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MFBU REGULATION REVISION

Below are some questions and answers pertaining to the MFBU regulation revisions
which became effective February 7, 1981. These are questions received from var­
ious counties on policy issues which were not addressed at the training sessions
nor in Medi-Cal Letter No. 80-44.

Question 1: If an 18 to 21 year old is living with a relative other than a
parent, must that relative complete the Statement of Facts for the
18 to 21 year old?

Revised Title 22, Section 50030 includes under the definition ofResponse:
"child" a person who is 18 to 21 years of age and is living with
a caretaker relative. Section 50085 defines a caretaker relative
as "a relative who provides care and supervision to a child."
Therefore, if based upon the statements of the 18 to 21 year old
and/or the relative, it is determined that no care and supervision
is being provided, the 18 to 21 year old meets the definition of
an adult and would complete the Statement of Facts. If care and
supervision is being provided then the relative would complete
the Statement of Facts.

For persons between ages 14 and 18 who are living with a relative,
it is to be presumed that the relative provides care and supervi­
sion. Therefore, the relative should be requested to complete the
Statement of Facts for the child. If the relative refuses to accent
responsibility, the child can complete the Statement of Facts in
accordance with Section 50163 (a)(1). An attempt to contact the
child's parents is not necessary.

Question 2: When an unmarried minor parent living with his/her parent(s) is a
student and has earnings, are the earnings exempt for the MFBU
which includes his/her child(ren)?

Since by definition the unmarried minor parent is a child, his/Response:
her earnings are exempt for both MFBUs providing the conditions
of Section 50543 are met. If the unmarried minor parent is not 
living with his/her parent(s), and therefore does not meet the
definition of a child, the exemption is not applicable.

Question 3: What income of the unmarried minor parent living with his/her
parent(s) is considered in the share-of-cost determination for
the MFBU which includes his/her child(ren)?
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Response: All income produced or actually received by the unmarried minor
parent, such as nonexempt earnings, UIB, DIB, etc. is considered.
Additionally any income received by the parent(s) on behalf of the
unmarried minor parent is considered to the extent it is made availa­
ble to him/her in accordance with CAC, Title 22, Sections 50513 and
5O515. For example, the parent is payee for $100 OASDI or child
support received for the unmarried minor parent. The parent gives
the unmarried minor parent $75 from the check each month. Only the
$75 would be considered in the share-of-cost determination for the
MFBU which includes the unmarried minor parent’s child(ren).

All of the income received by or on behalf of the unmarried minor
parent would, of course, be considered in the share-of-cost deter­
mination which includes the unmarried minor parent and his/her
parent(s).

Question 4: Under what circumstances is child support an allowable income de­
duction?

In accordance with new Section 50554 child support paid by a member
of the MFBU is an allowable deduction when:

Response: 

1. The child support is paid under a court order or through an
arrangement with the District attorney;

2. The child support is paid by an AFDC-MN or MI person or by an
ineligible member of the MFBU; and

3. The amount of the deduction is the lesser of the amount of the
court order/district attorney arrangement and the amount actu­
ally paid.

When a family requests Medi-Cal for only the separate children of
one parent, a court ordered child support obligation of the step­
parent is a deduction from his/her income when determining both
the stepparent's ability to meet the stepparent unit's needs (MC 176 W,
Part V, A) and the excess need of the stepparent unit (MC 176 W,
Part V, C). The amount specified in the court order is a deduction
whether or not it is actually paid since the law requires the deduc­
tion to be given based upon obligation rather than actual payment.
In addition to court ordered obligations, any voluntary child sup­
port paid by the stepparent is a deduction when determining the
stepparent contribution (MC 176 W, Part V, B). The appropriate
regulations are Sections 50375, 50559 and 50561. These Sections
will be amended shortly to specify more clearly the provisions of
the law.

The MFBU regulations and procedures will be distributed shortly. The procedures
will be issued in Medi-Cal Manual Letter No. 47 Due to the number of pages
involved, the regulations will be issued in Medi-Cal Manual Letters No. 48A and 
48b.
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If you have any questions contact your Medi-Cal program consultant.

Sincerely,

Original signed by

Barbara V.Carr, Acting Chief
Medi-Cal Eligibility Branch

Medi-Cal Liaisons
Medi-Cal Program Consultants

Expiration Date: August 31, 1981

cc:




