated to a CCS-eligible condition and 
should be covered under Medi-Cal? 
 
Answer:  A CCS county may approve fewer PDN hours than a provider has requested in a SAR if the 
county determines that some of the hours are related to a non-CCS eligible condition. For these cases, 
the CCS county should:  
 

• Approve the amount of PDN hours in the original SAR that are medically necessary to treat the 
CCS-eligible condition, and issue a Notice Of Action (NOA) denying the remaining hours that are 
related to the non-CCS eligible condition. 

• Arrange for the child to receive the remaining medically necessary PDN hours through Medi-
Cal. 

• For CCS clients who are also enrolled in Medi-Cal fee-for-service, the CCS county should direct 
the CCS provider to submit a Medi-Cal Treatment Authorization Request (TAR) for the 
remaining requested PDN hours denied by CCS, along with an explanation and supporting 
documentation to indicate that the hours requested in the TAR are related to the non-CCS 
eligible condition.  

• For CCS clients who are also enrolled in a Medi-Cal managed care health plan, the CCS county 
should direct the CCS provider to contact the client’s primary care physician to arrange for the 
services to be approved under the client’s managed care health plan.  

 
Note:  There may be a claiming and payment system issue with paying both the SAR and TAR for the 
same type of service within the same time period. If this occurs, counties should send an email to 
EPSDT@dhcs.ca.gov with a detailed explanation of the issue. For billing issues related to managed care 
health claims, providers should contact the managed care health plan directly. 
 

8. Question:  Can a non-CCS-paneled physician order PDN services to treat CCS-eligible conditions for a 
CCS beneficiary?   
 
Answer:  Only CCS-paneled physicians may order non-emergency PDN services to treat CCS conditions 
for a CCS beneficiary per California Health and Safety Code section 123929 subdivision (a)(2) that 
states, “the provider of the services is approved in accordance with the standards of the CCS program.” 
For services that are not related to the CCS condition, the physician does not need to be CCS paneled. 
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FOSTER PARENTS 
 

9. Question:  Can a biological, step, or foster parent provide PDN services to their child and be 
reimbursed under Medi-Cal or CCS? 
 
Answer:  Yes, a biological, step, or foster parent who maintains a RN or LVN license can provide their 
child medically necessary PDN services that have been approved through Medi-Cal or CCS, and are 
within the scope of the parent’s license.  
 

10. Question:  What if a foster parent wants to drop their child from the CCS program?  
 
Answer:  DHCS does not administer the foster parent program. Questions related to the authority of a 
foster parent should be directed to the Department of Social Services. 
 

11. Question:  Can a county request an Individual Education Plan (IEP) from a foster parent when a 
beneficiary is enrolled in school and the parent does not have authority to obtain the IEP?  
 
Answer:  A county may request additional information to determine if requested services are medically 
necessary, so long as the request does not delay the provision of medically necessary services for the 
child. If additional medical documentation is not available, the county should determine whether the 
requested services are medically necessary based on available medical documentation. 
 



Integrated Systems of Care Division 
Private Duty Nursing 

Frequently Asked Questions 
As of August 9, 2019 

 
 

Department of Health Care Services │ Integrated Systems of Care Division │1515 K Street, Sacramento, CA 95814                                  Page 9 of 14 

 
 
ELIGIBLITY VERIFICATION REQUESTS 
 

12. Question:  Should providers use the category “EPSDT skilled nursing eligibility verification request 
(EVR)/in-service request (ISR) work-around process” when submitting a SAR for PDN services?  
 
Answer:  The EPSDT PDN authorization process no longer includes an EVR for eligibility verification or 
an ISR to request PDN services. Providers and counties should continue to utilize the EPSDT category in 
CMS Net. However, the selection in CMS Net is now “Skilled Nursing Service:  PDN or PDHC”. CMS Net 
users are reminded to check the “EPSDT” box prior to selecting the “Skilled Nursing Services:  PDN or 
PDHC” category in the drop down.  
 
