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LETTER NO. 88-35
TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS

ALL COUNTY ADMINISTRATIVE OFFICERS

SUBJECT: EMERGENCY REGULATION CHANGES EFFECTIVE FEBRUARY 1, 1988

Attached is a final copy of the Veteran's Aid and Attendance  
regulation package which adopts Section 50772 of Title 22  
California Code of Regulations (CCR) and amends Sections 50551.6  
and 50507.
As described in All County Welfare Director’s Letter 88-04, these  
regulations change the treatment of Veteran’s Aid and Attendance  
(A&A) payments. For veterans and their dependents who receive  
Aid and Attendance and who are not in long term care (LTC), A&A  
payments will no longer be considered as income. These exempt  
payments  are for attendant services which enable the A&A  
recipient to remain at home rather than in a facility.
The following are answers to frequently asked questions  
concerning A&A payments.

1. Question: Does LTC status occur if an individual is expected  
to remain in an acute care facility the second month after  
the month of admission?
Response: Yes. The definition of LTC in Section 50056  
relates to inpatient medical care and not to a specific  
medical facility. Therefore, as discussed in ACWDL 88-04,  
the A&A payment will continue to be treated as income for  
ease of administration. The facility will receive the  
payment through the share of cost.

2. Question: How should A&A payments made to individuals who  
are residing in board and care be treated?
Response: They should be treated as though the individuals  
are living at home.

3. Question: How is the VA award treated in the case of  
applicants when there is no CA 5 in file which shows the  
correct amount of the A&A payment and the veteran has no  
award letter?



Response: The eligibility worker may try contacting the  
local Veteran's Administration (VA) office for verification.  
If the VA Office cannot provide the information, the entire  
amount of the VA check should be counted as income (as in  
the past) to determine the correct share of cost. When the  
CA 5 is returned with the correct A&A amount, the county  
should readjust the share of cost for previous months.

4. Question: Is receipt of A&A to be coded on the Medi-Cal  card?

Response: No. Although A&A payments are treated as third  
party liability, no special other health coverage coding is  
required on the Medi-Cal card nor does the county need to  
include the information on the DHS 6155 (formerly HRB 2A).

5. Questions: Should the county divide the income from aid and  
attendance between the LTC beneficiary and his/her spouse as  required by Reese v. Kizer?
Response: No. The A&A payment is no longer treated as  
income; therefore, no division should be made.

If you have any questions regarding these changes, please contact  Margie Buzdas at (916) 322-4129.
Sincerely, 

Original signed by

Frank S. Martucci, Chief
Medi-Cal Eligibility Branch

Enclosure
cc: Medi-Cal Liaisons

Medi-Cal Program Consultants
Expiration Date:



(1) Amend Section 50507(a)(6) to read:

50507. Cross Unearned Income.

(6) Veteran's payments which include:

(A) Pensions based on need.

(B) Compensation payments.

(C) Add and maintenance payments Educational assistance.

(D)Educational assistance.

(7) Worker's Compensation, except for any amount determined to be  

unavailable in accordance with Section, 50515.

(8)Railroad Retirement and any other payments made by the  

Railroad Retirement Board.

(9) Unemployment Insurance Benefits.

(10) Proceeds from a life insurance policy which are in excess of  

the 1esser of:



(A) $1,500.

(B) The amount expended on the Insured person's last illness and  

brutal expenses.

(11) Other insurance payments.

(12) Loans which do not require repayment.

(13) Gifts.

(14) Non-exempt child/spousal support, whether provided  

voluntarily or by court order.

(15) Inheritances which are in the form of cash, securities or  

other liquid assets.

(16) Contributions from any source.

(17) Prizes and awards.

(18) Net income from the rental of real or personal property  

which is not considered gross earned income in accordance with  

Section 50503 (a) (8).

(19) Dividends.



(20) Interest payments from any source, including trust, trust  

deeds and contracts of sale.

(21) Royalties, including but not limited to payments to a holder  

of a patent or copyright, for the use of the invention, or to the  

owner of a mine, oil well or similar holdings, for the extraction of  

the product or other use.

(22) Income of a PA or Other PA recipient which is not used to  

determine the recipient’s eligibility.

(23) Incentive payments or training allowances under JTPA.

(24) Ary other income which is available to meet current needs in  

accordance with Section 50513.

(25) Any of the items specified in (10) through (24) if received  

in a Lump sum payment.

NOTE: Authority cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and  

Institutions Code.

Reference: Sections 14005.4, 14005.7, 14005.8 and 14006, Welfare and

Institutions Code.



(2) Amend Section 50551.6(b) to read:

50551.6. Cost of In-Home Supportive Services—ABD-MN and SGA  

Disabled.

(a) The amount actually paid for in-home supportive services  

provided to any ABD-MN person, or to a SGA-disabled person as defined  

in Section 50223 (a) (2) shall bo deducted from the combined  

nonexempt income of the SGA—disabled or ABD-MN person and the  

responsible relative, except as limited by (b), (c) and (d).

(b) The cost of in-home supportive services (IHSS) shall be a  

deduction only when both all of the following conditions are met.:  

The Services:

(1) The services Aare provided by a person other than a family  

member living in the home.

(2) The services Hhave been determined to be necessary  

pursuant to an IHSS needs assessment described in Section 50169 (b) ,  

and:

(3) The costs for these services have been reduced by any  

veterans benefit designated as an Aid and Attendance payment.

(c) In-home supportive services means those services which may be  

provided under the IHSS program.



(d) For ABD-MN persons, the provisions of this section shall be  

limited to persons who, without in-home supportive services, would  

require 24-hour-a-day care in a health facility or community care  

facility as evidenced by a statement signed by a physician.

NOTE: Authority cited: Sections 10725, 14005.14 and 14124.5,  

Welfare and Institutions Code.

Reference: Sections 14005.3 (Section 1, Chapter 1156, Statutes of  

1979) and , 14005.14 , and 14024, Welfare and Institutions Code.



(3) Adopt New Section 50772 to read:

50772. Veterans Aid and Attendance Payments.

(a) A Veterans Aid and Attendance payment is a veterans benefit  

designated to purchase aid and attendance services, and it shall be  

considered a third party payment.

(b) A beneficiary who receives Veterans Aid and Attendance  

payments shal1 be required to utilize this benefit in accordance with  

the following:

(1) Beneficiaries in LTC shall utilize the Aid and Attendance  

payments for LTC services prior to the utilization of Medi-Cal  

benefits. Such utilization shall occur through the share of cost  

process described in Article 12, that is, any amounts for Veterans  

Aid and Attendance payments shall be added to the share of cost  

amount determined in Section 50653(a)(2)(F).

(2) Beneficiaries not in LTC shall utilize the Aid and Attendance  

payments for the cost of IHSS prior to the application of the income  

deduction specified in Section 50551.6.

NOTE: Authority cited: Sections 10725 and 14124.5, Welfare and  
Institutions Code.
Reference: Section 14024, Welfare and Institutions Code.
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