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ELIGIBILITY CHANGES REQUIRED BY AB 799 (PARENTAL RESPONSIBILITY AND ELIMINATION
OF RETROACTIVE ELIGIBILITY FOR MEDICALLY INDIGENT ADULTS (MIAs))

This letter provides you with draft regulations implementing Sections 10 and
14 of AB 799 -- Parental Responsibility and Elimination of Retroactive Eli­
gibility for MIAs with the exception of those MIAs residing in skilled nurs­
ing or intermediate care facilities. Following is additional information
about these regulations.

A. Parental Responsíbility

As stated in ACWD Letter 82-41, these regulations will require that a
parent's income and property be considered in determining the eligibility
of a child 18 years of age or over, regardless of where the child is
living, if the parent claims that child as an income tax deduction.
Clean up language, which is required before the parental responsibi1i ty
regulations can be implemented, has been submitted to the Legislature.
The State will Inform you of the status of the clean up language as we
receive word. Any comments you have on the attached parental respon­
sibility regulations are solicited. Please direct your comments to
Gerry Senini, 714 P Street, Room 1692, Sacramento, CA 94814 or call
(916) 445-1912. The projected implementation date is October 1, 1982.

B. Elimination of Retroactive Eligibility for Medically Indigent Adults (MIAs)

This change eliminates retroactive eligibility for MIA beneficiaries
except for those MIAs who reside in a skilled nursing or intermediate
care faci1ity sometime during the month of application and were residing
in a skilled nursing or intermediate care facility sometime during the
requested retroactive month(s). September 1, 1982, is the planned
effective date for implementation. Below are some questions and answers
regarding implementation of this regulation change to Title 22,(CAC),
Section 50710.

1. Q. If a beneficiary is MIA in the month of application but was MN or
MI child in the retroactive month(s) requested, is he/she eligible
for retroactive coverage?

A. Yes. The eligibility record for the retroactive month(s) will
contain the correct MN or MI child aid code.

2. Q. If a beneficiary is MN in the month of application but was MIA in
the retroactive month(s) requested, is he/she eligible for retro­
active coverage ?

A. No.

3. Q. Can the Medi-Cal card issued for use of a person who resided in a
skilled nursing or intermediate care facility in the requested
retroactive month(s) be used to cover non-facility related services
in the same retroactive month(s)?
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A. Yes, the Medi-Cal card covers the same benefits in the retroactive
month(s) as it covers in the current and ongoing months.

4. Q. For how much of the month of application, and requested retroactive
month, must the MIA person have resided in a skilled nursing or
intermediate care facility to qualify for retroactive eligibility ?

A. One day or more.

5. Q. When will these regulations take effect?

A. For applications taken on and after September 1, 1982; e.g. an affected
MIA applicant in September would not be eligible for retroactive cover­
age for June, July, or August.

6. Q. Will a Medically Indigent child continue to receive retroactive eligi­
bility? '

A. Yes. The adult family members will be ineligible members of the
MFBU for the retroactive month(s).

Please contact your Medi-Cal Program Consultant should you need additional infor­
mation.

Sincerely,

Original signed by

Madalyn M.Martinez, Chief
Medi-Cal Eligibility Branch

Attachment
cc: Medi-Cal Liaisons

Medi-Cal Program Consultants
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the following persons are considered adults in accordance with Section 50014:

(1) A person under the age of -21 who is now or has been married,

unless the marriage was annulled.

(2) A person 18 to 21 years of age, who is not living in the home

of a parent or caretaker relative.

(3) A blind or disabled MN person who is 18 to 21 years of age,

living in the home of a parent and not currently enrolled in schools

50030. Child. (a) Child means a person under the age of 21 except that

(4) A person 14 to 18 years of age who is not living with a parent

or caretaker relative and who does not have a parent, caretaker relative

or legal guardian handling any of his/her financial affairs,

(b) An unborn is considered a child for Medi-Cal-purposes.

