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DEPARTMENT OF HEALTH SERVICES
714/744 P STREET 
SACRAMENTO, CA 95814

December 23, 1986

Letter No.: 86-79TO: All County Welfare Directors
All County Administrative Officers

SUBJECT: ISSUANCE OF MEDI-CAL CARDS TO SSI/SSP RECIPIENTS MORE
THAN ONE YEAR AFTER THE DATE OF SERVICE

Recently counties have requested clarification of Title 22 CAC 
Sections 50743 and 50746 regarding issuance of POEs or Medi-Cal 
cards more than one year after the date of service to SSI/SSP 
recipients.
The current Section 50743 requires the county to issue a current 
or past month card to any SSI/SSP recipient who was SSI/SSP- 
eligible in the month; was not enrolled in a PHP; and needs a 
card or labels. Issuance of Medi-Cal cards to all other Medi-Cal 
eligibles is subject to the limitations in Section 50746. This 
special provision for SSI/SSP recipients was established to 
address the lag between the time the person was granted SSI/SSP 
eligibility by the Social Security Administration and the time 
such eligibility was subsequently reported to the state via the 
SDX.
The period of SSI/SSP-based Medi-Cal eligibility begins with the 
month SSI/SSP cash assistance is effective. However, the 
Department is unable to automatically issue cards for the period 
between the effective date of eligibility (if it is prior to 
current month) and the month the SDX update is received. Since 
the person was entitled to a card but the Department failed to 
issue one, there is a state administrative error. Please note 
that Section 50743 does not prohibit issuance of an SSI/SSP-based 
Medi-Cal card even if one was previously issued. The Department 
will be addressing this inconsistency in a future regulation 
change which will require application of the limitations in 
Section 50746 to SSI/SSP-based Medi-Cal cards.
Before issuing a POE or card to an SSI/SSP recipient who requests 
one more than one year after the date of service, the county must 
ensure that the claimant was eligible for SSI in the month for 
which a card is being requested. Since MEDS does not go back 
more than one year, the burden of proof must fall upon the 
claimant; i.e. the claimant must obtain from Social Security 
proof of his/her SSI eligibility in the month in question. In 
situations where a Medi-Cal card was previously issued, the basis 
for issuance is per Department request.
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Please note that a provider letter which authorizes billing 
beyond the one year limit must be provided along with the label. 
The fiscal intermediary will not otherwise pay the claim. The 
provider letter should be similar to the draft letter attached.
If you have any further questions, please contact Tony Plescia at 
(916) 324-4968.

Sincerely

Original signed by

Frank S. Martucci, Chief
Medi-Cal Eligibility Branch

cc: Medi-Cal Liaisons
Medi-Cal Program Consultants

Expiration Date: December 23, 1987



Dear :
Attached is a replacement Medi-Cal card for 
for the month(s) of                         . This card was issued  
in accordance with Title 22, California Administrative Code 
(CAC), Section 50743, which requires the county department to 
issue a Medi-Cal card to SSI/SSP recipients who were entitled to 
a card.
To ensure that your claims will be processed, code the billing 
limit box on the claim form with an ”8”, mark the attachment box 
on the claim with an "X" and indicate the date proof of 
eligibility was received in the remarks section of the claim. 
Additionally, attach all the necessary documentation required to 
process the claim (e.g., Treatment Authorization Request (TAR) 
form or TAR control number inserted in the appropriate box on the 
claim form; Sterilization Consent Form (PM 330); Operative Report 
or Medi-Cal Justification if necessary; etc.). When requesting a 
retro-TAR from the Medi-Cal field office, it will facilitate 
processing if you attach a copy of this letter with the TAR 
request.
A copy of this letter, along with the patient’s replacement Medi -
Cal label, must be attached to your completed claim form for the 
month of service. The completed claim form should then be 
submitted to:

Department of Health Services
Fiscal Intermediary Management Division 
Provider Services Section
714 P Street, Room 950 
Sacramento, CA 95814

Should you have any questions regarding this matter, please 
contact the welfare department at .

Sincerely,

Medi-Cal Program Manager


