
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES
Centers for Medicare & Medicaid Services
7500 Security Boulevard, Mail Stop S2-26-12
Baltimore, Maryland 21244-1850

Center for Medicaid and CHIP Services
CENTER FOR MEDICAID & CHIP SERVICES

Disabled and Elderly Health Programs Group

CENTERS FOR MEDICARE & MEDICAID SERVICES

June 26,2012

Toby Douglas
Director, California Department ofHealth Care Services
P.O. Box 997413, MS 0000
Sacramento, CA 95899-7413

Dear Mr. Douglas:

I am responding to your request to approve California State Plan Amendment (SPA) 11-018 received in
the San Francisco Regional Office on September 29,2011. This proposed SPA would establish a
payment methodology for physician administered drugs equal to the Medicare Part B reimbursement
rate for drugs and biologicals. That reimbursement rate is defined under section 1847A ofthe Social
Security Act (the Act) as Average Sales Price (ASP) plus 6 percent. Under the proposed SPA, if a
Medicare Part B reimbursement rate is not available or published by CMS for a physician
administered drug, the reimbursement rate for physician administered drugs would be as follows:

• Ifbased on a National Drug Code (NDC), the NDC rate ofreimbursement shall be equal to
the pharmacy rate ofreimbursement, or

• Ifbased on a Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) code, the HCPCS
code rate ofreimbursement shall be equal to the volume-weighted average ofthe pharmacy
rate ofreimbursement for generically equivalent drugs.

Under the proposed SPA, “physician administered drug” means any legend, nonlegend drug, or
vaccine administered or dispensed to a beneficiary by a Medi-Cal provider other than a pharmacy
provider and billed to the department on a fee-for-service basis.

For purposes ofthe proposed SPA, “pharmacy rate” means the Estimated Acquisition Cost (EAC),
which is based on the lowest ofthe average wholesale price (AWP) minus seventeen percent, the
Maximum Allowable Ingredient Cost (MAIC); the federal upper limit ofreimbursement for listed
multiple source drugs (called “Federal Upper Limit”, or FUL), or the provider’s usual and customary
charge to the public. In accordance with the current State plan, the Department’s policy was to
reimburse providers for physician administered drugs at a rate ofAWP minus five percent.

While we review proposed SPAs to ensure their consistency with the relevant provisions ofthe Act, we
conducted our review ofyour submittal with particular attention to the statutory requirements at section
1902(a)(30)(A) ofthe Act (“Section 30(A)”). Section 30(A) ofthe Medicaid Act requires that State plans
contain “methods and procedures... to assure that payments are consistent with efficiency, economy, and
quality ofcare and are sufficient to enlist enough providers so that care and services are available under the
plan at least to the extent that such care and services are available to the general population in the
geographic area.” 42 U.S.C. § 1396a(a)(30)(A). As we explain in greater detail below, we find that the
State’s submission is consistent with the requirements ofthe Act, including those set forth in Section
(30)(A).
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States must submit information sufficient to allow CMS to determine whether a proposed amendment to a
State plan is consistent with the requirements ofsection 1902 ofthe Act. However, consistent with the
statutory text, CMS does not require a State to submit any particular type ofdata, such as provider cost
studies, to demonstrate compliance. See Proposed Rule, Dep’t ofHealth & Human Servs. Ctrs. For
Medicare & Medicaid Servs., 76 Fed. Reg. 26342,26344 (May 6,2011). Rather, as explained in more
detail in the May 6,2011 proposed rule, CMS believes that the appropriate focus ofSection (30)(A) is on
beneficiary access to quality care and services. CMS has followed this interpretation for many years when
reviewing proposed SPAs.1

This interpretation—which declines to adopt abright line rule requiring the submission ofprovider cost
studies—is consistent with the text ofSection 30(A) for several reasons. First, Section 30(A) does not
mention the submission ofany particular type ofdata or provider costs; the focus ofthe Section is instead
on the availability ofservices generally. Second, the Medicaid Act defines the “medical assistance”
provided under the Act to mean “payment ofpart or all ofthe cost” ofthe covered service. See 42 U.S.C.
§ 1396d(a) (emphasis added). Third, when Congress has intended to require states to base Medicaid
payment rates on the costs incurred in providing a particular service, it has said so expressly in the text of
the Act. For example, the now-repealed Boren Amendment to the Medicaid Act required states to make
payments based on rates that “are reasonable and adequate to meet the costs which must be incurred by
efficiently and economically operated facilities.” 42 U.S.C. § 1396a(a)(13)(A). By contrast, Section 30(A)
does not set forth any requirement that a state consider costs in making payments. Finally, CMS observes
that several federal courts ofappeals have interpreted Section 30(A) to give States flexibility in
demonstrating compliance with the provision’s access requirement and have held that provider costs need
not always be considered when evaluating a proposed SPA. See RiteAid ofPa., Inc. v. Houstoun, 171
F.3d 842, 853 (3d Cir. 1999); MethodistHosps., Inc. v. Sullivan, 91 F.3d 1026,1030 (7th Cir. 1996); Minn.
Homecare Ass ’n v. Gomez, 108 F.3d 917, 918 (8th Cir. 1997) (per curiam). These decisions suggest that
CMS’s interpretation ofSection 30(A) is a reasonable one. In this respect, CMS’s interpretation differs
from that first adopted by the Ninth Circuit in Orthopaedic Hosp. v. Belshe, 103 F.3d 1491,1496 (9th Cir.
1997), which established a bright line rule requiring a State to rely on “responsible cost studies, its own or
others’, that provide reliable data as a basis for its rate setting.”2

