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A recording of the Documentation Training can be accessed here: October 
Documentation Training (password is AqJP28P9) 

General Questions 

Q1.  Will the PowerPoint for this training be distributed to all attendees? 

A.  Yes. The PowerPoint presentation will be distributed to all attendees, along with 
the questions and answers from the October 7th training session. 

Q2.  How do stakeholders join the LEA Program listserv in order to receive e-
blasts? 

A.  Subscribe to the LEA Program listserv using this DHCS website link. 

Q3.  Where do I find the LEA Provider Manual?  

A.  The LEA Provider Manual is found on the LEA Program website at the following 
link: https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Paes/LEAProviderManual.aspx  

Q4. What does IDEA stand for?  

A.  IDEA stands for the Individuals with Disabilities Education Act and is a law that 
makes available a free appropriate public education to eligible children with 
disabilities throughout the nation and ensures special education and related services 
to those children. If a child qualifies for services under IDEA, an Individualized 
Education Plan (IEP) or an Individual Family Services Plan (IFSP) is developed to 
outline necessary services. 

Overview of Documentation Requirements 

Q5.  If we are not going to participate in retroactive billing for new services 
and/or practitioner types, how long do we need to keep the records? 

A.  Regardless of whether your LEA will participate in retroactive billing for new 
services/practitioners, all LEAs will need to resubmit the FY2015-16 through 2019-20 
cost reports. Records must be kept according to the timelines presented on slide 12. 

In addition, for record keeping purposes LEA providers should carefully review the 
full text of W&I Code, Chapter 7, commencing with Section 1400) and, in some 
cases, Chapter 8. Other record keeping requirements of the Medi-Cal program are 
found in the Provider Regulations section of Part 1 Medi-Cal provider manual. 

Q6.  For Occupational Therapy Assistants and Registered Associate Clinical 
Social Workers, what types of documentation for supervision must be kept? 

A.  State licensing boards have information on standards of supervision for 
practitioners by scope of practice. For occupational therapy, see Business and 
Professions Code, Sections 2570.2 and 2570.3, and California Code of Regulations, 
Section 4181(a)(1) for information on appropriate supervision of an occupational 
therapy assistant. For Registered Associate Clinical Social Workers, see the 
requirements set forth in 16 CCR § 1870.  

https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Pages/LEAProviderManual.aspx
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/IB5016B50E5FA11E2B0C296460BDDF877?viewType=FullText&amp;originationContext=documenttoc&amp;transitionType=DocumentItem&amp;contextData=%28sc.Default%29
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I5104B9936C7143AC87892789C9522179?viewType=FullText&amp;originationContext=documenttoc&amp;transitionType=CategoryPageItem&amp;contextData=(sc.Default)&amp;bhcp=1
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displayText.xhtml?lawCode=BPC&amp;division=2.&amp;title=&amp;part=&amp;chapter=5.6.&amp;article=
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Q7.  Please define the supervision requirements for a licensed psychologist, 
licensed marriage and family therapist, licensed clinical social worker or 
licensed educational psychologist that do not hold a Pupil Personnel Services 
(PPS) credential. 

A.  CDE has published guidance on this issue, including information regarding 
“supervision” for community-based staff: 
https://www.cde.ca.gov/sp/se/ac/reqsecuresrvcs.asp. As indicated in the CDE 
guidance, employed licensed practitioners without a PPS Credential must operate 
under the supervision and evaluation of someone with an Administrative Services 
Credential (may also be someone that holds a PPS Credential).   
 

Authorization Requirements 

Q8.  Does DHCS have a recommendation for obtaining parent/teacher referrals 
for mental health counseling services when providers are worried about 
confidentiality?  For example, when a student walks in for a service, there 
would be no parent/teacher/practitioner referral. 

A.  EPSDT provides coverage for screening and behavioral health services. If a 
student self-refers for mental health services, the assessment may be covered as a 
non-IEP/IFSP service through the EPSDT benefit. The practitioner that conducts the 
screening may act as the referring practitioner, noting the reasons the student came 
in for mental health counseling services. After the screening is conducted, if a need 
for on-going mental health treatment services is identified, a “Care Plan” must be 
developed in order for on-going treatment services to be billable to Medi-Cal. 
Q9. Where are outcomes, responses and interventions documented?   

A.  In general, practitioners will document progress toward meeting goals and 
appropriate necessary interventions in their progress notes or treatment logs. 

Q10.  If a student has an IEP, do they need another “care plan”? 

