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April 4, 1989
Letter No.: 89-28To: All County Welfare Directors 

All County Administrative Officers

SUBJECT: INTERSPOUSAL AGREEMENTS WHICH RATIFY EXISTING AUTOMATIC DIVISION OF  
COMMUNITY PROPERTY

REFERENCE: ACWDL 88-52

This letter is to clarify Question 5 in Part 2 of All County Welfare  
Directors Letter 88-52. The section is titled "Property Divisions as a Result  
of Interspousal Agreements - (AB 2615)". Question 5 is, "Which date should  
be used if the interspousal agreement was later than the entry into LTC?".

The answer to Question 5 stated that, "If the date of entry [into long term  
care (LTC)] is earlier than the agreement, the property owned at entry is  
subject to the "automatic" division. In general then, any subsequent  
division after date of entry of the same property or a portion thereof  
through an interspousal agreement should be disregarded."

We have reexamined our policy and determined that interspousal agreements  
which ratify the automatic division shall not be disregarded. Therefore,  
effective May 1, 1989, an interspousal agreement executed after the date of  
entry, which contractualizes or ratifies an automatic division calculated by  
the county, even if it appears to be an unequal division because the spouse  
in LTC has already spent down all or a portion of his/her one-half share of  
the community property as determined by the county, shall be recognized.  
Such an interspousal agreement shall not be considered a transfer without  
adequate consideration. The property given to the spouse at home through an  
agreement which ratifies a county's automatic division should be treated as  
his/her separate property.

Any interest income that accumulates on the separate property of the spouse  
in the home shall be considered the separate income of the spouse at home and  
shall not be considered in computing the share of cost (SOC) of the LTC  
spouse. The procedure for determining the LTC spouse's share of interest  
income under an automatic division, as outlined in ACWDL 88-52 part A, number  
12, should not be used when an agreement has ratified the automatic division  
and transmuted the property from community to separate. Given the intent  
expressed by the Legislature in AB 987 (Statutes 1985, Ch. 1221, Sec. 3) to  
protect the community property interest of the noninstitutionalized spouse  
for his/her own use, it is reasonable to adopt a policy that recognizes such  
interspousal agreements .



This change must be implemented as soon as possible, but no later than  
May 1, 1989 for all new applications. Adjustments to ongoing cases should be  
completed at redetermination or on a case-by-case basis when there is a  
change in circumstances. Adjustments to ongoing cases for any overstated  
shares of cost due to consideration of the at-home spouse's interest income  
may be made retroactively to May 1, 1989 if the interspousal agreement was  
executed prior to May 1, 1989. If the interspousal agreement is executed  
after May 1, 1989, the SOC is adjusted as of the month of the interspousal  
agreement's date of execution.

If you have any questions in this regard, please feel free to call  
Sharyl Shanen at (916) 324-4956 or ATSS at 8-454-4956.

Sincerely,

Original signed by

Frank S. Martucci, Chief
Medi-Cal Eligibility Branch

cc: Medi-Cal Liaisons 
Medi-Cal Program Directors

Expiration Date: December 31, 1989

Original signed by

Frank S. Martucci, Chief
Medi-Cal Eligibility Branch




