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A recording of the September 3, 2020 Targeted Case Management (TCM) Training can 
be accessed here: September TCM Training (password is kTVbmep3) 

 

 

General Questions 

Q1.  Will the PowerPoint for this training be distributed to all attendees? 

A.  Yes. The PowerPoint presentation will be distributed to all attendees, along with these 
questions and answers from the September 3, 2020 TCM Training. 

Q2.  How do stakeholders join the LEA Program listserv in order to receive e-blasts? 

A.  Subscribe to the LEA Program listserv using this DHCS website link. 

Q3.  Will this training be provided again or to vendors? 

A.  The September 3, 2020 TCM Training was available for all stakeholders, including 
vendors. A recording of the training can be accessed here: September TCM Training 
(password is kTVbmep3). 

Q4.  Can DHCS provide additional guidance on the PAVE enrollment process for 
contracted practitioners? 

A.  DHCS will be providing additional guidance on the enrollment process in an upcoming  
e-blast and Policy and Procedure Letter. 

 

TCM Overview 

Q5.  Slide #9: Are TCM services billable for general education students? 

A.  No. The current State Plan (amended through State Plan Amendment 15-021) limits 
TCM services to IDEA students. TCM services are currently billable if TCM is included in a 
student’s IEP or IFSP. SPA 16-001, currently under review by CMS, will expand the TCM 
services population to include general education students, and will include additional TCM 
practitioners – Occupational Therapists, Physical Therapists, and Speech-Language 
Pathologists. DHCS will notify all stakeholders when SPA 16-001 is approved by CMS. 

Q6.  Slide #9: Where should TCM be included in the IEP/IFSP? 

A.  The IEP/IFSP is a dynamic document, and there is no standard across all LEAs in the 
Program. Although no specific page is required, DHCS recommends any TCM services that 
will be provided and rendered be clearly identified in the IEP/IFSP. In addition, it is important 
to identify duration and frequency of related services in the IEP/IFSP. DHCS does not dictate 
how or where TCM is added to the IEP/IFSP, but TCM services must be included in the 
IEP/IFSP if the LEA intends to bill Medi-Cal for TCM services. A TCM Service Plan is also 
required, as indicated in the training slides. 

Q7.  Slide #9: What language should LEAs use to identify TCM? 

A.  DHCS recommends using language that is easily identifiable and recognizable such as 
“Case Management” or “TCM.” 

 

https://dhcs.webex.com/dhcs/lsr.php?RCID=c4cdb5c4dd8a481895f5a40dafa84a51
http://apps.dhcs.ca.gov/listsubscribe/default.aspx?list=DHCSLEA
https://dhcs.webex.com/dhcs/lsr.php?RCID=c4cdb5c4dd8a481895f5a40dafa84a51
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TCM Billing Scenarios 

Q8.  Slide #18: How is TCM billable through the SMAA Program if TCM activities are 
identified as an extension of a direct medical service? 

A.  Because TCM services can look identical across both school-based programs, LEAs will 
need to choose which school-based program they will use to bill for TCM services. Section 2 
of the training includes slides with three options for each LEA to consider, based on their mix 
of services provided to students. 

Q9.  Slide #19: To clarify, a TSP in Pool 1 who is certified as a TCM practitioner cannot 
receive reimbursement from other codes in the SMAA Program, even if a moment is 
not related to a “TCM” activity? 

A.  You are correct. Any TSP who is a certified TCM practitioner under the LEA Program will 
forfeit all SMAA Program reimbursement. 

Q10.  Slide #22: What will the process look like to determine certified TCM TSPs and 
non-TCM TSPs?  

A.  Certified TCM TSPs will be flagged in the RMTS system software platforms based on the 
information contained on the TCM Certification Form, which must be completed prior to the 
start of each quarter for LEAs that intend to bill the LEA Program for TCM services. TSPs 
will be flagged in the system as TCM TSPs so that central coding staff will be able to 
differentiate between certified TCM TSPs and non-TCM TSPs.  

 

PPL Review – TCM PPL #20-033 

Q11.  Slide #32: Is there a list of practitioners DHCS considers “Program Specialists” 
for TCM billing? 

A.  There is no specific list of job titles; however, there are specific requirements that must 
be met by the Program Specialist. DHCS does not consider special education teachers to be 
appropriate to include on the TSP list as a “program specialist” since a teacher’s primary job 
function is not to provide medical services. 

Q12.  Slide #33: Do practitioners need to have a PPS credential to bill for TCM 
services? 

A.  No. A Pupil Personnel Services (PPS) credential is not required to bill for TCM services. 

Q13.  Slide #33: Is any case management training that is approved by the LEA 
acceptable to meet the requirement for an agency-approved training course? 

A.  DHCS will leave it up to the LEA to determine what will be included in training courses.  
However, at a minimum, the LEAs should cover the requirements that must be met in order 
to bill TCM under the LEA Program.  

Q14.  Slide #33: Is the agency-approved case management training still required for 
retroactively billed claims or is the requirement waived since there was no prior 
guidance provided? 

A.  The requirement for an agency-approved case management training was in place when 
TCM services were a billable LEA Program service, prior to July 1, 2015. Since DHCS knew 
that TCM was only being suspended and they planned to bring the service back as a billable 
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LEA Program service once CMS approved SPA 15-021, the Department retained the TCM 
services section of the LEA Provider Manual over the suspension period. By doing so, LEAs 
would be aware of requirements to bill TCM services, once billing was allowed to 
commence. The requirement that LEAs provide training to their TCM providers will not be 
waived for retroactively billed claims. 

Q15.  Slide #35: Will the deadline for submitting retroactive claims be 6/30/2021 or will 
LEAs have a 12-month retroactive claiming window? 

A.  DHCS will notify stakeholders when the retroactive claiming period will begin. DHCS is 
currently working to determine the timeline, which is expected to be 12-months. 

Q16.  Slide #36: For TCM services that were billed and denied back to July 1, 2015, will 
an Erroneous Payment Correction (EPC) be processed or do these claims need to be 
resubmitted? 

A.  An EPC will not be processed for TCM claims back to July 1, 2015. All claims will need to 
be resubmitted through the Fiscal Intermediary if the LEA chooses to participate in 
retroactive claiming. 

Q17.  Slide #40: Is the TCM Certification Form available now? Where can LEAs find it? 

A.  The TCM PPL #20-033 and Certification Form was sent to all stakeholders via e-blast on 
August 25, 2020. The PPL and Certification Form has also been posted to the LEA Program 
PPL webpage. 

Q18.  Slide #41: Does the TCM Certification Form need to be submitted quarterly? 

A.  The TCM Certification Form does not need to be submitted to DHCS. Forms are retained 
by the LEA for audit purposes. However, LEAs that complete the TCM Certification Form 
must let their LEC/LGA representative know which TSPs they intend to bill TCM services so 
that those TSPs can be flagged in the RMTS software system.  

Q19.  Slide #41: In what format should LEAs provide their list of TCM practitioners to 
their LEC or LGA? 

A.  The Department recommends sending the TCM Certification Form itself to the LEC or 
LGA. If additional lines are needed, the last page of the TCM Certification Form can be 
duplicated to extend the Form. 

https://www.dhcs.ca.gov/formsandpubs/Pages/LEA_BOP_PPLs.aspx
https://www.dhcs.ca.gov/formsandpubs/Pages/LEA_BOP_PPLs.aspx
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