
State of California—Health and Human Services 
Agency  Department of Health Services

Letter No.: 02 — 51

October 18, 2002

To: All County Welfare Directors_  All County 
Administrative Officers _ All County Medi-Cal 
Program Specialists Liaisons_ All County Health 
Executives_  All County Mental Health Directors

TREATMENT OF WORK-RELATED PENSION FUNDS, INDIVIDUAL RETIREMENT ACCOUNT 
(IRA’s), KEOGH'S AND OTHER WORK-RELATED RETIREMENT FUNDS UNDER THE INTERNAL 
REVENUE SERVICE (IRS) CODE.
Reference: All County Welfare Directors (ACWDL ) No. 90-01, Sections 50402 and 50458

The purpose of this letter is to provide counties with information regarding the treatment of 
work-related pension funds, IRA's, Keogh's and other work-related retirement funds under 
IRS Code in determining Medi-Cal eligibility. The following questions and answers will 
hopefully assist the counties in better understanding how to treat these funds.

1. Question: What are work-related retirement funds?

Answer: Work-related plans administered by the employer for providing income 
when employment ends (e.g. pension, disability, or retirement plans administered by 
an employer, union or a contractor of the employer or union). Other examples are 
funds held in an IRA and plans for self-employed individuals, {(sometimes referred 
to as Keogh plans). Also, depending on the requirements established by the 
employer, some profit sharing plans may qualify as retirement funds. Please note 
that all of the above may be annuities that are not subject to the investment annuity 
guidelines in Medi-Cal Eligibility Procedures Manual, Section 9-J.
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2 Question: Why are retirement funds sometimes referred to as exempt and other times referred to as unavailable?

Answer:  The term exempt is used when the funds are held in the name of someone 
who is willing to forego eligibility for themselves such as a parent, spouse, child or 
community spouse, whether that individual would otherwise be eligible or not. The 
term unavailable is used when the funds are held in the name of the 
applicant/beneficiary and circumstances indicate that the funds are not to be included 
in the property reserve.3.  Question:  What circumstances render these funds exempt?

Answer:  When evidence clearly shows that the funds are held in the name of a family member who is either 
ineligible or does not choose to receive Medi-Cal. The county should ensure that eligibility is suppressed for that 
individual. He or she will still be counted for the Maintenance Need Level (MNL), property limit and all other 
income and property rules will apply as applicable.

4.  Question:  What circumstances render these funds unavailable?

Answer: There are a number of different situations that may render the balance of these funds 
unavailable:

If the applicant/beneficiary is receiving periodic payments from each fund, or systematic withdrawals from each fund or minimum 
mandatory distributions at age 70 and one half or older from his or her total fund or,

The applicant/beneficiary has requested release of the funds either in the 
form of payments or a lump sum. The balance of the fund is considered 
unavailable from the first of the month that a request for release of funds is 
made, until the funds are received. The balance of the funds in the 
account(s) will continue to be considered unavailable even when not 
received as long as the applicant/beneficiary continues to make a good 
faith bona fide effort to receive payment(s) and continues to provide 
verification of those efforts. Payments once received will be considered 
income if periodic or will be considered converted property if a cash lump 
sum is received.
If an individual must terminate employment to access the funds.

When the funds are jointly held with a third party and/or an 
employer and that party refuses to grant access to the funds.



5.  Question:  What is considered a good faith bona fide effort?

Answer: Evidence that the applicant/beneficiary is taking reasonable steps to pursue 
payment(s). For example, sending a letter to the employer/fund holder requesting 
release of the funds or payments and waiting a month before sending another, if a 
response has not yet been received on the first request.

6.  Question:  What would be considered acceptable evidence (verification) of that effort?

Answer:  Verification that the applicant/beneficiary is corresponding with the employer 
or fund manager seeking release of the funds, such as letters sent, certified receipts, 
etc. Verification and documentation that the applicant/beneficiary is taking all 
necessary steps in a timely manner to obtain payment(s) from the fund. County staff 
themselves may obtain verbal verification if necessary by contacting the fund manager 
and documenting the contact in the case record. The county staff person may also use 
this method to validate information received from the financial broker if necessary.

Note: Remember to obtain a written release prior to contacting the fund holder 
directly, ABCDM 228-(6/99) “Applicant’s Authorization for Release of Information,” 
may be used for this purpose.

