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Letter No.: 97-37 TO: All County Welfare Directors 
All County Administrators 
All County Medi-Cal Program Specialists/Liaisons 

UNEMPLOYED PARENT DEPRIVATION CHANGES/QUESTIONS AND ANSWERS 

Ref.: All County Welfare Directors Letter (ACWDL) No. 97-17 

The purpose of this letter is to provide questions and answers to counties regarding  
Unemployed Parent (U-Parent) Deprivation. We have taken questions that were previously  
provided in ACWDL No. 97-26 and combined them with some recently asked questions.  
Therefore, ACWDL No. 97-26 is obsoleted with receipt of this letter. 

Question 1: Some self-employed primary wage earner (PWE) persons may possibly control  
their hours by working under 100 hours. Should we aid these individuals? 

Answer: Yes. There is nothing that precludes us from doing so. 

Question 2: Are paid vacation and sick leave hours counted in determining hours? 

Answer: Yes. Paid vacation and sick leave hours are counted in determining hours. 

Question 3: Would we aid a working individual under U-Parent deprivation if a person worked  
less than 100 hours in the prior two months, nor was expected to work 100 or  
more hours in the following month? 

Answer: Yes. 

Question 4: Can the PWE participate in a strike and still be aided under U-Parent deprivation? 

Answer: Yes. 

Question 5: If both parents have never worked, will there be U-Parent deprivation? 

Answer: Yes. When both parents qualify as the PWE and have earned an identical amount  
of income (or no income) in a 24-month period, the county in consultation with the 



parents shall designate which parent is the PWE. Once the PWE has been  
determined, this parent continues to be the PWE for each consecutive month, even  
if the other parent has had earnings in the last two years as stated in Title 22,  
California Code of Regulations (CCR), Section 50215 (c). 

Question 6: Does the requirement that the PWE has not refused to apply for and accept any  
unemployment insurance benefits to which he/she is entitled still apply to U-Parent  
deprivation? 

Answer. No. This requirement no longer applies to U-Parent deprivation. However, it is  
still a requirement that the person apply for unconditional available income  
under Medi-Cal income rules. 

Question 7: Assume the U-Parent has, without good cause, quit a job or employment training  
or refused a bona fide offer of employment or employment related training. Do  
these requirements still exist to determine U-Parent deprivation in the Medically  
Needy program? 

Answer: No. Even though the issues of Temporary Assistance for Needy Families  
implementation and the eligibility determination in conjunction with Medi-Cal have  
not been decided or finalized, we have asked counties to implement these  
unemployment deprivation changes no later than July 1, 1997 for the Medically  
Needy program using only the criteria discussed above (the PWE did not work  
100 hours or more in a month). 

Question 8: What if a county cannot change its data processing system by July 1, 1997? 

Answer: Even if a county is still collecting “connection to the labor force” information, the  
county must ensure that no cases are denied or discontinued for these reasons. 

Question 9: ACWDL No. 93-58 informed counties of proposed regulation changes to Title 22,  
CCR, Section 50215 which defines how counties determine deprivation of a child  
based on unemployment of a parent. Is this letter still in effect? 

Answer: No. ACWDL No. 93-58 is now obsoleted. The Medi-Cal Eligibility Branch will 
send out in the future a new ACWDL which reflects the new proposed regulation  
changes (deletion of references to “connection to the labor force”) to  
Section 50215, including those changes proposed in ACWDL No. 93-58 that were  
never promulgated. 



Question 10: Will the form MC 176 U be modified to reflect U-Parent changes? 

Answer: Yes. The MEB will submit the modified version to the Forms Committee for  
review and approval. Counties will be notified of these changes. 

Question 11: Has the Statewide Automated Welfare System (SAWS) been contacted for  
reprogramming changes due to this letter? 

Answer: Yes. SAWS was sent a copy of this letter to assess any necessary changes. 

Question 12: What if an individual comes in on the first day of the month, how would this case  
be treated? 

Answer: The eligibility worker (EW) can look at the past history of the individual. If the 
person has no work history in the last month and indicates he/she does not plan on  
working the rest of the month, grant Medi-Cal if otherwise eligible. If the person  
has a sporadic work history where it is apparent that this individual has worked  
over 100 hours in past months and may do so in the current month, the EW can  
request that this individual verify (written verification from his employer) that he  
will not exceed the 100-hour requirement. 

Question 13: Will there be two sets of requirements for assessing U-Parent deprivation under  
the Medically Needy program such as the group composed of those who meet  
July 16, 1996 Aid to Families with Dependent Children rules prescribed by the  
Personal Responsibility and Work Opportunity Act of 1996 and those individuals  
who apply after July 16, 1996? 

Answer: No. All Medically Needy cases where deprivation is to be based on unemployment  
will be evaluated using the same criteria which is that the PWE parent did not  
work 100 hours or more in a month. There is no distinction between those who  
apply on or before July 16, 1996 and those who apply after. 

Questions regarding this letter can be directed to Ms. Sharon Garcia of my staff at  
(916) 657-5327. 

Sincerely, 

ORIGINAL SIGNED BY 

FRANK S. MARTUCCI, CHIEF  
Medi-Cal Eligibility Branch 




