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7/7/21 DHCS BH All Provider Call Brief Summary 
DHCS presented a brief update, indicating that telehealth and telephone flexibilities offered during 
the public health emergency will be extended through December 2022. A stakeholder workgroup 
will be convened to provide recommendations to DHCS regarding billing and utilization 
management protocols for telehealth modalities used in Medi-Cal; these recommendations will be 
used to inform the Governor’s proposed 2022/23 budget.  

Most flexibilities related to the Governor’s COVID-19 related executive orders are scheduled to end 
June 30, with some extending through September 30, 2021. Please see Executive Order N-09-21  
for details.  

Questions and Answers 
Q: Is the 12/2022 end date of telehealth subject to change? 
A: DHCS does not plan to end telehealth on December 2022; rather, at that time, we 
may implement a revised telehealth policy, based on the stakeholder workgroup 
process described above. 

Q: What are State regulations about masks, etc. now? 
A: DHCS adheres to all guidance provided by CDPH and recommends all providers 
review the latest guidance released by CDPH for recommended guidelines regarding 
face coverings.  Link to CDPH latest guidance.   

Q: Are upcoming recertification inspections being done virtually or in person? 
A: DHCS licensing staff are planning to resume on-site visits, inspections and re-
inspections soon. 

Q: Waiver of signature requirements for psychiatric medications - will this be 
extended to the end of December 2022 as well, or remain at September 30, 2021? 

https://www.gov.ca.gov/wp-content/uploads/2021/06/6.11.21-EO-N-08-21-signed.pdf
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/Pages/COVID-19/guidance-for-face-coverings.aspx


 

 

A: California regulations1 require that mental health facilities maintain documentation of 
a written consent form signed by a patient to receive anti-psychotic medications. The 
flexibility in the Executive Order N-55-20 waiving this requirement expires September 30, 
2021, and the regulation goes back into effect. If a patient does not choose to provide a 
signature, the provider should document this in the chart, and continue to offer 
appropriate treatment. Please note that this regulation only applies to anti-psychotic 
medications, not all psychiatric medications. 
 
Q: Are providers (both SMHS and SUD) required to obtain and document consent 
for phone and televideo services at each encounter or is this a onetime 
requirement? 
A: California law requires a patient’s consent to receive services via telehealth 
(synchronous audio and video) or via telephone (audio-only) to be documented in the 
client chart. Documentation of verbal consent is sufficient. California statute does not 
specify the frequency a provider is required to obtain consent from a patient. For 
facilities that participate in Medi-Cal, the DHCS Licensing and Certification Division will 
accept a one-time consent in the client file. 
 
Q: Are staff who obtain verbal consent on an ROI or treatment form (consent to 
treat for example) due to the service being provided via phone/telehealth as of 
7/1/21 and moving forward, required to obtain a wet signature at their next face to 
face appointment with the client? 
A: No. It is sufficient to document the reason for the missing signature in the client 
record. 
 
Q: San Bernardino County could not locate dates and definitive information if the 
following flexibilities are in fact ending:  Blanket Exceptions for Take-Home Meds, 
NTP provide Medication Delivery, and Annual Assessments and Intake 
Requirements. 
A: All federal flexibilities granted for Narcotic Treatment Progams remain in place until 
they are rescinded federally. See updated Narcotic Treatment Program FAQ. 
 
Q: Please clarify the policy for initial assessments for DMC-ODS, DMC and SMHS.  
A: While DHCS initially planned for DMC-ODS to return to the requirement for initial 
assessments to be done in-person or by telehealth and issued guidance accordingly 
(Behavioral Health Information Notice 21-019), DHCS subsequently made the policy 
decision to extend all public health emergency telehealth flexibilities through December 
2022. Therefore DHCS will be updating all guidance documents to be consistent with 
this policy. Initial assessments in DMC-ODS, SMHS and DMC continue to be allowable 

                                                 
1 8 Cal. Code Regs., tit.9, § §852. 

https://www.dhcs.ca.gov/formsandpubs/Documents/Narcotic-Treatment-Program-FAQs-Updated-7-8-2021.pdf
https://www.dhcs.ca.gov/Documents/BHIN-21-019-DMC-ODS-Updated-Policy-on-Medical-Necessity-and-Level-of-Care.pdf


 

 

via telehealth (synchronous audio and video) or via telephone (audio-only) through 
December, 2022. The telehealth public health emergency flexibilities are consistent 
across all delivery systems, including DMC-ODS, DMC and SMHS. 
 
 
Q: Are flexibility requests submitted through county liaison or other DHCS 
licensing email address?   
A: Any flexibility requests for a Psychiatric Health Facility or Mental Health 
Rehabilitation Facility should be sent directly to DHCS for review. All requests can be 
sent to: MHLC@dhcs.ca.gov 
 
Q: Is SUD considered healthcare for the purpose of following guidance? 
A: Yes, substance use disorder treatment is considered health care, as it relates to 
telehealth guidance. 
 
Q: Is DocuSign, or similar tool, an acceptable method for obtaining client/legal 
guardian consent signatures? 
A: Yes, electronic signatures are acceptable, including DocuSign.  
 
Q: Re: face-to-face and telehealth initial assessments, appreciate if DHCS can 
consider parity with respect to requirements of the specialty MH and SUD 
systems, among other areas where we are disadvantaging DMC-ODS systems (6 
mo to work denials in SUD systems vs. 12 mo in MH systems, etc.).  
A: DHCS will be issuing updated guidance to clarify that telehealth policy is consistent 
across DMC-ODS, DMC and SMHS, including related to initial assessments by 
telephone and telehealth. We are in the process of evaluating the feasilbity of granting 
12 months to address denials in the SUD system to parity MH.  
 
