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To:    ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS      Letter No: 16-08 
  ALL COUNTY ADMINISTRATIVE OFFICERS 
  ALL COUNTY MEDI-CAL PROGRAM SPECIALISTS/LIAISONS 
  ALL COUNTY PUBLIC HEALTH DIRECTORS 
  ALL COUNTY MENTAL HEALTH DIRECTORS 
 
 
SUBJECT:  Centers for Medicare and Medicaid Services Policy Guidance on 

Transitioning Cases from Advanced Premium Tax Credits to Medi-Cal  
 
The purpose of this All County Welfare Directors Letter (ACWDL) is to inform counties of 
recent guidance provided by the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) 
regarding individuals enrolled in a Qualified Health Plan (QHP) receiving Advanced 
Premium Tax Credits (APTC) who are later determined eligible for Medi-Cal. 
 
CMS has clarified that an individual who transitions from APTC to Medi-Cal may have 
retroactive Medi-Cal coverage that can be used for unpaid medical expenses received up 
to three months prior to the month of transition.  The QHP would be considered the 
primary payor and Medi-Cal the secondary payor.  Previously, the Department of Health 
Care Services (DHCS) had provided policy guidance that retroactive Medi-Cal was not 
available for those individuals enrolled in a QHP with APTC who subsequently transitioned 
to Medi-Cal.  This letter provides new information that supersedes information regarding 
retroactive Medi-Cal in ACWDL 15-01. 
 
Background:   
 
DHCS requested policy clarification from CMS regarding repayment of paid QHP 
premiums when an individual’s eligibility determination results in APTC coverage, selection 
of a QHP, and payment of premiums when at a later date, the individual is determined 
Medi-Cal eligible.   
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The CMS guidance is as follows: 
 

• An individual who enrolls in a QHP with APTC approved by the California Health 
Benefit Exchange (Covered California) who later becomes eligible for Medi-Cal is 
not disqualified from receiving APTC/Premium Tax Credits (PTC) until the month 
following the Medi-Cal approval, even if the Medi-Cal coverage is retroactive.  
 
Example:  Jane is determined eligible and enrolls in a QHP with PTC on January 1.  
On April 15, Jane is approved for Med-Cal coverage retroactive to  
January 1.  For purposes of APTC eligibility, Jane is not treated as eligible for  
Medi-Cal until May 1.  In other words, Jane does not have to repay the APTC for 
January through April as a result of now having Medi-Cal coverage for the same 
period, because Jane did not know that she had Medi-Cal coverage until April 15.  
 

• For any individual who is enrolled in QHP with APTC, and who is then 
determined eligible for Medi-Cal, changes to enrollment would be made 
prospectively and there would be no retroactive termination of enrollment from 
a QHP or termination of APTC.  However, if the individual is determined 
eligible for Medi-Cal and has unpaid medical expenses up to three months 
prior to the month of transfer to Medi-Cal, which were not covered by the QHP, 
the county should determine if the individual met the eligibility criteria for  
Medi-Cal during the month(s) of the unpaid medical expenses consistent with 
42 CFR 435.915, even if the individual was enrolled in a QHP for those 
months. 
 
Example:  John is enrolled in a QHP with APTC throughout 2015 and transitions to 
Medi-Cal effective January 1, 2016.  John has unpaid medical expenses for October 
and December 2015.  If eligible, John would be able to request retroactive Medi-Cal 
coverage from the county human services agency for the three months he had 
unpaid medical expenses, even though he was enrolled in a QHP with APTC during 
those months. 
 

 
• CMS provided further clarification of the Internal Revenue Services (IRS) rules for 

these examples regarding what would appear to be dual coverage of APTC and 
Medi-Cal.    

 
o In general, an individual is not eligible for minimum essential coverage under 

a government-sponsored program such as Medi-Cal (and does not lose 
eligibility for the premium tax credit) until the first day of the first full month 
the individual can receive benefits under the program.  There is a stipulation 
to this rule for an individual who becomes eligible for Medi-Cal retroactively.  
Although the individual can receive Medi-Cal benefits for past months, the 
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individual does not lose eligibility for APTC until the first day of the month 
following the approval.  Accordingly, if an individual was enrolled in both 
Medi-Cal and a QHP for which APTC payments were made for one or more 
months of the year following a Covered California determination that the 
individual was ineligible for Medi-Cal, the individual can claim the PTC for 
these months, if otherwise eligible.  

 
o An individual who enrolled into a QHP and received APTC based on Covered 

California’s determination, and purchased and received coverage through 
that program, has no requirement to be refunded premiums paid for QHP 
coverage 

 
Applicants and beneficiaries who have tax reconciliation questions related to their APTC 
and Medi-Cal coverage should be referred to the Internal Revenue website at 
www.IRS.gov or their tax preparer.  

 
If you have any questions or need additional information regarding this letter, please 
contact Deborah Palmer at (916) 440-7855 or by email at Deborah.Palmer@dhcs.ca.gov. 
 
Original Signed By 
 
Sandra Williams, Chief   
Medi-Cal Eligibility Division 
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