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June 11, 1991

TO: All County Welfare Directors All County Administrative Officers Lettexr No,: 91—-55

SUBJECT: CLARTFICATION OF MISCELLANEOUS MEDICARE CATASTROPHIC COVERAGE ACT OF 1988 
(MCCA) ISSUES

The Department has recently received a number of gquestions from the counties on several 
issues relating to the Medicare Catastrophic Coverage Act of 1988  (MCCA) and spousal 
impoverishment. The purpose of this letter is to provide the requested clarification.

MARRIED VS. SEPARATED

For purposes of the MCCA spousal impoverishment provisions only, relating to income and property, a couple is married until that marriage is dissolved or annulled. A legal separation 
means that the two spouses are still married and entitled to the Community Spouse Resource Allowance (CSRA), plus the property limit for one, and the institutionalized spouse may still 
provide the income allocation tao the spouse in the community. The undue hardship provisions contained in All County Welfare Directors Letter (ACWDL), Number 90-01, draft regulation 
Section 50096.5 may also apply.

SEPARATE BUDGET UNITS IN THE MONTH OF ADMISSION

Recently released AGCWDL, Number 91-28, contained a newly revised draft regulation Section 
50377. That section, based upon recently received clarification, makes it clear that in certain 
circumstances the spousal impoverishment provisions relating to income (not just property) also 
begin with the month of admission to the long-term care facility and not the month following the 
month of admission when long-term care status is achieved. The spouses are in separate 
budget units beginning with the month of admission. Effective with the date of this ACWDL, 
counties shall allow the institutionalized spouse to provide the income allocation to the 
community spouse when allowed in accordance with revised draft regulation Section 50377 .

COMMUNITY SPOUSE IN BOARD AND CARE

ACWDL, Number 90-01, draft regulation Section 50031.5 defines a community spouse as, "a 
person who is not an inpatient in a medical or nursing facility. . ." A continuous period of 
institutionalization is defined in draft regulation Section 50033.5 as ". . . inpatient medical care in 
a medical institution or nursing facility. . .”. A board and care facility does not provide medical 
care and is not a medical institution or nursing
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facility. Therefore, because a community spouse residing in a board and care facility is not in a medical institution or nursing 
facility, he/she is entitled to the CSRA, and may also receive the MCCA income allocation.

MEDICALLY INDIGENT (MI) COVERAGE UNDER MCCA

ACWDL, Number 90-01, draft regulation Section 50046.5 states that the institutionalized spouse "Is not 
AFDC-MN." There is no MI restriction. Therefore, as long as he/she meets all the other criteria of draft 
regulation Section 50046.5 and there is no temporary absence from the home (as defined in Title 22, CCR, 
Section 50071) which could result in AFDC-MN linkage, the applicant/recipient shall be considered an 
institutionalized spouse. Therefore, he/she is entitled to the CSRA and may alsc provide the community 
spouse with the MCCA income allocation,

1f you have any questions on these issues as they relate to income, please call Gail Schifsky at (916) 
327-5586, or as they relate to property, please call Sharyl Shanen-Raya at (916) 324-4956.

Sincerely,
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Medi-Cal Eligibility Branch 

cc: Medi-Cal Liaisons Medi-Cal Program Consultants

Expiration Date: April 1, 1992




