
STATE OF CALIFORNIA—HEALTH AND WELFARE AGENCY GEORGE DEUKMEJIAN, Governor 

DEPARTMENT OF HEALTH SERVICES
714/744 P  STREET 
SACRAMENTO  CA 95814 

June 16, 1987 

Letter: 87—31TO: All County Welfare Directors 
All County Administrative officers 

QUESTIONS AND ANSWERS ON INSTITUTIONAL STATUS FOR MEDI-CAL 
ELIGIBILITY PURPOSES DUE TO PENAL HOLDS 

The purpose of this letter is to provide counties with policy 
regarding the effects of institutional status on Medi-Cal eligi
bility. 
Under current federal Medicaid regulations (42 CFR 435.1008) 
certain individuals are ineligible for Medi-Cal due solely to 
institutional status. For persons between 21 (or under certain 
conditions 22) and 65 years of age who are inmates of a mental 
institution, the State’s Mental Health System is responsible. 
For persons of any age who are detained under the penal system, 
the responsible party is the penal institution who retains 
authority over the individual. 
Because of the complexity of the penal system and the many types 
of penal holds, a considerable number of questions have arisen 
with regard to eligibility of persons who are or have been 
detained under the penal system. These questions are divided 
into two categories, juveniles and adult offenders, and are 
addressed below. All policies presuppose other eligibility 
criteria (linkage, property, residency, etc.) have been met. 
The following persons are ineligible for Medi-Cal: 
1. persons who are under arrest. 
2. persons being held pending hearing, arraignment, trial, or 

sentencing. (Persons released on bail are not considered 
"held” unless bail is revoked.) 

3. persons serving a sentence. 
4. persons placed in a mental institution under a pretrial or 

presentencing observation order or who are sentenced to such 
an institution.
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The following persons are not ineligible (due to institutional 
status): 
1. persons released on bail. 
2. persons against whom the charges have been dropped. 
3. persons released on formal probation or parole. 
4. persons who have completed the sentence given by the court. 

There may be a few exceptions to the above guidelines due to some 
unique circumstance, however in the majority of situations these 
rules would apply. The following guestions/answers address the 
various situations most frequently asked about by counties. 
Juveniles: 
QUESTION 1: 
There are instances in which children who have committed crimes 
are admitted to hospitals for treatment prior to their being 
formally detained. Can it be presumed that in such situations, 
children would be eligible for Medi-Cal benefits prior to their 
being formally detained? 
RESPONSE 1: 
Medi-Cal eligibility cannot be presumed in such cases. The 
Department is not acquainted with the circumstances under which a 
child who committed a crime would be treated at a hospital prior 
to arrest. Medical treatment involving minor children requires 
the legal consent of either the parent/guardian or some other 
agency or individual who has the authority to give such consent. 
It is our understanding that a law enforcement agency cannot 
obtain such authority without: 1) placing the child under 
arrest; 2) formal surrender of that authority by the parent to 
the law enforcement agency; or 3) court action. 
QUESTION 2: 
Children, regardless of whether they come under the provisions of 
W&I Code Sections 300, 601, or 602 are under temporary custody 
for 48 hours prior to the Probation Department being required to 
file a petition, and obtain a formal detention order in order to 
maintain physical custody of the children. Such children could 
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be in the Juvenile Hall for this period of temporary custody. If 
this were to occur, can children be considered eligible for Medi-
Cal benefits? 
RESPONSE 2: 
For the purposes of Title 22, CAC, Section 50273 the term 
"detained under Section 602” is defined as arrested. Court 
review of the case, or decisions regarding "formal detention 
orders” are not relevant. If a child has been arrested, Medi-Cal 
eligibility cannot exist. As stated in response 1, we are not 
acquainted with the circumstances under which a minor child could 
be held by law enforcement agencies under Section 602 without 
legal authority. 
It should be noted that W&I Code Sections 300 and 601 are not 
considered penal holds and have no effect on eligibility for 
Medi-Cal. 
QUESTION 3: 
Since there is a real distinction between detention, adjudica
tion, and dispositional orders issued under W&I Code Section 602 
and as Section 50273(a)(2) of the Medi-Cal Eligibility Manual 
specifically identifies only children detained under Section 602, 
is a child who is in Juvenile Hall awaiting placement in a foster 
home or group home as a result of a dispositional order of the 
Juvenile Court eligible for Medi-Cal benefits since the disposi
tional court order supersedes the detention order? 

