
1600 - 9th Street, Sacramento, CA  95814
(916) 654-5722

July 15, 2005 

DMH INFORMATION NOTICE NO.:  05-08 

TO: LOCAL MENTAL HEALTH DIRECTORS 
LOCAL MENTAL HEALTH PROGRAM CHIEFS 
LOCAL MENTAL HEALTH ADMINISTRATORS 
COUNTY ADMINISTRATIVE OFFICERS 
CHAIRPERSONS, LOCAL MENTAL HEALTH BOARDS 

SUBJECT: EARLY AND PERIODIC SCREENING, DIAGNOSIS AND 
TREATMENT/THERAPEUTIC BEHAVIORAL SERVICES FOR 
CHILDREN/YOUTH PLACED OUT-OF-COUNTY 

DMH LETTER NO.: 99-03, DMH LETTER NO.: 01-03, DMH REFERENCE: 
LETTER NO.: 04-12 

This Information Notice is being issued to provide clarification for county mental health plans 
(MHPs), providers and interested stakeholders.  The Department of Mental Health (DMH), 
in collaboration with the Department of Health Services (DHS), is committed to assuring 
access to mental health services under the Early and Periodic Screening, Diagnosis and 
Treatment (EPSDT) program for all children and youth who are Medi-Cal eligible, including 
those who are placed out-of-county.  Pursuant to its obligations under the  
Emily Q. v. Bontá, (C.D.Cal., 2001, CV 98-4181 AHM (AIJx)) court judgment, DMH is 
encouraging MHPs to be attentive to the provision of the EPSDT benefit, Therapeutic 
Behavioral Services (TBS), for children/youth who meet the class membership outlined 
below and are placed out-of-county.  DMH is aware of the challenges MHPs face in 
providing out-of-county services and is fully committed to assisting and working 
collaboratively with MHPs in developing and implementing procedures for ensuring timely 
and effective access to EPSDT mental health services for children/youth placed out-of-
county.  The purpose of this letter is to provide MHPs with additional information regarding 
measures that DMH is taking to assure the adequate and appropriate provision of TBS to 
class members when they are in out-of-county placement and to remind MHPs of their 
obligation to provide those services.   
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Class membership under the Emily Q. v. Bontá case as specified in the Judgment and 
Permanent Injunction includes: "All current and future beneficiaries of the Medicaid program 
below the age of 21 in California who: (a) are placed in a Rate Classification Level facility of 
12 or above and/or a locked treatment facility for the treatment of mental health needs; (b) 
are being considered for placement in these facilities; or (c) have undergone at least one 
emergency psychiatric hospitalization related to their current presenting disability within the 
preceding 24 months."  The Judgment and Permanent Injunction incorporates DMH Letter 
No.: 99-03 by reference.  Please see DMH Letter No.: 99-03, Section III, A, B and C 
(Page3), which further defines all criteria that the child/youth must meet in order to qualify 
for Medi-Cal reimbursement for this service.         

In order to facilitate communication between MHPs regarding children/youth who are placed 
out-of-county, DMH issued an All County Mental Health Director’s letter on April 21, 2005, 
requesting information that DMH will post on the DMH Website.  This information includes 
each MHP’s contact information, including the mental health director, the children’s 
coordinator, the TBS coordinator, the out-of-county placement coordinator, the county 
contact for TBS authorization and the county contact for county interagency agreements.   

In addition, DMH is evaluating MHP compliance with the requirements of Welfare and 
Institutions (W&I) Code, Section 5777.6 (a) and (b).  DMH issued an All County Mental  
Health Director’s letter on May 12, 2005, outlining the amendments for the fiscal year 
2005/06 DMH/MHP contracts.  Included in these amendments is the following language: 

“AA.    Reporting on Procedures for Serving Foster Children Placed Out-of-County

The Contractor shall report to the Department by October 1, 2005, on the Contractor’s 
methods for complying with Welfare and Institutions Code, Section 5777.6 (a) and (b).  The 
report shall include a description of the Contractor’s procedures, a listing of the mental 
health plans and providers with whom the contractor has an arrangement, the counties 
covered by the arrangement, and the capacity of each arrangement by service type.  The 
report shall also include a description of the Contractor’s procedures for providing out-of-
plan services in accordance with Title 9, CCR, Section 1830.220, when a beneficiary 
requires services or is placed in a county not covered by the Contractor’s normal 
procedures.  Reports shall be submitted to: Medi-Cal Policy and Support, Department of 
Mental Health, 1600 9th Street, Room 100, Sacramento, CA 95814.”  

