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TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS    Letter No.:  13-15 
  ALL COUNTY WELFARE ADMINISTRATIVE OFFICERS 
  ALL COUNTY MEDI-CAL PROGRAM SPECIALISTS/LIAISONS 
  ALL COUNTY HEALTH EXECUTIVES 
  ALL COUNTY MENTAL HEALTH DIRECTORS 
  ALL COUNTY MEDS LIAISONS 
 
 
SUBJECT: FOLLOW-UP QUESTIONS AND ANSWERS TO ALL COUNTY WELFARE 

DIRECTORS LETTER (ACWDL) NO: 13-03, SCREENING OF CHILD 
APPLICANTS IN THE AGE GROUP 6-18 FOR POTENTIAL NO-COST 
MEDI-CAL ELIGIBILITY UNDER SECTION 1931(b) BEFORE ENROLLING 
THEM INTO HEALTHY FAMILIES.  
(Maternal and Child Health Access (MCHA) v California Department of 
Health Care Services (DHCS) and Managed Risk Medical Insurance Board 
(MRMIB)) 

 
PURPOSE AND BACKGROUND: 
 
The purpose of this ACWDL is to respond to questions submitted by the counties to the 
Department of Health Care Services (DHCS) after the release of ACWDL13-03.  ACWDL 
13-03 informed counties regarding the implementation of Medi-Cal Section 1931(b) 
program screening processes at the Healthy Families Program (HFP) per the July 10, 
2012, San Francisco Superior Court Order Enforcing Writ in the case of MCHA vs. DHCS 
and MRMIB.   
 
Note: All new applications received at Single Point of Entry (SPE)are forwarded to the 
County Welfare Departments (CWD) as of January 1, 2013, for a full Medi-Cal eligibility 
determination.  The new Section 1931(b) screening process systems changes are not 
used with new applications received at the SPE. The screening process is used with the 
HFP Premium Re-evaluation and HFP Annual Eligibility Review forms (AER). Therefore, 
counties will receive the new Section 1931(b) screening only for HFP Premium Re-
evaluation and HFP AER forms.  
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QUESTIONS AND ANSWERS: 
 
Q 1.  What do the counties need to do with the HFP Premium Re-evaluation forms being 
sent to them by HFP as a result of outreach notices that were being sent to families 
currently enrolled in HFP?    
 
A 1.  HFP sent outreach notices to families with a 6-18 year old who had applied between 
December 2010 and December 2012 when the child would have met the Section 1931(b) 
screening criteria (one income disregard indicator and one deprivation indicator).   
Counties will process the Premium Reevaluation forms in the same manner as is 
described in the Medi-Cal Eligibility Procedure Manual, Article 4, Section 4X-Single Point 
of Entry Processing and Referrals to/from the Healthy Families Program, IV. HFP 
ACTIONS, H. Premium Re-evaluation Form which reads:   
 

At any time of the year, a member may ask for a Premium Re-evaluation Form in 
order to request HFP to reevaluate the monthly premium. This form must be 
accompanied by proof of income and deductions. If the HFP determines that one or 
more of the children are potentially eligible for no-cost Medi-Cal and the family 
authorized the application to be sent to Medi-Cal, the Premium Re-evaluation, the 
last application or Annual Eligibility Review (AER) form received and all current 
supporting documents will be forwarded, under cover of a transmittal, to the County 
Welfare Department (CWD) of residence. The children who have been on HFP will 
be bridged for two months in order to allow the CWD adequate time to make an 
eligibility determination.  
 

Note:  ACWDL 08-18 eliminated the Bridging Program and replaced it with Presumptive 
Eligibility (PE) (aid code 5E) which the children will be provided if they meet the same 
requirements as for the Accelerated Enrollment (AE) program.  ACWDL 08-18 states: 
     

• Medi-Cal eligibility under 5E will continue until a Medi-Cal determination has 
been completed.  

• Transmittals for the HFP to Medi-Cal PE cases will include a PE start date and 
will be populated in the “AE Start Date” column, which will be the first of the 
month following HF disenrollment.  

• The Medi-Cal application date will be the PE start date.  
 
Also, the children referred to Medi-Cal with the Premium Re-evaluation forms are being 
discontinued from the HFP at the end of the month that the form is forwarded to the county 
and cannot be re-enrolled to the HFP if found ineligible to the Section 1931(b) program.  
This is because, effective January 1, 2013, HFP no longer enrolls new applicants and the 
transition of HFP children to Medi-Cal is underway since that date.  Therefore, the county 
must evaluate the children for all other Medi-Cal programs, including the new Optional 
Targeted Low Income Children Program (OTLICP), using the hierarchy of programs.    
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Q 2.  What is the process for HFP children whose families respond to the outreach notices 
they were sent in December that stated they might qualify for no-cost Medi-Cal even 
before their HFP transition date? 
 
A 2.  When the family submits the Premium Re-evaluation form with current income 
documentation along with authorization (by signing on line 8 of the Premium Re-evaluation 
form) and if they meet the 1931(b) screening criteria, the form will be forwarded to the 
county.  HFP coverage will cease at the end of the month that the form is forwarded and 
PE will start at that time if they meet the requirements.  See also Q 1. 
 
Q 3.  What information should the HFP be including with the Premium Re-evaluation form 
when HFP sends it to the county? 
 
