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This letter is to correct and clarify policy concerning aliens and their eligibility for 
Medicare and the QMB program.
Medlicare

An undocumented alien or Immigration Reform and Control Act (IRCA) alien who receives restricted benefits may 
or may not be eligible for the Medicare Buy-Tn process. According to the Social Security Administration (SSA), any 
person who qualifies for premium-free Hospltal insurance (Part A ol Medicare) is automatically eligible to enroll for 
Supplemental Medical Insurance (Part B of Medicare). For such persons, citizenship status, immigration status and 
the length of U.S. residence are all immaterial,

To be eligible for premium-free Part A, individuals, including nonimmigrant aliens, must: (1) be 
blind or disabled and have received Title IT benefits for 24 months, or be aged; and, (2) bhave paid 
into SSA lor the reguired quarters or be eligible to receive benefits from a spouse/parent (alive orx 
deceased) who pald into SSA for the required quarters. Once eligible for premium- free Medicare 
Part A, they, or the State on their behalf, may purchase Part B benefits. :

Conversely, to be eligible to enroll for Part B, someone who does not qualify for premium-free Part 
A must have resided in this country for five or more years and be either a U.S. citizen, or a lawfully 
admitted for permanent residence (LAPR) alien.

Since it is difficult to determine if an individual is or is not entitled Lo Medicare, counties should 
continue to refer all fondlviduals who meet the criteria in Section 50777, Title 22, California Code of 
Regulations, i.e., any person 64 years and 9 months of age or older, blind or disabled individuals, 
persons receiving dialysis, etc., to the Jocial Security Administration to apply for Medicare. 
Therefore, the answer to Question Number 17 in All County Welfare Directors Letter (ACWDL) No. 
90-67 which states that undocumented and temporary visitor aliens are not required to apply for 
Medicare as a condition of Medi-Cal eligibility is incorrect.
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OMB and QDWI Program

In the QMB ACWDL No. 90-02, page 36, Answer Number 8, we stated that an OBRA applicant is eligible 
to apply for the QMB program. Since then the Health Care Financing Administration (HCFA) has informed 
us that a QMB must meet the nonfinancial requirements for full Medi-Cal benefit eligibility, 1.e., 
cooperation, state residence, and status as a U,S. citizen, a LAPR alien, a permanently residing under 
color of law (PRUCOL) alien, or an amnesty alien who is aged, blind, disabled, or under 18 years of age. 
Thus, an undocumented alien, a temporary visitor, or an IRCA alien who is not aged, blind, disabled, or 
under 18 would be ineligible for QMB benefits, even if he/she were receiving restricted benefits and met 
the income, property, and Medicare Part A requirements. The same requirement also applies to those 
applying for the gualified disabled working individual (QDWI) program.

If you have any questions about the QMB or QDWI program, please contact Marge Buzdas at (916) 
324-4972, ATSS 454-4972. For questions about aliens, please contact Linda Hayes at (916) 323-5861, 
ATSS 454-5861. For Buy-In questions, please contact Jo Monday at (916) 739-3208.

Sincerely,
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