 

 

 
 

 
 

RESPONSE 3: 
Children who are paroled or placed on probation (pursuant to a 
dispositional order) under Section 602 are not considered to be 
under a penal hold (see Title 22, CAC Section 50273(d)). Simi
larly, children who have completed their sentence, or against 
whom all charges have been dropped or dismissed are not consid
ered to be under a penal hold. Such children could be eligible 
for Medi-Cal even if still physically present in the Juvenile 
Hall while awaiting placement. The MC 250 would be an appro
priate application for these children if they are awaiting place
ment in foster care (Title 22, CAC, Section 50161(b)). Any other 
"disposition order" would require further review to establish 
eligibility. 
Please be advised that a very common problem which occurs with 
juveniles on probation under Section 602 is that the Probation 
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Department frequently continues to refer to the juvenile as a 
”602 child.” Eligibility workers should be very careful to 
accurately ascertain the status of the child prior to completing 
the eligibility determination. In addition, county Probation 
Departments should be advised that the generic term ”602 child” 
is confusing and could lead to an improper denial of Medi-Cal 
benefits. 
QUESTION 4: 
Since a child detained under Section 602 for whom AFDC-FC is 
being paid is eligible for Medi-Cal, is the same child detained 
under Section 602 eligible for Medi-Cal between the date of 
application for AFDC-FC and the first date of eligibility for 
AFDC-FC, and if so, would the MC 250 application process suffice 
if county funds were used for the cost of placement pending 
eligibility for AFDC-FC." 
RESPONSE 4: 
Children who have been arrested or sentenced are under a penal 
hold under Section 602 and are ineligible for both AFDC-FC, and 
Medi-Cal. However, a child who is on probation may receive AFDC
FC and/or Medi-Cal if otherwise eligible. If non-AFDC based 
Foster Care is being paid for by a county agency and the child

- 

 

 

 

 is 
not under a penal hold, an MC 250 application would be appro
priate (Title 22, CAC, Section 50161(b)). In cases where a child 
is released from the penal hold after the first of the month and 
is placed in foster care (AFDC or non-AFDC) the child is only 
eligible for those days he/she was released. The child is ineli
gible any day the child was being held under the penal hold. 
QUESTION 5: 
In some counties a court may review an arrested juvenile's record 
and decide to place the child in an alternative living arrange
ment under the supervision of the Probation Department without 
sentencing the child or placing the child on probation. Is such 
child eligible for Medi-Cal? 
RESPONSE 5: 
Such juveniles are generally first time offenders or repeat 
offenders the court believes would benefit from removal from an 
abnormal home situation or from severance of past associations. 
In any case the court order will generally dispose in some way of 
the charges brought against the child, i.e. drop, the charges, 
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suspend the sentence, etc. These children would be eligible 
unless the court order sentences the child to the alternative 
living arrangement. Such a sentence will include instructions 
restricting the child’s movements and will set forth the conse
quences of violation. 

 

QUESTION 6: 
When a court order places a child arrested under Section 602 in a 
camp or other youth facility not considered a juvenile hall and 
instructs the child not to leave the grounds until completion of 
a set time, is the child eligible if the child is, in fact, able 
to come and go as he/she pleases? 
RESPONSE 6: 
No. This is considered a sentence. The fact that the court's 
instructions are disregarded is not relevant. 
QUESTION 7: 
Is a "602 child" in a mental institution eligible? 
RESPONSE 7: 
A child placed by the court in a mental institution for pretrial 
or presentencing observation or who is sentenced to a mental 
institution is not eligible. A child on probation, against whom 
the charges have been dropped or the sentence suspended or 
completed is eligible. 
QUESTION 8: 
Are juveniles arrested under Penal Code Sections, rather than 
Section 602 of the W&I Code, eligible? 
RESPONSE 8: 
Anyone of any age who is arrested is ineligible regardless of the 
Code section used. However, most juveniles will initially be 
arrested under Section 602 even though they may later be charged 
as adults if the court so decides.



