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AUGUST 11, 1989 
Letter No: 89-67 

TO: All County Welfare Directors 
All County Administrative Officers 

SUBJECT: QUESTIONS AND ANSWERS ON INCAPACITY 

Reference: All County Welfare Directors Letter 89-06 

This is to provide clarification on determining the incapacity of a parent as  
discussed in All County Welfare Directors Letter 89-06 (ACWDL). ACWDL 89-06  
was a reminder that verification of incapacity as defined in Title 22,  
California Code of Regulations (CCR) Section 50167(a)(2) is not conclusive  
proof of incapacity and the parent must also meet the criteria defined in  
Section 50211. Although it was not our intent to change the policles on  
determining incapacity, many counties found the letter to be confusing. The  
most often asked questions and our answers are provided below: 

Question #1 

A parent has an acceptable verification of incapacity as required in Section  
50167(a)(2), but has been unable to work for several or many years due to the  
same or different injury or health condition. Since the work history is not  
recent, is the parent's ability to support or care for the child reduced or  
eliminated? 

Answer #1 

Yes. If a parent has been unable to work for several or many years due to a  
disability, i.e., injury, health condition, he/she may be determined to be  
incapacitated. The ACWDL was referring to parents who do not have a recent  
(within the last year) work history or no work history for reasons unrelated  
to incapacity such as a homemaker, but not those who have been unable to work  
for health reasons. 

Question #2 

If a parent is a homemaker and has no work history and claims incapacity  
based on a reduced ability to care for his/her teenage children who are  
fairly self sufficient, how does the EW decide if the health condition  
actually reduces or eliminate the parent's ability to care for the children? 

Answer #2 

Since the regulations do not specifically define "substantially reduced", the  
EW should ask the parent how his/her condition reduces or eliminates his/her  
ability to care for the children. The answer should be written in the case.
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Unless the parent is unable to give an example, he/she should be considered  
incapacitated if the verification meets the criteria in Section 50167(a)(2).  
Although it is possible that the parent's condition does not reduce or  
eliminate his/her ability to work or care for his/her children or cause one  
of the following situations described in Section 50211(b)(2), it is unlikely  
that the parent will not be able to give a reason. 

If a parent is determined not to be incapacitated and requests a fair  
hearing, the county should be able to justify the reason for the denial. 

Question #3

If a parent has a permanent disability or a condition which is expected to  
result in death and receives Title II Social Security disability benefits or  
Title XVI (SSI/SSP) benefits as specified in Section 50223, would he/she be  
also incapacitated? 

Answer #3 

Yes, These benefits are acceptable verifications of incapacity and Section  
50211 (b)(2)(D) also states that a blind or disabled parent who meets the  
conditions of Section 50223 is incapacitated. A determination from the  
Disability Evaluation Division (DED) is also acceptable since they use the  
same criteria as the Social Security Administration. However, a referral to  
DED for the sole purpose of establishing incapacity is not appropriate. 

Question #4 

If a parent is incapacitated, should the EW also make a referral to DED or  
vice versa? 

Answer #4 

If an incapacitated parent has a condition which will last more than 12  
months and/or is expected to result in death, the EW should make a referral  
to DED because an aged, blind or disabled person receives certain income  
deductions as described in Section 50549. Also aged, blind, and disabled  
persons are treated differently if in long term care for MFBU purposes  
(Section 50377). 

A parent who is determined to be disabled should be evaluated for incapacity  
if he/she has a minor child and spouse in the home and the spouse requests  
Medi-Cal benefits since the spouse or second parent of the child can be  
linked to a child of an incapacitated parent. 
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Question #5 

A pregnant woman can be incapacitated if her physician states that she is  
unable or has a reduced capacity to work (CA 61); however, if the woman has  
no work history and the only child is unborn, can she use the argument that  
her condition reduces her ability to care for the child? 

Answer #5 

If a pregnant woman has verification from her physician that she has a  
condition which affects her pregnancy (unborn) such as diabetes, high blood  
pressure, drug addiction, she should be considered incapacitated. If her  
condition did not affect her pregnancy, i.e., broken arm, she could be aided  
as a Medically Indigent pregnant woman, however her husband or father of the  
unborn could not be linked. 

If you have any questions, please contact Margie Buzdas as (916) 324-4972.

Sincerely, 

Original signed by 

Frank S. Martucci, Chief 
Medi-Cal Eligibility Branch 

cc: Medi-Cal Liaison 
Medi-Cal Program Consultants 

Expiration Date: August 11, 1990 