In order to comply with the contract language, each MHP report must include, but is not 
limited to: 

• A description of the Contractor’s procedures for providing out-of-plan services; 

• Identification of person or persons (including job titles, addresses, and phone and fax 
numbers) who are responsible for coordinating the provision of EPSDT/TBS to any  
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child/youth who is placed out-of-county and any child/youth placed in the MHP’s 
county by another county; 

• A list of EPSDT/TBS providers with whom the MHP contracts or has an agreement to 
contract and a list of all the counties in which each of these providers is willing and 
able to provide EPSDT/TBS;  

• A boilerplate copy of any existing standard contract used for provision of EPSDT/TBS 
out-of-county services; 

• A boilerplate copy of any existing MHP’s standard Memorandum of Understanding 
(MOU) or other agreements, e.g. Letter of Intent, between the MHP and other 
counties, or between the MHP and other agencies, for delivery of EPSDT/TBS to 
children/youth placed out-of-county; and 

• Any other information the MHP feels is relevant to ensuring access to EPSDT/TBS to 
children/youth placed out-of-county. 

DMH recognizes the challenges inherent in developing and implementing procedures for 
providing EPSDT mental health services to children/youth placed out-of-county and is aware 
that some MHPs may need technical assistance in overcoming these challenges.  DMH’s 
County Operations liaisons are available and dedicated to providing assistance to MHPs in 
developing and implementing appropriate plans for out-of-county service provision.  If you 
have difficulty establishing any element of these reporting requirements by October 1, 2005, 
you should immediately contact your DMH County Operations liaison (see Enclosure) for 
assistance. 

Beginning in fiscal year 2006/07, MHPs must annually submit with each contract renewal: 

• Any change in personnel who are responsible for coordinating the provision of 
EPSDT/TBS for any child/youth who is placed out-of-county and any child/youth 
placed in the MHP’s county by another county; 

• Changes, additions or reductions of MHP contracts, MOUs or Letters of Intent with 
other MHPs or other agencies with whom the MHP has agreements that affect the 
provision of EPSDT/TBS for children/youth placed out-of-county.  

MHPs are also reminded of the following: 

• MHPs must participate in the interagency placement committee for placement of any 
child/youth with serious emotional disturbances in a group home program at rate 
classification level (RCL) 13 or 14 as required under Section 4096 of the W&I Code 
and complete a TBS certification form documenting that TBS was considered as an  
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alternate to placement and the reason TBS will not prevent the placement.  Please 
see DMH Letter No.: 01-03;   

• MHPs must complete a TBS certification form documenting that TBS was considered 
as an alternate to placement and the reason TBS will not prevent the placement if the 
MHP is involved in the placement for a group home at RCL 12;  

• MHPs must participate in regularly scheduled placement review or discharge 
planning meetings for any EPSDT eligible child/youth who is a patient at Metropolitan 
or Napa State Hospitals and complete a TBS certification form if it is determined that 
TBS in combination with other EPSDT services would not allow the child/youth to 
return to a lower level of care; 

• MHPs are responsible for notifying DMH as soon as there is a change in county 
services or providers that affects 25 percent or more of the Contractor’s beneficiaries 
who are receiving services from the contractor;  

• TBS may be used when the child/youth needs additional support to transition to a 
lower level of residential placement.  DMH Letter No.: 99-03 states “It is highly likely 
in the clinical judgment of the mental health provider that without the additional short-
term support of therapeutic behavioral services that:  Although the child/youth may 
be stable in the current placement, a change in behavior and symptoms are expected 
and therapeutic behavioral services are needed to stabilize the child/youth in the new 
environment.”     

• TBS may be continued even after a child/youth has met the behavioral goals in his or 
her TBS plan when TBS is still medically necessary to stabilize their behavior and 
reduce the risk of regression.  Please see DMH Letter No.: 04-12.   

DMH is committed to working with you and other individuals from state, county and 
stakeholder groups to find solutions to problems affecting the provision of adequate and 
appropriate EPSDT/TBS services for all eligible children/youth.   
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If you have questions regarding this Information Notice, please contact Ms. Cynthia 
Rutledge, Staff Mental Health Specialist, Medi-Cal Policy and Support, DMH, by phone at 
(916) 654-5722 or email at: Cynthia.Rutledge@dmh.ca.gov

Sincerely, 

  Original signed by:   
  Robert Garcia 
    for 

STEPHEN W. MAYBERG, Ph.D. 
Director 

Enclosure 

cc:  TBS Coordinators 
John Lessley, Chief, County Operations   
Mateo Munoz, Deputy Attorney General 
John Krause, Attorney, Department of Health Services 
Melinda Bird, Managing Attorney, Protection and Advocacy, Inc. 