All County Welfare Directors
All County Administrative Officers
Page 6

QUESTION 9: 
A minor child is sentenced to a term of incarceration. However, 
due to inadequate space in the juvenile detention center the 
child is temporarily placed in a foster home pending available 
space in the detention center. 
RESPONSE 9: 
The child is ineligible. The penal authority retains full 
responsibility for the child. 
Adult Offenders: 
QUESTION 10: 
Are adult offenders sentenced to mental institutions eligible? 
RESPONSE 10: 
No. An adult over 21 and under 65 years of age is never eligible 
when residing in a mental institution. Persons over 65 years of 
age who are sentenced to a mental institution are not eligible as 
such persons are considered to be under a penal hold. 
QUESTION 11: 
Are pregnant women serving sentences in jail or person eligible? 
RESPONSE 11: 
No. Care for such women is the responsibility of the jail or 
prison. However, once born the child is eligible even if living 
with the mother in the jail or prison as the child has committed 
no criminal offense and is not sentenced to the jail/prison 
regardless of the living arrangement. 
QUESTION 12: 
Are persons sentenced under alternative sentencing methods eli
gible? 

 

 

RESPONSE 12: 
Eligibility depends on the wording of the sentence rendered by 
the court as well as the legal responsibility of a law enforce
ment agency. In short, the sentence rendered by. the court must 
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include the periodic release of the individual and the individual 
must be released from the jurisdiction of the law enforcement 
agency for periods of not less than 24 consecutive hours with the 
law enforcement agency retaining no responsibility for the needs 
of the individual during that period. Several examples are set 
forth below: 
EXAMPLE A: 
An individual is sentenced by the court to serve a term in jail. 
The sentence provides that the individual is to be permitted to 
leave the jail daily to attend school or go to work, however, the 
individual must return to the jail after work or school each day 
and remain incarcerated on weekends, holidays, etc. 
RESPONSE A: 
This individual is not eligible while serving the sentence. The 
penal authority retains the responsibility for the individual's 
care. 
EXAMPLE B: 
An individual is sentenced to jail only on weekends but is not 
incarcerated during the week by order of the court. 
RESPONSE B: 
This individual is eligible only during the week and becomes 
ineligible every weekend. The penal authority is only respon
sible for the individual's care on weekends. 

 

EXAMPLE C: 
A married couple is sentenced to jail. However, due to the 
presence of minor children in the home, the court orders that 
each parent be released on alternate weeks so that one parent is 
available to care for the children. 
RESPONSE C: 
Each parent is eligible for the weeks spent in the home and 
ineligible for any week in which he/she is incarcerated.
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EXAMPLE D: 
An individual(s) is sentenced to be incarcerated for a given 
period with no provision for temporary release as described 
above. The penal authority chooses to place the individual(s) in 
such a program without confirmation by the court, alteration of 
sentence, formal parole or probation. 
RESPONSE D: 

The individual(s) is not eligible. The penal authority has not 
been released from responsibility for the individual's care. 
EXAMPLE E: 
An individual is sentenced to perform community service work in 
lieu of incarceration. The individual resides at home, performs 
his/her community service and is (usually) loosely supervised to 
insure compliance with the sentence. 
RESPONSE E: 
This individual is eligible. The individual is not the financial 
responsibility of a penal authority until and unless the individ
ual fails to comply with the sentence requirements. If the 
individual fails to comply with the sentence and is, as a result, 
taken into custody, the individual becomes 

 

ineligible. 

The above questions and answers will be included in the next 
revision of Medi-Cal Eligibility Procedures Manual Section 6A. 
If you have any further questions on this issue, please contact 
Toni Bailey at (916) 324-4953. 

Sincerely 

Original signed by 

Ricardo Bustamante, for 
Frank S. Martucci, Chief 
Medi-Cal Eligibility Branch 

cc: Medi-Cal Liaisons 
Medi-Cal Program Consultants 

Expiration Date: January 1, 1988
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