A.  No, for students with an IEP, the IEP will cover all related services and a 
separate care plan is not necessary.   

Q11.  On slide #26, the broad term “psychologists” is in the chart header. Can 
you explain how this relates to the specific types of psychologists? 

A.  Yes, only Licensed Clinical Psychologists may Order/Refer/Prescribe (ORP) for 
nursing - medication administration. However, Licensed Psychologists and Licensed 
Educational Psychologists may ORP for psych/counseling services. Post-training, a 
note was added to this slide to indicate these differences.   

Q12.  Do we have to stick with the prescribed number of counseling services 
written in the IEP, or can we exceed the minimum number of services when 
necessary? 

A.  Although an LEA may provide services in excess of what is noted in the IEP, they 
may only bill Med-Cal for minutes authorized in the IEP (or IFSP, or other care plan 
that denotes frequency and duration). 

https://app.equidox.co/document/ag1zfmVxdWlkb3gtYXBwcioLEghDdXN0b21lchiAgIDN38WrCAwLEghEb2N1bWVudBiAgJDsqIa9Cww/preview/2
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Q13. For referrals to counseling services from the school nurse, how flexible is 
the date of referral? For example, the request for referral may be dated after 
the services have started. 

A. LEAs should only bill for services provided on or after the referral date.   
 

Non-IDEA Population Requirements  

Q14. Is the parent required to sign the “care plan”?     

A. For LEA Program billing purposes, the parent is not required to sign the care 
plan. 

Q15. To send a copy of the Other Health Coverage (OHC) dated insurance 
claim along with the Medi-Cal claim, we must submit all OHC claims on paper 
forms? Is this correct? 

A.  Yes, as indicated in the LEA Provider Manual, section loc ed bil, if the OHC 
carrier denies a claim and the denial notice is valid, the notice may be submitted with 
Medi-Cal claims for one year from the date of the denial for that student and 
procedure. If no denial notice is received from the OHC carrier within 90 days of the 
provider’s billing date, the provider may bill Medi-Cal. However, a copy of the 
completed and dated insurance claim form must accompany the Medi-Cal claim. 
LEA must state “90 day response delay” on the billing claim form. 

Q16. Do physicians have to sign IEPs? 

A.  No, for Medi-Cal billing purposes there is not a requirement for a physician 
signature on an IEP. However, there may be instances where a physician will sign 
the IEP, such as cases where a physician attends an IEP meeting. Note that 
documentation in the student’s file must include the physician’s orders. 

Q17. How do we know if a student has OHC?     

A.  Most LEAs use the Medi-Cal data tape match to check Medi-Cal student 
eligibility. When the results are returned to the LEA, if a student has Other Health 
Coverage, the insurance carrier will be identified in the output file. Additional 
information about eligibility verification and ways to verify eligibility is available in the 
Local Educational Agency (LEA) Eligible Students section of the provider manual. 

Q18. On Slide 40 - Can we submit those services that were previously denied 
because the maximum of 24 services had been met and these claims weren't 
paid? And can we go all the way back to the 2015-16 school year for these 
services and submit them now?     

A.  With the approval of SPA 15-021, the LEA Program expanded the covered 
population to include students with services outside of an IEP or IFSP. Once the paid 
claims processing system edits are completed to allow for historical billing, LEAs 
may go back and bill for services for the non-IEP/IFSP student population back to 
July 1, 2015. LEAs may only bill for non-IEP services that meet the LEA Program 
billing requirements. The DHCS May 2020 training (section 5, retroactive billing for 
services) provides more information on retroactive billing.   

https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/ACLSS/LEA%20BOP/Training%20and%20Webinars/May142020SPA15-021ImplementationTrainingSlides.pdf
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Q19. During the Public Health Emergency, parents are signing IEPs 
electronically. Is this satisfactory or do we have to obtain a ‘wet’ signature? 

A.  The LEA Program is being flexible during the Public Health Emergency and will 
permit electronic signatures for Medi-Cal billing purposes. CDE signature 
requirements for IEPs may differ, however, so please check with CDE to ensure your 
LEA is meeting their requirements, as well.  

 

Other Documentation Requirements  

Q20.  Regarding assistance with Activities of Daily Living (ADLs), what is 
billable?   

A.  The new services training, presented by DHCS in March 2020, provides several 
slides detailing ADL services. See slides 44 to 49 of this training for more information 
on ADL assistance services.   

Q21.  What is a Code 2A moment?  

A.  Under the RMTS process, Time Survey Participants (TSPs) respond to moments 
and those responses are used to code the moment to an appropriate category. A 
Code 2A moment is one that would be considered a billable activity under the LEA 
Program. 

