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SUBJECT:  The Telephone Consumer Protection Act Requirements During the 
Continuous Coverage Unwinding Period 
 
The purpose of this Medi-Cal Eligibility Division Information Letter (MEDIL) is to provide 
updated guidance regarding the Telephone Consumer Protection Act (TCPA) during the 
continuous coverage unwinding period.  
 
Background: The TCPA generally requires a person to obtain express consent prior to 
initiating a call or text with an autodialer and/or using an artificial or prerecorded voice 
message absent an emergency purpose. (47 U.S.C. § 227.)  
 
The Department of Health and Human Services (HHS) sought an opinion from the 
Federal Communications Commission (FCC) whether certain text messages and 
automated, pre-recorded telephone calls are permissible under the TCPA. Specifically, 
HHS requested the FCC clarify its understanding of how the TCPA relates to Medi-Cal 
and Children’s Health Insurance Program (CHIP) contractors, such as local county 
offices, call centers, enrollment brokers, and managed care plans. HHS expressed 
concern that the potential for TCPA liability would prevent the important calls needed to 
remind beneficiaries to update their contact information, return renewal forms and/or 
follow-up with enrollment requirements during the continuous coverage unwinding 
period and beyond. 
 
Updated FCC Declaratory Ruling 
On January 23, 2023, FCC Declaratory Ruling DA 23-62 confirmed that the TCPA’s 
restrictions do not apply to calls placed by federal or state governments or their 
employees in the conduct of official business. The declaratory ruling noted federal and 
state governmental agencies are permitted to communicate with individuals via 
automated calls, text messages or prerecorded voice messages with individuals about 
health care program eligibility and redeterminations without the prior express consent of 
the called party.  
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While TCPA does not apply to automated and pre-recorded calls made by federal and 
state governments, the TCPA does apply to calls and texts made by contracted entities 
(e.g., local county offices and managed care plans) and prior express consent is 
required. 
 
Prior Express Consent  
The declaratory ruling clarified that an individual, who provides their telephone number 
on an application for governmental health care benefits, has given prior express 
consent to be called or texted at that number with information closely related to the 
application purpose. For example, Medi-Cal enrollees may receive automated calls 
and/or text messages to: 

• Encourage beneficiaries to complete their annual renewal packet  
• Remind the beneficiary to return required documents when the annual renewal 

packet is not received  
• Explain how enrollees can enroll in another health care option when they are no 

longer eligible for Medi-Cal  

 
Exemptions 
Communication via email, direct mail, or a live operator is not subject to TCPA 
requirements. 
 
Advertising and Telemarketing Requires Prior Written Consent 
Calls or texts that contain advertising or telemarketing requires written consent from the 
called party. Counties must obtain written consent prior to making an autodialed or 
prerecorded call or sending an automated text that relates to advertising or 
telemarketing. 
 
Revocations 
A called party can revoke prior consent at any time using any reasonable method, 
including verbally or in writing. If a Medi-Cal enrollee revokes consent, no additional 
auto-dialed or pre-recorder calls or text messages can be sent and the “opt-out” request 
must be logged on the case record or file. 
 
Reassigned Telephone Numbers 
Calls made to telephone numbers provided by the called party may be subject to TCPA 
liability if the number has been reassigned from the person who provided consent. It is 
critical to ensure that Medi-Cal beneficiaries’ contact information is up-to-date and 
counties are encouraged to use the Reassigned Numbers Database 
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(www.Reassigned.us) to verify whether a telephone number has been reassigned to 
another individual.  
 
If you have any questions or require additional information, please contact Janis Kimball 
at (916) 345-8060 or by email at Janis.Kimball@dhcs.ca.gov.  
 
Original Signed By 
 
Yingjia Huang 
Assistant Deputy Director 
Health Care Benefits and Eligibility 
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