(c) For purposes of Medi-Cal eligibility, a person who is claimed as a

dependent by a parent in order to receive tax credit or as a deduction for state

or federal income tax purposes, regardless of the person's age, is considered a

child.

NOTE: Authority Cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions

Code.

Reference: Section 14008, Welfare and Institutions Code.
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50071.Persons Living in the Home.
means all of the following:

(a) Persons living in the hone

(1) Persons physically present in the home;

(2) Persons temporarily absent from the home because of hospi­
talization. visiting, vacation, trips in connection with work, or
because of similar reasons as limited by (d).

(3) Persons away at school or vocational training who will
resume living in the home as evidenced by the person returning home
for vacations, weekends and at other times.

(4) Persons living in the home or away from the home who
are claimed as a dependent by a parent in order to receive tax credit
or as a deduction for state or federal income tax purposes.

(b) A temporary absence is normally one in which the person leaves
and returns to the home in the same month or the following month.

(c) Whether a person is living in the home while in LTC or board and
care shall be determined in accordance with Section 50377.

(d) A child temporarily absent from the home in accordance with (a)
(2) shall be considered to be living in the home as long as the parent
continues to have responsibility for the care and control of the child. A
parent continues to have responsibility for the care and control of a child
until the court removes this responsibility or the parent voluntarily
relinquishes it in accordance with Department of Social Services, Manual of
Policies and Procedures, Division 30.

(e) An 18 to 21 year old or unmarried minor parent living on the
parent’s property shall not be considered to be living in the parent's home
if all of the following conditions exist:

(1) The 18 to 21 year old or unmarried minor parent does not
receive any support from the parents.

(2) The building the 18 to 21 year old or unmarried minor
parents lives in would be considered other real property of the
parents.

(3) The child is not claimed by the parent as a dependent in
order to receive tax credit or as a deduction for state or federal
income tax purposes,

NOTE: Authority Cited:
_______

Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions Code
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50123. County of Responsibility - Persons with a Family. (a) The
county of responsibility for determining Medi-Cal eligibility for persons
whose eligibility as MK, MI or Other PA is determined as part of a family,
or based on family income, shall be either of the following:

(1) The county in which the family’s residence is located.

(2) The county of physical presence if the family’s residence
is unclear.

(b) The county of responsibility for deteminine Medi-Cal eligibility
for a family which includes an AFDC-MN or MI person living
away from the home and who is claimed by the parent as a dependent in order
to receive tax credit or as a deduction for state or federal income tax
purposes shall be the county in which the parents live as determined in
accordance with (a).

(c) The county of responsibility for detemining Medi-Cal eligibility
for a person who is claimed by a parent as a pendede nt/or as e deduction for tax
purposes and whose parent lives-out of state/shal1 be the county in which the perso:

Reference: Sections 14008 and 14016(c), Welfare and Institutions Code.
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Article 8. Responsible Relatives and
Unit Determination

50351. Responsible Relatives. (a) The responsibility of a relative
to contribute to the cost of health care services of a Medi-Cal applicant
or beneficiary shall be limited to spouse for spouse and parent for child.

(b) In determining Medi-Cal eligibility and share of cost, relative
responsibility shall be determined in accordance with the following:

(1) Relative responsibility shall be spouse for spouse when the
spouses are living together in the home.

(2) If one or both of the spouses is in LTC or board and care;
the spouses income and property shall be considered available in
determining each others eligibility and share of cost in accordance
with the MFBU composition provision of Section 50377.

(3) If neither of the spouses is in LTC or board and care but
the spouses are living apart, the spouses shall have their eligibility
and share of cost determined as single persons the day following the
separation, if it is known that the separation will not be temporary
in accordance with Section 50071 (b) ,

(4) Relative responsibility shall be parent for child living
in the parent's home and persons specified in (c), except that the parents
shall neither be held financially responsible for, nor asked or required
to contribute to or provide other health care coverage for the cost of
health care services which the child may receive without parental consent.

(A) The health care services which a child may receive
without parental consent are services related to:

1. Sexual assault.

2.
or older.

Drug or alcohol abuse for a child 12 years of age

3. Pregnancy or family planning.

4.
older.

