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May 2, 1996 

Letter No.: 96-20 TO. All County Welfare Directors 
All County Administrative Officers 
All County Medi-Cal Specialists/Liaisons 

QUESTION AND ANSWER UPDATE ON FORM MC 306, APPOINTMENT OF  
REPRESENTATIVE 

Ref: All County Welfare Directors Letter (ACWDL) Nos. 94-99, 95-43 and 95-60 

Since the release of the MC 306 form, to be used when a competent individual delegates an  
Authorized Representative (AR) to assist in the application and redetermination process, the  
Department of Health Services (DHS), Medi-Cal Eligibility Branch (MEB), has received  
additional questions concerning the appropriate usage of the form. These questions and answers  
are presented in this letter. 

Question 1: Should the county accept an MC 306 which has been altered? In this situation the  
AR has crossed out pre-printed text on the form and inserted new text which would allow the AR  
to receive copies of all notice of action and other correspondence. 

Answer: No, the county shall not accept an MC 306 which had pre-printed text altered in any  
way. The MC 306 states "Required Form-No Substitute Permitted." If the form is altered, it is  
being "substituted” which is not permitted. Counties do not have the authority to accept altered or  
substitute forms. Those conditions have already been addressed in ACWDL 94-99. Only those  
items listed on the MC 306 are permitted. 

Question 2: Should the county accept form MC 306 when the form has been signed and dated  
by the applicant months prior to being signed and dated by the AR? 

Answer: The county is referred to ACWDL 95-60, Question no. 1. The county should contact  
the applicant to determine if, in fact, the applicant is aware that the AR is acting on his/her behalf  
and that the applicant has designated the AR. If the applicant reports that he/she is not aware of  
the AR or has not designated the AR the Eligibility Worker (EW) must revoke the MC 306. The  
applicant should be advised of the right to designate an AR of choice and be provided with an MC  
306 for that purpose. On the other hand, if the applicant reports that he/she is aware of the AR  
and did designate the AR, the county should accept the form. However, the effective date of the  
form is the latest date that all signatures and dates have been completed. 
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Question 3: If a beneficiary wants a neighbor to deliver information to the county or to see the  
EW to discuss how share of cost was determined, does the beneficiary need a MC 306? 

Answer: No. However, the beneficiary should call and inform the EW that he/she would like  
the neighbor to see the EW. In addition, the beneficiary should write and sign a short note  
authorizing the individual to act on his/her behalf for that specific function and on that specific  
date. 

Question 4: Can a designated AR review the case record without the applicant/beneficiary  
accompanying the AR? 

Answer: No. The AR is only allowed to review the case record, without the  
applicant/beneficiary, when it is in conjunction with a State hearing. The case record is open  
to inspection by the applicant/beneficiary or his/her AR anytime prior to the hearing being held. 

Manual of Policies and Procedures (MPP), Section 19-005.4, states that: 

"The applicant/recipient or his/her attorney or authorized representative may  
inspect the case records including the entire case narrative relating to the applicant  
or recipient which are held by DSS, DHS, or any agency supervised by DSS  
(except for privileged communications)." 

However, the inspection of the case record, other than by the applicant/recipient or an AR  
accompanied by the applicant/recipient, must be in conjunction with a State Hearing. The AR is  
not entitled to see the case record in lieu of the applicant/beneficiary at any other time. 

Question 5: Is it the county's responsibility to prepare and provide a "conflict of interest" waiver  
when an AR represents both the applicant/beneficiary and the medical provider? 

Answer: No. Any "conflict of interest waiver" is the responsibility of the AR and is not required  
by MEB. The county should not indicate that one is necessary to an AR who is representing both  
parties. Such a waiver statement is the ARs responsibility to prepare and provide if the AR  
thinks that it is in his/her best interest in those cases of double representation. (Refer to  
ACWDL 94-99, question no. 11). 
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Question 6: Our county has the following situation: 

An 18-year-old male was in a car accident and hospitalized in our county. An AR firm, which  
provided AR services for the hospital, had the 18 year old sign the MC 306 designating this firm  
as his AR. The AR forwarded the MC 306, SAWS1, and MC 210, etc to our county where the  
youth is hospitalized. 

It was determined later that the 18 year old was visiting friends in our county, where he was  
injured, but that he actually lived with his parents in another county and was a dependent of his  
parents. The AR firm knew of this but refused to have the parents apply for Medi-Cal in their  
county, where the youth lived. In fact, the parents refused to apply. 

Should our county accept the MC 306 and other forms and determine Medi-Cal eligibility? 

Answer: No. The parents are responsible for their child and, if the parents wish to, must apply  
for him. Also they may designate an AR. The youth is not able to do so in this case because he is  
not the person responsible to apply for Medi-Cal. It also appears that the AR firm is attempting  
to act in lieu of the applicant's parents which is not permitted. The county should deny the  
application and refer the parents to the appropriate county welfare department if they would like  
to apply for benefits. The ARs intervention is denying the parents the right to choose whether or  
not to apply for Medi-Cal. 

If the parents do apply in the county where their child is hospitalized, that county should accept  
the application, determine eligibility, and transfer the case to the other county. 

Question 7: Are there any circumstances in which the county should send a copy of a notice of  
action (NOA) automatically to the AR? 

Answer: Yes. Copies of all NOAs in conjunction with a hearing must be sent to the AR. Per  
MPP, Section 22-010.4: 

"After a person or organization has been authorized to represent the claimant, the  
county, after notification of the authorization, shall send copies of any subsequent  
correspondence that it has with the claimant regarding the state hearing, to the  
claimant and the authorized representative simultaneously." 
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In other situations, the counties must use good judgment to decide if a NOA should be sent to  
the AR at the same time it is sent to the applicant/beneficiary. If an applicant/beneficiary does  
not speak or read English and the county does not have NOAs in the individual's primary  
language, the county should send a copy of the NOA to the AR so that the applicant/beneficiary  
is not adversely affected due to circumstances beyond his/her control. 

Counties are encouraged to submit questions concerning the MC 306 or authorized representative  
issues to Gary Varner of my staff at (916) 654-5321. Additional Question and Answer ACWDLs  
will be issued as the need arises. 

Sincerely, 

ORIGINAL SIGNED BY 

FRANK S. MARTUCCI, CHIEF  
Medi-Cal Eligibility Branch 