CMS’s interpretation does not, ofcourse, prevent states or CMS from considering provider costs. Indeed,
we recognize that for certain proposed SPAs, such as the SPA at issue here, provider cost information may
be useful to CMS as it evaluates proposed changes to payment methodologies. This is in part because,
under the authority ofSection (30)(A), the Secretary has issued regulations prescribing the state rate setting
procedures and requirements for covered outpatient drugs. Longstanding requirements in Federal
regulations, presently codified at 42 C.F.R. § 447.512, provide that payments for drugs are to be based on
ingredient costs ofthe drug (calculated based on estimated acquisition costs) and a reasonable dispensing
fee. When federal regulations expressly base payment rates for a particular service on costs, CMS believes
it is reasonable to consider costs as part ofthe SPA approval process.

1 See, e.g., Br. ofthe United States as Amicus Curiae, Douglas v. IndependentLiving Ctr., No. 09-958, at 9-10 (2010); Br. ofUnited States as Amicus Curiae, Belshe
v. Orthopaedic Hosp., 1997 WL33561790,at*6-*12(1997).
2 CMS also reserves the right to insist on cost studies to show compliance with Section 30(A) in certain limited circumstances- particularly when
considering a SPA that involves reimbursement rates that are substantially higher than the cost ofproviding services, thus implicating concerns about
efficiency and economy.



Page 3 - Toby Douglas

In addition, the State furnished documentation which CMS evaluated in the course ofits SPA review. In
particular, CMS relied on the following factors identified by the State as justification for the proposed
SPA’s compliance with Section (30)(A)’s access requirement:

• The Myers and Stauffer study provides that the Medicare reimbursement in the aggregate is 10.8
percent greater than the average acquisition cost ofproducts.

Section 14105.456 ofCalifornia’s Welfare & Institutions Code establishes reimbursement for physician
administered drugs to be set at the Medicare rate or the pharmacy rate ofreimbursement, but not lower
than the Medicare rate. DHCS’ rationale for using ASP plus 6 percent is based on the Medicare
reimbursement rate for Part B drugs and biologicals, which is a nationally accepted benchmark that is
sufficient to ensure beneficiary access. In situations where the Medicare rates are not available, the State
would calculate rates based on the “pharmacy rate,” which the State is not proposing to change. Although
the pharmacy rate has not previously been used for physician administered drugs, the State believes this
rate, which is used to pay pharmacies, is sufficient to ensure access.

Applying our interpretation ofSection (30)(A) to this proposed SPA, we believe that the Myers and
Stauffer study that the State has provided is sufficient to support its proposed payment change. Although
Section (30)(A) ofthe Act does not require States to base payment rates on the costs incurred by providers,
this payment proposal is designed to provide payment based on the Medicare payment rates for the
physician administered drugs utilizing ASP as defined in section 1847A(c) or pharmacy rates, where
Medicare rates are not available. We believe that using these rates, which are in excess ofprovider
acquisition costs, will ensure access consistent with the Section (30)(A).

We also conclude that the proposed SPA is consistent with the efficiency and economy requirements in
Section (30)(A) ofthe Act. We have generally considered a proposed payment rate as being inefficient or
uneconomical if it was substantially above the cost ofproviding covered services. See Pa. Pharmacists
Ass ’n v. Houstoun, 283 F.3d 531,537 (3d Cir. 2002) (“What sort ofpayments would make a program
inefficient and uneconomical? Payments that are too high.”). For this reason we do not believe that it is
appropriate for States to address potential access concerns by setting rates unreasonably high in relation to
costs—such rates would necessarily be neither efficient nor economical. Consistent with this view, HHS
has promulgated Upper Payment Limit (“UPL”) regulations that “place an upper limit on overall aggregate
payments” for certain types ofservices. 65 Fed. Reg. 60151-01. As these provisions reflect, we believe
that States must balance access concerns with efficiency and economy concerns. Applying our
interpretation ofthe statute to the proposed SPA at issue here, we believe that payment for physician
administered drugs based on the Medicare rate is both economical and efficient, as doing so ensures that
providers are not paid substantially in excess oftheir costs.