Venereal disease for a child 12 years of age or

(c) Notwithstanding Section 50014 (a) (4) and (5) and Section 50030 (a) (1) (2)
and (4). persons living in the home or away from the home shall
be considered children for purposes of Medi-Cal eligibility, and the parent
shall be a responsible relative when both of the following conditions exist:

(1) The person is applying as AFDC-MN or MI.

(2) The parent claims the child as a dependent in order to
receive tax credit or as a deduction for state or federal income tax
purposes.

(d) A Medi-Cal applicant or beneficiary shall not be recurred, as
a condition of eligibility, to cooperate with any referral to or attempt by
an agency to collect support from a responsible relative other than those
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50351 - 2

NOTE: Authority Cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions
Code.

Section 14008, Welfare and Institutions Code.Reference:
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50355. Parents Not Claiming Children as Deductions or Dependents for Income

Tax Purposes. (a ) For purposes of Section 50351(c) eligibility, if a child who

is living away from the home and who is not claimed as a deduction or dependent for

income tax purposes applies for Medi-Cal benefits, the parent(s) of the child must

submit a statement of intent that the child will not be claimed for tax purposes

for the current calendar year.

NOTE: Authority Cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions
Code.

Reference: Section 14008, Welfare and Institutions Code.
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50373. Medi-Cal Family Budget Unit Determination, No Family Member in
LTC or Board and Care. (a) The MFBU for a fami1y with no family member in
LTC or board and care shall be determined in_accordance with the following:

(1) Family members who are PA or Other PA recipients, except for
persons eligible for four month continuing eligibility, shall not be
included in the MFBU.

(2) All family members living in the home, other than those
specified in (1), shall be included in the MFBU in accordance with (4)
whether or not they are eligible for, or wish to receive, Medi-Cal.
Potential members of the MFBU may be excluded in accordance with
Section 50381.

(3) All family members living in the home, except those children
excluded from the MFBU in accordance with 50381, shall be considered
in determining the program for which the persons included in the MFBÜ
are. eligible.

(4) For purposes of this section , AFDC-MN or MI persons
who are claimed by the parent as a dependent in order to receive
a tax credit or deduction for state or federal income tax purposes
shall be included in their parents MFBU.

(5) Or.ce the potential members of the MFBU have been identified,
the MFBU shall be determined in accordance with the following:

(A) Family members living in
the home who are not PA or Other PA
recipients.

(B) MFBU

1. Individual adult.

2. Individual, spouse.

3. Parent, children.

1. Individual adult.

2. Individual, spouse.

3. Parent, children.

4. Both unmarried parents,
mutual children.

5. Both unmarried parents,
mutual children, separate children
of either or both parents.

4. Both unmarried parents
mutual children.

5. Both unmarried parents
mutual children, separate childr
except that when all the mutual
children are excluded in accords
with Section 50381, each unmarri
parent and that parent’s separat
children shall be in a separate
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6. Parent, spouse, mutual
children.

7. Parent, spouse, mutual
children and/or, separate child of
either or both parents.

_ 6.
children.

Parent, spouse, mutual

7. Parent, spouse, mutual -
children, separate children or the
parent and the separate children of
that parent if the conditions of
50375 are met.

8. Unmarried minor parent;
children; the unmarried minor
parent's parents and his/her
spouse and/or children.

8. Two MFBU’s:

a. Unmarried minor parent as
an ineligible member, unmarried
minor parent’s children.

b. Unmarried minor parent,
the unmarried minor parent’s parents
and his/her spouse and/or children
(MFBU is determined in accordance
with (3) through (7)).

9. Unmarried minor parent;
second unmarried parent; their
mutual children; separate children
of either or both; unmarried minor
parent’s parent(s) and his/her
spouse and/or children;

9. Two MFBU's:

a. Unmarried minor parent as
an ineligible member, second umnarrie
parent, separate children of either
unmarried parents, mutual children.

b. Unmarried minor parent,
the unmarried minor parent’s parent(s)
and his/her spouse and/or children
(MFBU is determined in accordance
with (3) through (7)).