Q22. If a moment is coded to Code 2A, is it correct to say that the LEA should 
be able to document that minute in question as a billable covered service?   

A.  Yes, if your LEA has any moments coded to Code 2A in a quarter, the LEA 
should be prepared to document that the moment was related to a covered direct 
medical service. The service did not need to be billed to Medi-Cal, but your LEA 
should be able to be substantiate the moment in the event of federal or State 
audit/review. Slides 47 through 50 of the October 2020 Documentation training 
provide more detail on this policy.   

Q23. For Code 2A responses, who retains the supporting documentation? 
Local LEA or MAA Coordinators or the Direct Service Staff? Will a software 
platform suffice? 

A.  DHCS suggests that the Coordinators maintain an audit file housing 
documentation of Code 2A moments. This will allow LEAs to have quarterly 
documentation maintained in one location and protect the LEA if the direct service 
practitioner leaves the LEA and is not employed by the LEA during a subsequent 
audit and/or review. Documentation may be maintained electronically as long as 
there is an audit trail to the supporting documents.   

Q24.  We have been told the referral for services can include a statement in the 
IEP indicating a continued need and the provider needs to sign IEP. Is this 
adequate? 

A.  Although a referral is less formal than a prescription, it must meet certain 
documentation standards (i.e., student name, date, reason for referral, name and 

https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/ACLSS/LEA%20BOP/Training%20and%20Webinars/Mar52020NewServicesTrainingSlides.pdf
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signature of practitioner).  The practitioner should not just indicate “continued need” 
for services in an IEP without providing the reason for the referral. Practitioners are 
expected to meet professional standard of practice requirements when prescribing, 
referring or recommending treatment services.   

Q25. Will we be able to retroactively bill for Targeted Case Management (TCM) 
services? 

A.  TCM services pursuant to an IEP or IFSP will be billable back to July 1, 2015 
once the paid claims processing system is configured and able to accept historical 
claims. DHCS presented a TCM Services training on September 3, 2020 that 
provides additional detail on billing for historical TCM services. 

Q26. What documentation is needed for multiple ADL sessions being provided 
to a student on a daily basis? For example, a student is seen daily for 
transferring, feeding assistance or toileting. How should this day be 
documented? 

A.  ADL services provided by Trained Health Care Aides will be billable in 15-minute 
increments, with a minimum service time of seven minutes required to bill one unit of 
service. Each billing increment must be documented with supporting information 
related to covered LEA Program services, including stop and start time related to the 
service. If the same procedure code and modifier combination is billed on more than 
one line of a claim or on different claim forms for the same date of service, it will 
appear that the procedure was billed twice in error. To avoid duplicate billing errors, 
providers should complete one claim for multiple sessions, entering the number of 
sessions that meet the billing requirements in the Service Units field on the claim 
(Box 46) and the time of each session in the Remarks field of the claim (Box 80). 
Note that DHCS will inform stakeholders when the claims processing system is able 
to accept historical ADL assistance service claims (and all other new services and or 
practitioner types).  

Q27. Slide #44, item #4: In FY 2015/16, we did not bill for any non-IEP services.  
Can we bill for these now?   

A.  Once DHCS informs LEAs that the claims processing system is able to accept 
historical claims, your LEA may bill for non-IEP services that meet LEA Program 
requirements, back to SPA 15-021’s effective date of July 1, 2015. Please see the 
May 2020 SPA Implementation Training for more information on retroactive billing 
requirements. Also, note that for services provided to non-IEP students with other 
health coverage, the LEA must have billed the other health coverage before billing 
Medi-Cal. 

Common Audit Findings  

Q28. What happens when a student moves to a different district and the 
electronic file is sent to the new district? There would be no electronic file for 
documentation at that point. 

A.  If a student leaves your LEA, you must maintain documentation of services billed 
through the LEA Program in accordance with the LEA Program document retention 
timelines. Refer to the LEA Provider Manual, section loc ed a prov for more details 

https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/ACLSS/LEA%20BOP/Training%20and%20Webinars/Sep3TCMTrainingSlides.pdf
https://www.dhcs.ca.gov/provgovpart/Documents/ACLSS/LEA%20BOP/Training%20and%20Webinars/May142020SPA15-021ImplementationTrainingSlides.pdf
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on document retention. Also, please note that document retention timelines related 
to services provided on or after July 1, 2015 have been extended to three years 
after the amended cost report has been submitted to DHCS (not three years 
from when the initial CRCS was submitted). Please see the amended cost report 
submission timelines on slide number 12 of the October 2020 Documentation 
Training.   
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