Furthermore, we conclude that that the proposed payment methodology is consistent with the quality of
care requirement in Section (30)(A) ofthe Act. CMS does not interpret Section (30)(A) ofthe Act as
requiring a State plan by itselfto ensure quality ofcare. As the text ofthe statute reflects, payments must
be “consistent” with quality ofcare, but they do not need to directly assure quality ofcare by themselves.
CMS therefore believes that Section 30(A) leaves room to rely on factors external to a State plan to ensure
quality ofcare. In this particular instance, for example, CMS relies on applicable statutes and regulations,
including those promulgated by the Food and Drug Administration, to ensure the quality ofcovered
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outpatient drugs provided through the Medicaid program CMS believes that it is reasonable to assume
that physician administered drugs will continue to meet FDA quality standards. But see Orthopaedic, 103
F.3d at 1497 (“The Department, itself,must satisfy the requirement that the payments themselves be
consistent with quality care.”).

Finally, the State’s September 1,2011, effective date is permissible under the Medicaid statute and our
regulations, as set forth in 42 C.F.R. § 430.20 and 42 C.F.R. § 447.256. Those regulations provide that a
State may implement amendments to its State plan prior to CMS approval. See Letter Br. ofthe United
States as Amicus Curiae, Douglas v. Independent Living Ctr., No. 09-958, at 7 (Nov. 11,2001).
Consistent with those provisions, a SPA that is approved may become effective as early as the first
day ofthe quarter in which the amendment is submitted; however, Federal Financial Participation is
not available until the SPA is approved. (We note that annual appropriations statutes make Federal
Financial Participation available as ofthe first day ofthe quarter in which a SPA is submitted.)3

Based on the foregoing, we believe the State has demonstrated that the proposed payments are consistent
with efficiency, economy, and quality ofcare and are sufficient to enlist enough providers so that care and
services are available under the plan at least to the extent that such care and services are available to the
general population in the geographic area.

Because we find that this amendment complies with all applicable requirements, we are pleased to inform
you that the California SPA 11-018 is approved, effective September 1,2011. A copy ofthe CMS-179
form, as well as the pages approved for incorporation into the California State Plan will be forwarded by
the San Francisco Regional Office. Ifyou have any questions regarding this approval, please contact
Angel Davis (410) 786-4693.

Sincerely,

/s/

Larry Reed
Director
Division ofPharmacy

cc: Harry Hendrix, California Department ofHealth Care Services
Teresa Miller, California Department ofHealth Care Services
GloriaNagle, ARA, DMCHO, San Francisco Regional Office
Kristin Dillon, San Francisco Regional Office

3 See, e.g., P.L. 110-161, Division G - Departments of Labor, Health and Human Services, and Education, and Related Agencies Appropriations Act,
2008, Title II - Department ofHealth and Human Services (H.R. 2764, Consolidated Appropriations Act, 2008)(“Payment under title XIX may be made
for any quarter with respect to a State plan or plan amendment in effect during such quarter, ifsubmitted in or prior to such quarter and approved in that
or any subsequent quarter.”).
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STATE PLAN UNDER TITLE XIX OF THE SOCIAL SECURITY ACT STATE: California

METHODS AND STANDARDS FOR ESTABLISHING PAYMENT RATES -
PRESCRIBED DRUGS

• “Physician-administered drug” means any legend, nonlegend

drug, or vaccine administered or dispensed to a beneficiary by a
Medi-Cal provider other than a pharmacy provider and billed to
the department on a fee-for-service basis.

• “Pharmacy rate” means the Estimated Acquisition Cost (EAC)

as defined in paragraph A.

TN No. 11-018
Supersedes
TN No. None

Approval Date Effective Date: September 1, 2011
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STATE PLAN UNDER TITLE XIX OF THE SOCIAL SECURITY ACT STATE: California

METHODS AND STANDARDS FOR ESTABLISHING PAYMENT RATES -
PRESCRIBED DRUGS

PAYMENT METHODOLOGY FOR PHYSICIAN ADMINISTERED DRUGS

The reimbursement rate for physician administered drugs shall be equal to the

Medicare Part B reimbursement rate for drugs and biologicals, when available for 

a particular product and published by CMS, as described in Section 1847A of the

Social Security Act and currently defined as Average Sales Price (ASP) plus 6%.

When a Medicare Part B reimbursement rate is not available or published by
CMS for a physician administered drug, the reimbursement rate will be

determined as follows:

i. If based on a National Drug Code (NDC), the NDC rate of reimbursement

shall be equal to the pharmacy rate of reimbursement, or

ii. If based on a Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS)

code, the HCPCS code rate of reimbursement shall be equal to the 
volume-weighted average of the pharmacy rate of reimbursement for

generically equivalent drugs.

Reimbursement for physician administered drugs shall be exempt from
legislatively mandated provider payment reductions.

TN No. 11-018

Supersedes
TN No. None

JUN 26 2012

Approval Date Effective Date: September 1, 2011