10. Child and the child's
children.

10. Child living with the
child’s parents requesting Medi-Cal
for minor consent services, whose
application is being processed in
accordance with Section 50147.1 (a)
(3) (D) , the child’s children.

11. Sibling children if all
other family members PA or Other PA.

12. Sibling children, care­
taker relative.

11. Sibling children.

12. Sibling children and
caretaker relative, except that
the caretaker relative may choose
to be in his/her own MFBU.
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13. Sibling children, care­
taker relative, caretaker relative's
spouse and/or children.

13. Two MFBU's:

a. Sibling children.

b. Caretaker relative and
his/her spouse and/or children
(MFBU is determined in accordance
with (3) through (7)).

14. Child.

15. Each sibling child is in
his/her own MFBU even if placed in
the same foster home.

14.

15.
care.

Child in foster care.

Sibling children in foster

16. Child detained or placed by a
court or court designated agency under
Welfare and Institutions Code, Sections
300 or 601.

Child.16.

17. Child not living with a
parent or relative for whom a public
agency is assuming financial
responsibility in whole or in part.

17. Child.

18. Child not living with a
parent or caretaker relative when
parents or public agencies have been
contacted to determine whether they
will accept legal responsibility
for the childT and the child is not
claimed as a dependent by a parent
in order to receive tax credit or as
deduction for state or federal income
tax purposes.

18. Child.

NOTE: Authority Cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions Code.

Reference: Section 14008, Welfare and Institutions Code.
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50604. Maintenance Need — Family Members Maintaining Separate Residences

with Eligibility Determined as a Single MFBU. (a) An MFBU which includes a

child who maintains a separate residence from his/her parent(s) in accordance

with Section 50351 (c) shall use a combined maintenance need to be calculated

according to (1) through (3).

(1) In accordance with Section 50603. determine the maintenance need for

the separate household of the child as fallows:

(A) For one child living alone or one child sharing a residence with other

persons not fianancially responsible for the child, use the AFDC payment level for

one.

(B) For two or more children who are living together and who are claimed

as tax deductions for dependents by the parent (s), use the AFDC payment leve1 for

the corresponding number of persons

(C) For two or more children who live alone in separate residences, use

theAFDC payment level for one for each child.

(2) Determine the maintenance need for the parent's household in accordance

with Section 50603.

(3) Combine the maintenance need determined in (1) and (2). This is the

total maintenance need for the entire MFBU.

Note: Authority cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions Code,
Section 57(c), Chapter 328, Statutes of 1982.

Reference: Sections 14005.12, 14008 of the Welfare and Institutions Code.
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50710

50710. Retroactive Eligibility. (a) In addition to the period of eligibility specified

in Section 50703, an applicant shal1 be eligible for Medi-Cal in any of the three months

immediately preceding the month of application or reapplication if all of the following

requirements axe met in that month:

(1) The county department determines that the applicant would have been eligible for

one of the programs specified in Section 50201, except as specified in (c) , had an app­

lication been made.

(2) The applicant received program covered services.

(3) The applicant was not previously denied Medi-Cal for. The month in question, unless
:he application was denied for one of the following reasons.

[A] County error.

(B) The applicant’s failure to cooperate, when that failure, or the applicant’s subse­

quent failure to reapply, was due to circumstances beyond the ontrol of the applicant,

(b) The request for retroactive eligibility shall be made in accordance with Section

50148 and shall be treated as any other application, except that persons applying on the

basis of disability shall have their disability determined prior to determining retro-

active eligibility.

c) A person 21 years of age or older shall not be retroactively eligible as a medi-

cally indigent person unless the person was residing in a skilled nursing or intermediate

:are facility during any part of both:

1) The month of application.

2) The month for which retroactive eligibility is requested.

ote: Authority, cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and Institutions Code.
Section 57 (c) , AB 799, Chapter 328, Statutes of 1982.

Reference: Section 14019.1, Welfare and Institutions Code.
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