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To: All County Welfare Directors Letter No. 82-65

EDWARDS V. MYERS PRELIMINARY INJUNCTION (CROSS REFERENCE CWD NO. 82-25)

This letter transmits answers to specific questions from counties pertaining
to implementation of Edwards v. Myers. Also included are some policy changes
which took place after All County Welfare Directors (CWD) Letter No. 82-25
was issued.

Continuing Medi-Cal Eligibility Following Discontinuance from AFDC

Question 1: CWD No. 82-25 requires the county to send both an application
(CA 1) and Statement of Facts (MC 210) to families whose eligi­
bility for Medi-Cal only cannot be determined at the same time
AFDC is being discontinued. Can the CA 1 be an optional form?

Answer: Yes. Counties may choose whether or not to send a CA1 along with
the Statement of Facts.

Question 2: If, at the time AFDC is being discontinued, the county has suf­
ficient information to discontinue Medi-Cal but fails to do so,
must the county send the family a MC 210 and CA 1 to complete?

Answer: No. There is no reason to require the family to complete forms
if the county is able to determine eligibility for all Medi-Cal
programs based on information already in the case record. However,
the family is entitled to continuing Medi-Cal coverage until a ten
day notice of action can be issued advising the family of their
ineligibility for Medi-Cal benefits.

Question 3: May the county discontinue Medi-Cal (not just cash-based Medi-Cal)
at the time AFDC is discontinued if the reason for discontinuance
is failure to return the Income Report Form (CA 7)?

Answer: Yes. CWD No. 82-25 explains that if the reason for the AFDC discon­
tinuance is also a condition of Medi-Cal eligibility, both AFDC and

SA, Medi-Cal may be discontinued at the same time. As CAC, Title 22,
Section 50185 (a) (1) requires a Medi-Cal beneficiary to complete
all documents necessary to determine continuing eligibility, Medi-Cal
may also be discontinued if the CA 7 is not returned- The Notice of
Action must state that Medi-Cal (not just cash-based Medi-Cal) is
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being discontinued and the appropriate Title. 22 Section must be
cited.

How much time must the county allow the Continuing Medi-Cal
eligible (Aid Code 38 beneficiary) to submit verification and
other required i terns ?

Edwards v. Myers Continuing eligibles are to be treated as
continuing cases rather than new applications. These cases,
therefore, should be given a reasonable time in which to submit
verification and other necessary information. The 60 day re­
quirement pursuant to CAC, Title 22, Section 50168 does not apply.
Medi-Cal eligibility under the Medically Needy (MN) or Medically
Indigent (MI) programs can be granted prior to receipt of all
necessary verification if the county has sufficient information
to make the MN/MI determination.

Which county is responsible for processing a returned application
and Statement of Facts when the beneficiary moves to another county
during the month of Aid Code 38 eligibility?

Edwards v. Myers' cases arc to be treated as continuing cases for
Medi-Cal eligibility purposes. Thus, the county in which the
client was receiving aid code 38 eligibility Is responsible for
evaluating ongoing Medi-Cal eligibility, and transferring the case,
to the new county in accordance with CAC, Title 22, Section 50136.
A face-to-face interview is not required for Edwards v. Myers'
cases.

When a family is on Continuing Medi-Cal (Aid Code 38) and other
family members apply for Medi-Cal only (i.e., absent parent returns
home) how is the income and needs of the Aid Code 38 family members
treated in determining the other family members’ Medi-Cal only
eligibility?

Since Edwards v. Myers' Continuing Medi-Cal eligibles are considered
Medi-Cal only rather than Public Assistance or Other Public As­
sistance recipients, the income and needs of the Continuing eligibles
must be included in determining the eligibility of other family
members. If the other family members are determined to have a share
of cost, only those family members may apply their medical expenses
towards meeting the share of cost. The Continuing Eligible family
members are not to be listed on the Record of Health Care Costs,
rather these persons are to be treated as ineligible members of the
MFBU pursuant to Title 22, Section 50657 (a) (1) (a) that a full
complement card has been issued.

Question 4:

Answer:

Question 5:

Answer:

Question 6:

Answer:
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Question 7: What county actions are necessary when the county learns that
a Continuing Medi-Cal eligible (Aid Code 38) is entitled to
aid paid pending in the same month?

Example: A family is discontinued from AFDC on August 31, 1982
because the parent is no longer incapacitated. The county is
unable to immediately determine Medi-Cal only eligibility so the
family is transferred to the Continuing Medi-Cal category
effective September 1. On September 5, the county learns that
the family filed a State hearing request on August 25 and is
entitled to aid paid pending beginning September 1. The State
Hearing is held on October and the adopted decision which denies 
the claim is received by the county on November 22.

Answer: In the example above, the correct aid code for September is aid
code 30; however, as Medi-Cal cards have already been issued,
under aid code 38, aid code 30 Medi-Cal cards should not be issued
for September. For October and November the county should initiate
issuance of aid code 30 Medi-Cal cards.

The county is to determine eligibility for Medi-Cal only during 
the aid paid pending period. If the State hearing decision upholds
the AFDC discontinuance, as in the above example, the county must
take immediate action to grant or deny eligibility for Medi-Cal
only based on the evaluation. Even though a ten day notice is
not required to discontinue aid paid pending eligibility, the
county must issue a ten day notice of action to discontinue the
Continuing Medi-Cal coverage. Therefore, in the above example,
if the county is able to discontinue the AFDC cash grant and aid
code 30 Medi-Cal cards effective November 30, the family is to be
transferred once again to aid code 38 Medi-Cal for December. A 
ten day notice should then be mailed to the family to discontinue
Continuing coverage effective December 31. On the same or on a
separate notice, the family should be advised of their eligibility
or ineligibility for Medi-Cal only as of January.

If you have any questions regarding this letter please contact your Medi-Cal
program consultant.

Sincerely,

Original signed by

Madalyn M.Martinez, Chief
Medi-Cal Eligibility Branch

cc: Medi-Cal Liaisons
Medi-Cal Program Consultants