Q: In outpatient SUD are staff able to continue to work remote under telehealth 
flexibility or do they need to return to the site to provide service? 
A: DHCS does not restrict the physical location of the client or the provider for 
telehealth services. DHCS recommends that providers work with their DHCS-assigned 
analyst to ensure that all staffing-related processes are in accordance with regulations.   
 
Q: There was permission for FQHCs to use AMFT/ASWs for licensed providers 
during the health emergency -- has this been extended to 12/31/22, too? It has 
been virtually impossible to find licensed MH providers during this period. 

mailto:MHLC@dhcs.ca.gov


 

 

A: Flexibilities for FQHCs are not extended past June 30, 2021.  However, DHCS has 
received inquiries from clinics to continue this flexibility and is exploring feasibility to do 
so post the public health emergency. 
 
Q: After the flexibilities potentially end in December 2022, will MH initial 
assessments be allowed by telephone?  
A: DHCS will issue updated guidance regarding telehealth policies after December, 
2022, after a stakeholder input process. 
 
Q: Will any fire clearances or site reviews that we were completed during this 
pandemic’s waivered period will be honored by DHCS? 
A: Yes, if a program received an approved fire clearance during the pandemic, DHCS 
will still accept this clearance. 
 
Q: Are there restrictions on telehealth platforms, such as requirements to have 
HIPAA compliant Zoom, or is it still ok to use platforms included in original IN 20-
009? 
A: DHCS does not have restrictions on telehealth platforms, as long as state and 
federal privacy laws are followed.  
 
Q: If I recall, a recent EO rescinded the use of non-HIPAA compliance platforms 
for Telehealth, such as FaceTime. Just to clarify, is the Telehealth flexibility that 
allows use of non-HIPAA compliant devices for providing Telehealth still in 
effect? 
A: DHCS does not have regulations requiring use of specific platforms, other than the 
ongoing requirements to follow all state and federal privacy laws. The Governor’s 
executive order on telehealth flexibilities does not mention specific platforms, but just 
mentions suspension of administrative penalties. See Executive Order-43-20  for the 
details on the original COVID-19 flexibilities, and Executive Order N-09-21 for details of 
when particular provisions end. 
As a reminder, the specific guidance around platforms is a federal flexibility related to the 
federal public health emergency, which is still in place. Below is an excerpt from 
Behavioral Health Information Notice 20-009: 

 
The U.S. Department of Health and Human Services Office of Civil Rights (HHS-
OCR) has clarified that they will use enforcement discretion and will not impose 
penalties for noncompliance with the regulatory requirements under the HIPAA 
Rules when providers use telehealth in good faith during the federal COVID-19 
public health emergency. The HHS-OCR guidance states that providers can use 
any non-public facing remote communication product that is available to 

https://www.gov.ca.gov/wp-content/uploads/2020/04/4.3.20-EO-N-43-20.pdf
https://www.gov.ca.gov/wp-content/uploads/2021/06/6.11.21-EO-N-08-21-signed.pdf
https://www.dhcs.ca.gov/Documents/BHIN-20-009-COVID-19-Guidance-and-FAQs-update-7-23-20.pdf


 

 

communicate with patients. Specifically, providers may use popular applications 
that allow for video chats, including Apple FaceTime, Facebook Messenger video 
chat, Google Hangouts video, or Skype to provide telehealth. However, public 
facing applications such as Facebook Live, Twitch, TikTok, and similar video 
communication applications should not be used in the provision of telehealth. 
Additional guidance regarding HHS-OCR’s HIPAA enforcement during the 
COVID-19 public health emergency can be found on HHS-OCR’s webpage . 

 
Q: What you had said about telehealth and documenting not being able to get 
consent - is that only with regard for telehealth treatment, or does it also apply to 
Title 2 SUD consent to treatment? 
A: If a patient is receiving services by telephone or telehealth, and a patient signature 
on the treatment plan, release of information, or other documentation is required, 
electronic signatures are allowable. If it is not possible to obtain an electronic 
signature, a written explanation in the client record is sufficient.  It is not necessary to 
obtain a signature when the patient returns for an in-person visit. 
 
DHCS COVID-19 Response Page  
State Plan Limitations Attachment  
 
Questions on staffing in SUD facilities LCDQuestions@dhcs.ca.gov 
Questions on staffing for MHL facilities MHLC@dhcs.ca.gov 
Questions on COVID-19 updates going forward DHCSBHLicenCert@dhcs.ca.gov 

https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/special-topics/emergency-preparedness/notification-enforcement-discretion-telehealth/index.html
https://www.dhcs.ca.gov/Pages/COVID-19-Pro-Part.aspx
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.dhcs.ca.gov%2Fformsandpubs%2Flaws%2FDocuments%2FState-Plan-Limitations-on-Attachment-3.1-A-6-30-20i.pdf&data=04%7C01%7CNicole.Nicholson-Sands%40dhcs.ca.gov%7Ccd66f9dd7e1541bdfa4108d944dcb432%7C265c2dcd2a6e43aab2e826421a8c8526%7C0%7C0%7C637616536993457895%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=t7BFXOc7JNQAY8YseMz1jUNxWNQ%2F8%2Fgid3vTsTiEvm8%3D&reserved=0
mailto:LCDQuestions@dhcs.ca.gov
mailto:MHLC@dhcs.ca.gov
mailto:DHCSBHLicenCert@dhcs.ca.gov