For additional information, please refer to Medi-Cal Provider Bulletin 12/8/17. 
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MEDICAL NECESSITY DETERMINA-TIONS 
 

13. Question:  What is the medical necessity standard for adjudicating a SAR for PDN services? 
 
Answer:  For children who are enrolled in both CCS and Medi-Cal EPSDT, PDN SARs should be 
adjudicated under the Medi-Cal EPSDT medical necessity standard. Under EPSDT, a treatment is 
medically necessary if it corrects or ameliorates a qualifying condition. For additional information, 
please see the publication “Center for Medicare & Medicaid Services EPSDT – A Guide for States:  
Coverage in the Medicaid Benefit for Children and Adolescents”, available at:  
https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/downloads/epsdt_coverage_guide.pdf. 
 

14. Question:  What types of documentation should a CCS county review to determine whether requested 
hours are medically necessary? 
 
Answer:  A CCS county should conduct an individualized assessment of all available CCS client case 
notes, medical records, test results, and any other documentation available to determine the number 
of PDN hours that are medically necessary. 

MEDICAL NECESSITY DETERMINATIONS
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DEFERRALS 
 

15. Question:  Should a CCS county defer a SAR for PDN services that do not treat a CCS-eligible condition?  
 
Answer:  No, the CCS county should not defer a SAR that requests PDN services for a non-CCS eligible 
condition. Rather, the county should deny the SAR and send a NOA to the client that includes a 
detailed explanation for why the SAR was denied.  
 
If the CCS client is enrolled in Medi-Cal, the county should notify the provider that they have the option 
to submit a TAR for the PDN services to be authorized under Medi-Cal EPSDT. 
 
If the CCS client is eligible, but not yet enrolled in Medi-Cal, the CCS county should direct the client to 
apply for Medi-Cal benefits. 
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INDIVIDUAL NURSE PROVIDERS 
 

16. Question:  Can Individual Nurse Providers (INP) with their own National Provider Identifier (NPI) 
number submit a SAR/TAR for PDN services? 
 
Answer:  Yes, INPs may submit a SAR/TAR if they 1) have their own NPI number and 2) have enrolled as 
a Medi-Cal provider. However, INPs may only request reimbursement for services that are within the 
scope of the treating physician’s plan of treatment and the INP’s scope of licensure.  
 

17. Question:  Does an INP need to be paneled in order to submit a SAR?  How does a RN or LVN enroll as 
an INP? 
 
Answer:  The CCS program does not panel INPs. Please refer to the Medi-Cal website for INP 
enrollment requirements.  
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/NursePractitionerApplicationPackage.aspx
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PROCEDURES FOR SUBMITTING PDN SARS/TARS 
 

18. Question: Where should providers submit SARs for PDN services covered under CCS?  
 
Answer:   If the requested PDN services are related to a CCS-eligible condition, and the CCS beneficiary 
resides in a CCS independent county, then CCS providers should submit SARs to the CCS office in the 
beneficiary’s county of residence. For beneficiaries residing in a dependent county, CCS providers 
should submit SARs to the Department of Health Care Services by fax (916) 440-5313, email at 
dcosfaxactive@dhcs.ca.gov, or via CMSNET. 
 

19. Question: Where should providers submit TARs for PDN services covered under Medi-Cal fee-for-
service? 
 
Answer:  If the requested PDN services are not related to a CCS-eligible condition, and the client is 
enrolled in Medi-Cal fee-for-service, then providers should submit a TAR to Medi-Cal along with a 
signed physician’s plan of treatment, any necessary supporting documentation, and if applicable, the 
denial from CCS.  
 
Please refer to the following link for information on where to submit TARs: 
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/TAR.aspx 
 
 

20. Question:  How should providers request authorization for PDN services covered under a beneficiary’s 
Medi-Cal managed care health plan? 
 
Answer:  If the requested PDN services are not related to a CCS-eligible condition, and the client is 
enrolled in a Medi-Cal managed care health plan, the provider should submit the request to the child’s 
managed care health plan. The health plan is responsible for authorizing the child’s medically 
necessary PDN services. CCS counties should coordinate with the child’s managed care health plan to 
ensure that the child receives all their medically necessary PDN services.
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PROVIDERS CARING FOR MULTIPLE CHILDREN REQUIRING PDN SERVICES  
 

21. Question:  Can a PDN provider request reimbursement for providing PDN services to more than one 
child at the same time?  
 
Answer:  No, a provider who provides PDN services to more than one child can only bill for the time 
they spend providing care to each individual child.  
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