7. Question: If a petition for release of funds has been denied, does the beneficiary 
have to repeat the request at renewal?

Answer: No, once the funds have been verified as unavailable no further action 
needs to be taken, until the individual reaches age 55 or terminates employment. 
Retain verification of unavailability as a  permanent document in the case file.



8. Question: What is the required annual minimum distribution under law, i.e. five percent, ten percent, or the 
total balance.

Answer:  There is no single factor to determine the annual minimum withdrawal. The IRS has 
established criteria for establishing minimum withdrawals based on their own life expectancy 
tables and formulas. As the Department of Health Services’ (DHS) intention is not to second 
guess the IRS, for purposes of the Medi-Cal eligibility determination it is deemed that the 
periodic payments that are received by an applicant/beneficiary shall meet the requirements of 
DHS as long as the distribution includes both principal and interest. Once the person reaches 
age 70 and one- half years of age or more, DHS considers any payment received to meet 
eligibility requirements. Verification of life expectancy table on the principal/interest 
combination is not required after the individual reaches 70 and one-half years of age.

Note: Systematic withdrawals of individuals who are under retirement age are 
permitted under IRS Code, Section 72(t} without penalty if established properly. 
Individuals may contact their accountants or financial advisors for information and 
guidance.

9. Question: Is there a mandatory age requirement for establishing periodic 
payments from IRA’s, Keogh's, and other retirement funds under IRS code?

Answer:  Yes, with the exception of the new Roth IRA’s, an individual who has 
attained age 70 and one-half years old must begin to withdraw the minimum 
mandatory distribution from his or her IRA/Keogh, and he or she must comply with 
federal tax law regarding those withdrawals. Remember that for Medi-Cal eligibility 
purposes any distribution after a person reaches 70 and one-half is considered to 
meet DHS requirements and renders the balances of all of the individual’'s retirement 
funds unavailable.



10. Question: How does Medi-Cal treat Roth IRA’S?.

Answer:  The IRS has no requirements for minimum mandatory distributions from Roth 
IRA's. Thus, to maintain eligibility the periodic payments from these accounts must 
constitute interest and principal. Again, a letter from the financial institution indicating 
that interest and principal is being distributed to the client is required. This is required 
for Roth IRA’s held by ALL. age groups.

11.  Question:  If an individual has been receiving periodic payments from his/her IRA/Keogh 
or other retirement funds in compliance with IRS code by withdrawing the minimum amount 
required by law from one account each year instead of setting up automatic periodic 
payments from all of the accounts, can the balances still be considered unavailable?

Answer:  Yes, as outlined in Question 8 above once a person reaches  70 and one-half years 
old, Medi-Cal does not apply a specific formula to establish the amount of payments. 
Furthermore, once periodic payments from each fund, systematic withdrawals from each fund, 
or minimum mandatory distributions from their total retirement funds are established, the total 
balance of all of the individual's IRA/Keoghs/work-related pension funds are then considered 
unavailable for Medi-Cal purposes.

12.  Question: Can an applicant/beneficiary elect to defer payments from his/her work-related pension 
plans, IRA, Keogh or other retirement funds under IRS Code and still be eligible for Medi-Cal?

Answer: No, at any time while a person is a Medi-Cal applicant/recipient he 
or she chooses to defer payments from these funds, then the cash 
surrender value shall be considered available and should be included in the 
property reserve until the property can be considered

13. Question: How does the eligibility worker know if a distribution meets the requirements?



ORIGINAL SIGNED BY

Answer:  Accept the amount reported by the applicant/beneficiary, who is 70 and 
one-half years of age or more as meeting the minimum mandatory distribution 
requirement. If the applicant/beneficiary is under 70 and one-half, obtain verification 
from the financial broker or fund manager that the distribution would meet the 
requirements for early distribution based upon IRS life expectancy tables, or that the 
periodic payments from each fund includes interest and principal.

If you have any questions or concerns regarding this letter, please contact Ms. Kim McCord of my staff at 
(916) 657-3723 or E-mail at KMcCord@dhs.ca.gov

Sincerely,  ORIGINAL 
SIGNED BY  Richard 
Brantingham Acting Chief 
Medi-Cal Eligibility Branch