A 3.  The HFP should be including income documentation and either the most recent 
application or AER for the child when it forwards the Premium Re-evaluation Form to the 
county for an eligibility determination.  These directions can also be found on the DHCS 
website under the SPE Applications and Forms Guide-Maximus or at:  
http://www.dhcs.ca.gov/services/Documents/SPE%20Applications%20and%20Forms%20
Guide.pdf 
 
Q 4.  When is the HFP aid code (9H) switched off for children being referred to Medi-Cal 
from HFP at AER?  Is it at the time of their HFP AER because they appeared Medi-Cal 
eligible due to the new 1931(b) screening processes?   
 
A 4.  The HFP aid code is switched off on the last day of the child’s HFP anniversary 
month.  There are situations where counties will receive these Section 1931(b) HFP AER 
referrals 45 days or more before the case will be discontinued from HFP.  During this time, 
the child will still have 9H eligibility.  The reason the county may receive these referrals 
while the child is still enrolled in HFP is that HFP sends out AER packets 60-75 days in 
advance of the child’s AER due date.  If the parent submits the AER early, HFP finishes 
the determination and if the case screens for the Section 1931(b), it is sent immediately to 
the county; however, the child’s HFP eligibility (9H) still continues until the last day of the 
child’s HFP anniversary month and PE still does not begin until the first day of the month 
following HFP disenrollment.  Therefore, the PE aid code 5E could begin two months from 
the date the county receives the HFP AER form.  Please refer to the CWD Transmittal 
Form AE Start Date field to see when the 9H will end and the PE under aid code 5E will 
begin.   
 
HFP screens for 1931(b) HFP Ends: PE Starts: 
Premium Reevaluation form 
sent to county   
(Q&A 1&2) 

The last day of the month 
the form is submitted to the 
county 

The first day of the following 
month 

AER form sent to county  
(Q&A 4) 

At the end of the AER 
anniversary month 

The first day of the following 
month 

http://www.dhcs.ca.gov/services/Documents/SPE%20Applications%20and%20Forms%20Guide.pdf
http://www.dhcs.ca.gov/services/Documents/SPE%20Applications%20and%20Forms%20Guide.pdf
http://www.dhcs.ca.gov/services/Documents/SPE%20Applications%20and%20Forms%20Guide.pdf
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Q 5.  What is the date of application for an HFP AER referred to the county if the child is 
still aided under the 9H aid code?   
 
A 5.  Per ACWDL 08-18, transmittals for the HFP to Medi-Cal PE cases will include a PE start 
date and will be populated in the “AE Start Date” column, which will be the first of the month 
following HFP disenrollment.  The Medi-Cal application date will be the PE start date.  
  
Q 6.  If a county works the 9H HFP case before the switch into aid code 5E is processed 
by Medi-Cal Eligibility Data System (MEDS) and the case moves into a regular Medi-Cal 
aid code, will this automatically discontinue 9H? 
 
A 6.  No. The 9H aid code will remain until the child’s HFP anniversary date unless the 
parent does not pay premiums or provides a written request to HFP to be discontinued.   
 
Q 7.  If the county determines Medi-Cal eligibility for a child in a 9H HFP aid code before 
the HFP AER date, will the pending MEDS transaction for 5E be overridden or will it 
process and move the child back into aid code 5E?  
 
A 7.   No, the regular Medi-Cal aid code will not be overridden by 5E.  Aid code 5E is a PE 
aid code that cannot be assigned to a child with active Medi-Cal eligibility.  MEDS will only 
accept a PE transaction for the current month or the first prior MEDS month of eligibility.           
 
Q 8.  Would there be double premiums if a child is still in aid code 9H and subsequently 
enrolled in OTLICP H3 or H5 aid code with a premium for the same month?     
 
A 8.  DHCS has been working with the administrative vendor in order to prevent the double 
billing of premiums.  If a child is still shown as active in HFP in the administrative vendor’s 
system, they will bill for HFP.  Otherwise, they will bill for Medi-Cal.   
 
Q 9.  What should counties do if they do not receive needed information with the Premium 
Re-evaluation or AER Forms?  
 
 A 9.  Counties should contact the SPE County Liaisons for assistance.  The county 
contact number is: (916) 673-4602 or via e-mail at SPELiaisons@maximus.com.  
 
Q 10.  Are the criteria being used in the 1931(b) screen being improperly applied, resulting 
in ineligible children being referred in large numbers to counties? 
 
A 10.  DHCS reviewed the screening criteria and participated with MRMIB in the 1931(b) 
system testing which found it to be functioning correctly.   
 
Note: Due to transition, no changes were made to SPE system logic, but the 1931(b) 
system changes were made to the HFP system to process the HFP Premium  
Re-evaluation and AER forms. 

mailto:SPELiaisons@maximus.com
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Q 11.  What is the process for the later-phase transitioning HFP children who meet the 
screening criteria for the 1931(b) when their AERs are returned to HFP?  
 
A 11.  If the HFP AER for a non-transitioned child meets the new screening criteria for 
1931(b), the AER will be forwarded to the county.  HFP coverage will cease at the end of 
the anniversary month and PE will start at that time if they meet the requirements.  See 
also Q 1.    
 
If you have any questions, please contact Ms. Christine Wajda at (916) 327-0422 or by 
email at Christine.Wajda@dhcs.ca.gov.  
 
Original Signed By 
 
Tara Naisbitt, Chief 
Medi-Cal Eligibility Division 
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